Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kādā virzienā ripos balvas?

Tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas 24.februārī pasniegs mūzikas ierakstu gada balvas

Kaut liela daļa mūziķu uzsver, ka mākslā vai mūzikā nav vietas sporta sacensībai ar uzvarētājiem un zaudētājiem, tādas spēles notiek visā pasaulē, un tajās aktīvi iesaistās visas ieinteresētās puses. Lai noteiktu šos uzvarētājus, paralēli klausītāju vērtējumiem, kuros domas izsaka, atdarot maciņus, notiek arī žūriju vērtējumi, kāds ir, piemēram, par ļoti prestižu uzskatītais Grammy. Līdzīgā veidā tiek noteikti labākie Latvijas mūzikas ierakstu gada balvā, ko šogad pasniegs jau trīspadsmito reizi. Žūrijā ir vairāk nekā četrdesmit cilvēku — mūzikas speciālistu, kurus izvēlas Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) biedri.

Maigi sakot, dramatiski

Uz jautājumu, vai balvas rāda pilnu ainu par notikušo mūzikā aizgājušajā gadā, atbilde ir "nē". Vistraģiskākā ir situācija roka kategorijā. Gada balvas rīkotājiem tūliņ būs gatava atbilde jeb pretjautājums: bet ko tad visi neiesniedza savus izdevumus? Tieši tā — neiesniedza, kaut pērn savus albumus ir izdevuši un uz balvām roka kategorijā varētu pretendēt Mona De Bo, Mofo, Backflow, Bērnības milicija, Vic Anselmo, PND, Tesa, Frailty… Atbildes uz jautājumu, kāpēc neiesniedza, nemaz nav tik grūti sameklēt: piedalīšanās maksā naudu. Ne vien to dalības summu, kas jāiemaksā — vēl ir jāiesniedz albumi katram žūrijas loceklim, tātad kopā vismaz četrdesmit, un tas mazām izdevniecībām neatmaksājas. Mona De Bo, izdalot savus tikai vinila plašu formātā izdotos albumus žūrijai, dabūtu atdot visu vēl neizpārdoto albuma tirāžu, turklāt žūrijā ne tuvu visi ir melomāni, kuriem mājās būtu skaņuplašu atskaņotāji lietošanas kārtībā.

Vic Anselmo un Backflow pārstāvji skaidri un gaiši atzīst, ka viņiem gada balvā piedalīties nav interesanti, bet rezultātā mēs iegūstam iznākumu, ka Latvijā par labākā roka albuma titulu cīnās Z-Scars, Ēnas, Detlef Zoo, Dons un Leģions. Un tas ir, maigi izsakoties, dramatiski!

Vēl kāds jautājums: kāpēc daži tomēr bija izpelnījušies privilēģijas netērēties un iesniegt savus albumus matricēs? No vienas puses, tā nemaz nav privilēģija, jo šāds matrices albums izskatās daudz nebaudāmāk, tomēr no krīzes taupības viedokļa daudziem tas palīdzētu piedalīties.

Griežam nost!

Lieliskā grupas The Mundane jaunā dziesma ar apakšvirsrakstā minēto nosaukumu, cerams, ar visu vēl gaidāmo albumu, pretendēs uz kādu no balvām nākamgad. Gribēju uzrādīt katastrofālo situāciju dažās nominācijās, saliekot vienā kategorijā nesalīdzināmas lietas. Piemēram, instrumentālo, teātra un kino mūziku. Ja citās nominācijās valda nabadzība, tad šeit bez žēlastības ir jāgriež nost kāds no vienā kulē samestajiem mūzikas šedevriem. Kā var izvērtēt, vai Kulakova Ētera odējs ir labāks par Andreja Jevsjukova ģitārdžezu, vai Andra Vilcāna mūzika no izrādes Drakula. Svešās asinis pārspēj Gunāra Rozenberga orķestri Mirage, bet Imanta Ziedoņa/Raimonda Tigula Epifānijas taču arī ne tuvu nav salīdzināmas ar Dabas koncertzāles Čuņčiņa dienas un nakts grāmatu vai Riharda Zaļupes Marimba Dance.

Kā jau parasti, nespējot orientēties žanros, arī šogad klāt nākušajā alternatīvās mūzikas albuma nominācijā skatāmi brīnumi. Cik tur tā darba, un Imants Daksis būtu tautas mūzikā, bet šoreiz viņš ir šeit, konkurējot ar Ievas Akurateres Lidojošo paklāju un pavisam citādo lielisko Janu Hermann, sazin kāpēc šajā kategorijā iesniegto The Briefing un grupu Exit, kas labi iederētos un būtu konkurētspējīga roka kategorijā, bet šoreiz viņi, rādās, būs sajaukuši populāro amerikāņu jēdzienu "alternatīvais roks" un daudz plašāko "alternatīvā mūzika". Ko padarīsi — nauda vējā!

Tukšums dveš no videoklipu nominācijas puses — kamēr tur Ella svīzdama sacenšas ar Detlef Zoo un Prāta vētru par to, kura "pa smuko un dārgo" uztaisītais klišejiskais klips izrādīsies mazāk garlaicīgs, līdzās maigi un kautrīgi gozējas Janas Hermann multenīte dziesmai Revolution. Nosaukums nebūt ne tik maigs un kautrīgs, bet zīmīgs — sak: prātiņ, nāc mājās — ne jau ar rietumu paraugu kopēšanu un naudas izgrūšanu kāda acīs tapsi labāks. Elīna un Uldi, attopieties — jūsu klipi pazudīs kā pilieni okeānā!

Tops tikai pircējiem

Veselīga konkurence izveidojusies tautas mūzikas nominācijā — no Dzelzs vilka līdz Vairai Vīķei–Freibergai, un tur rezultātu prognozēt nav iespējams. Popmūzikas albumu konkurence ir visai spēcīga (Linda Leen, Cosmos, Prāta vētra, Igo, Intars Busulis), arī ar dziesmām līdzīgi — Linda Leen, Intars Busulis, Prāta vētra, Dzelzs vilks vai Cosmos — šeit uzvarētājus noteikts zvaigžņu stāvoklis, jo jau Muzikālajā bankā redzējām, ka pat ierindas klausītāju vidū Prāta vētras neuzvaramības statuss ir sagrauts, kad tur uzvarēja Intars Busulis ar Brīvdienu. "Es tikko iemetu divus žetoniņus — par to Busulīti," kāda kundzīte gados, grozoties pie balsojumu altāra tirdzniecības centrā Alfa, priecīga ziņoja. Šogad dažādu mediju (radio un TV) aptaujām, kas rāda savu lietotāju favorītus, pievienojusies arī aptauja, kas rādīs konkrēta lielveikala pircēju gaumi — šajā aptaujā piedalās desmit dziesmas, kas izpelnījās augstākos žūrijas vērtējumus nominācijā Gada dziesma.

*

Balvu pasniegšana

Latvijas mūzikas ierakstu gada balva

LNO, tiešraide TV3 24.II 20.20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lapas krīt

Uz eksperimentālās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncertiem klausītājs droši var doties arī kā balta lapa jeb nesagatavojies, uzticoties programmu veidotāju izvēlei un ļaujoties skaņu mākslas piedzīv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja