Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

"Jaunajā vilnī"- pirmā konkursa diena

Šodien Jaunajā vilnī — pirmā konkursa diena. Jaunie mūziķi atskaņos pasaules hitu

Tu kusties vairāk nekā dziedi!

"TAURIŅŠ ir par lielu! Šim kreklam jāpiemeklē cits tauriņš! Tā arī pasaki savam modes māksliniekam," konkursa Jaunais vilnis režisors Aleksandrs Revzins mēģinājumā pavēl dalībniekam no Baltkrievijas Maksam Lorensam nomainīt aksesuāru. "Sāročka mums ir miljons dolāru mazulīte! Vai tad vīzes kājās visās trijās konkursa dienās tev būs vienas un tās pašas?" režisors jautā konkursantei no Polijas Sārai Hmeļai.

"Un kas tas tāds? Ķīniešu Ksenija Sobčaka?" A.Revzins ir neizpratnē, ieraugot Ķīnas dziedātājas Gu Lijas tērpu, kurā viņa plāno uzstāties trešajā konkursa dienā. (Jaunā viļņa koncertu vadītāja Krievijas televīzijas kanālu skandalozā zvaigzne K.Sobčaka izceļas ar saviem izaicinošajiem tērpiem, kuros kičs savienojas ar glamūru.) Gu Lija no galvas noņem kaut kādu kroni ar spalvām. Ķīniete ir izmisumā, viņa gandrīz raud. "Vai tad lielā Latvija nespēs palīdzēt mazajai Ķīnai ar kaut ko cienīgāku? Viena franču dziedātāja līdzīgos apstākļos izvēlējusies mazo melno kleitu, kuru, kā izrādījās, radījusi Koko Šanele. Dziedātāju sauca Edīte Piafa," A.Revzins turpina monologu.

Jāsaprot, kāpēc to dari

Katram konkursantam šogad piestiprināts modes mākslinieks, kurš veido viņa vizuālo tēlu. Gu Lija Latvijā ieradusies vēlāk nekā pārējie dalībnieki un palikusi bez dizainera, kurš viņai sagādātu tērpus. "Ķīnieši jau zvana uz savu vēstniecību, lai atrisinātu problēmas ar garderobi!" baumoja kuluāros.

Jaunais vilnis ir ieinteresēts iekarot Ķīnas tirgu (pārdot konkursa pārraides tiesības, sadarboties ar šajā Āzijas valstī notiekošajiem festivāliem un mūzikas industrijas institūcijām) un negrib aizvainot Ķīnas delegācijas jūtas, turklāt Ķīna pirmoreiz atsūtījusi uz Jūrmalu savu pārstāvi.

"Tu kusties vairāk nekā dziedi!" režisors pamāca Latvijas cerību Jaunajā vilnī Aishu, kura mēģinājumā tikko nodziedāja kompozīciju You Really Got Me Going. "Tev ir jāizprot sava priekšnesuma muzikālā un liriskā struktūra, dramatisms. Jāsabalansē kustības un dziedāšana. Vienmēr ir jāatceras, ka katrai kustībai ir sākums un beigas. Tev ir jāsaprot, kāpēc tu to dari. Dažreiz vajag apstāties," viņš piebilst.

Ville un viņa brilles

"Šis ir viena cilvēka šovs," A.Revzina darba metodi raksturo modes māksliniece Natālija Jansone, kura Jaunajā vilnī veido Somijas dziedātāja Villes Lāksonena tēlu. "Revzins kontrolē visu, sākot ar grimu un beidzot ar zābaku purngaliem. Viņš redz bildi un procesu kopumā. Režisors taču pazīst publiku, kurai viņš veido šo pasākumu. Vērojot viņu, es ieraugu sevi. Gatavojoties savām modes skatēm, es vēlos kontrolēt visu — gan gaismas, gan katru sīkumu. Tāds ideālisms, kas mēdz būt arī sāpīgs," secina N.Jansone.

Par savu "klientu" Villi viņai ir prieks: "Inteliģents puisis no labas ģimenes. Viņam ir superizglītība! Pats sacer dziesmas." Natālijai no Maskavas tika atsūtītas triju dziedātāju bildes — viņa varēja izdomāt, ar kuru vēlētos strādāt. "Uzreiz izvēlējos Villi — mani uzrunāja viņa brilles! Tad es aizbraucu uz Helsinkiem. Mēs ar viņu iepazināmies, parunājām, noklausījāmies dziesmas. Lai saprastu, kas Villem patīk, aizgājām uz dažiem veikaliem — mēs skatījāmies uz vienām un tām pašām drēbēm. Es atgriezos mājās uz izdomāju viņam trīs tērpus. Viss bija šūts speciāli, tikai kedas ir no Rīgas Centrāltirgus — Ls 3,90," stāsta N.Jansone.

Pats V.Lāksonens mēģinājumos sēž pie datora, raksta blogu somu valodā. Kas tad viņam ir par superizglītību? Viņš mācās Kopenhāgenas mūzikas skolā Complete Vocal Institute, kur apgūst vokāla mākslu — no death metal līdz pat klasikai un popmūzikai. Savukārt Sibēliusa mūzikas akadēmijā Helsinkos viņš studē muzikālo pedagoģiju. Ville ne tikai dzied, bet arī strādā par vokāla pedagogu.

Latvijas estrādes seja

"Šogad mums ir ļoti spēcīgs dalībnieku sastāvs," sarunā ar Dienu norāda Jaunā viļņa muzikālais producents Jevgeņijs Orlovs. "Es pat teiktu — radoši visdrosmīgākais. Mēs cenšamies turēt roku uz pulsa. Mums nav nekādu stereotipu." Konkursā piedalās 16 dalībnieki no 12 valstīm. Tās ir ne tikai bijušās PSRS republikas, bet arī Francija, Itālija, Polija, Indonēzija un Ķīna. "Mēs esam ieinteresēti, lai par Jauno vilni uzzinātu visa pasaule. Piemēram, Ķīnā pat notika nacionālā atlase mūsu konkursam. Savukārt Indonēzijas puisi Sandiju Sandoro mēs atradām Vācijā — tādu tembru kā viņam nedrīkst palaist garām! Viņš ir universāls dziedātājs. Viss, ko viņš dzied, ir neprātīgi organiski un oriģināli. Viņā ir kaut kas no Maikla Boltona, no Džo Kokera. Galvenais, ka viņam ir savs redzējums, viņš mūzikā dzīvo," uzsver J.Orlovs.

Producents atzinīgi vērtē arī Aishu. "Viņa ir pietiekami dabiska un mūsdienīga, pārvalda klasisko estrādes skolu vokāla paņēmienus. Intars Busulis un Aisha — tieši tā es iedomājos Latvijas estrādes seju. Abiem ir laba gaume — Busulim tas vairāk ir džezs, — un muzikālā erudīcija. Viņi ir ļoti eiropeiski. Tādiem māksliniekiem šodien arī jābūt uz skatuves," uzskata J.Orlovs.

Šodien konkursa dalībniekiem — pirmais pārbaudījums. Viņi dziedās pasaules hitu. Konkursantus "iesildīs" zvaigznes (Dima Bilans, Alsu, Leonīds Agutins, Serebro, Vladimirs Presņakovs, Intars Busulis, Laima Vaikule, Anželika Varuma, Valērijs Ļeontjevs, Larisa Doļina u.c.), koncertu vadīs Nikolajs Baskovs un Filips Kirkorovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja