Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Keitija Perija: Gribat manu nieri? Gribat manas aknas? Esmu gatava uz visu!

Ja jums ir alerģija pret lielbudžeta kiču un spiedzošām pusaudzēm, Keitijas Perijas šovs nav labākā vieta, kur pavadīt svētdienas vakaru. Visi pārējie tiek gaidīti amerikāņu popzvaigznes koncertā Arēnā Rīga 15. martā

Vienpadsmit gadu vecumā Keitija Perija lūdza Dievam: "Dod man tik kuplas krūtis, lai guļot es nevarētu redzēt savas kājas." Dievs apmierināja ticīgās meitenes prasību. Deviņpadsmit gadu vēlāk, 2015. gada februārī, viesojoties Florencē, Keitija Perija ievietoja Instagram savu bildīti ar parakstu: "Kad es nomiršu, apglabājiet mani Gucci muzejā." Kas to lai zina, varbūt arī šim sapnim būs lemts piepildīties. Visu, ko Keitija Perija lūdz, viņa saņem.    

Butaforijas triumfs

Popkultūra un īpaši tā niša, kurā darbojas Keitija Perija, ir dzīvībai bīstama padarīšana – mentāli un fiziski. Atcerieties kaut vai pirms dažām nedēļām notikušo negadījumu, kad priekšnesumā no skatuves Londonā dramatiski un ar lielu blīkšķi nogāzās estrādes dzelzs lēdija Madonna. Keitijas Perijas šovs, ar kuru viņa apceļo pasauli, ir elpu aizraujoša atrakcija ar tehnoloģiski sarežģītiem trikiem un savā naivismā ģeniālu butaforiju.

Var daļēji piekrist Jānim Stībelim, kurš vienā no sava jaunā albuma dziesmām apgalvo: "Naudā laimes nav." Tomēr grāmatvedības atskaites nemelo. Keitijas Perijas turneja The Prismatic World Tour notiek no 2014. gada maija līdz 2015. gada maijam. Kopumā pasaulē izskanēs 141 koncerts. ASV koncertindustrijas bībele – žurnāls Pollstar – ziņo, ka pirmos 106 šovus apmeklējuši 1,4 miljoni fanu un kases ieņēmumi pārsnieguši 153 miljonus ASV dolāru. Vairāk naudas pērn nopelnījuši tikai One Direction, Džastins Timberleiks un The Rolling Stones.

Inficētā avokado noslēpums  

Keitijas Perijas panākumi iezīmē paradigmas maiņu popmūzikā: fani jūsmo nevis par albumiem, bet par atsevišķām dziesmām, vēl vairāk – par bildītēm, videoklipiem, tērpiem, īsiem, asprātīgiem multimediāliem vēstījumiem tviterī, feisbukā un instagramā. Keitija Perija ir sociālo tīklu (viņai ir 77 miljoni sekotāju feisbukā un 66 miljoni – tviterī) un YouTube čempione (klips Dark Horse skatīts 842 miljonus reižu). Puritāņi teiks, ka ar mūziku tam nav nekāda sakara – protams, nav. Keitijai Perijai ir viena izcila dziesma – viņas pirmais superhits I Kissed a Girl, kas ir mežonīgi enerģisks un emocionāli šerps. Viņa noskūpstīja meiteni, un viņai patika. Šajā kompozīcijā var saklausīt gan kantrimūzikas, gan rokenrola ietekmi.

Keitija Perija apzināti pārveidojusi sevi par dziedošu karikatūru un interneta "smaidiņu" ar mikrofonu. Sākotnēji viņa izpildīja gospeļus un kantrimūziku – kopš 15 gadu vecuma Keitija regulāri braukusi no dzimtās Kalifornijas uz kantrimūzikas galvaspilsētu Našvilu, kur apguvusi dziesmu sacerēšanas prasmes. "Kantrimūzikai ir tik liela auditorija, jo tā piedāvā klausītājiem labus stāstus: dziesmās ir pirmais, otrais un trešais cēliens. Es arī centos sacerēt šādu mūziku. Jaunībā Losandželosā es bieži spēlēju klubiņā Hotel Café, kurā joprojām uzstājas jaunie dziesminieki," Keitija stāsta žurnālam Interview.    

Pirmos koncertus viņa sniegusi 13 gadu vecumā zemnieku tirdziņos Santabarbarā: "Es ņēmu līdzi ģitāru un izmēģināju tur savas dziesmas. Tie bija organiskās pārtikas tirdziņi, tur valdīja hipiju atmosfēra. Vienā stūrī spēlēja vijolnieks, kuram futrālī meta naudu, otrā stūrī stāvēju es. Man meta pistācijas, avokado un – labākajā gadījumā – dolāru. Šķiet, reiz es inficējos ar kādu hepatīta veidu – uz avokado bija nokritusi netīra dolāra banknote!"

Keitija Perija visvairāk gribējusi spēlēt akustisko mūziku, un par sev nozīmīgākajiem albumiem viņa uzskata Alanisas Morisetes Jagged Little Pill (1995), Fionas Eplas Tidal (1996) un Petijas Grifinas Flaming Red (1998).

Mokoša popdīvas ikdiena

Dziedātājas vecāki ir pentakosti – Vasarsvētku draudzes (kristīgā protestantisma novirziens) sludinātāji, kuri pievērsušies reliģijai pēc vētraini pavadītas jaunības. Klausīties Madonnu Keitijai bijis strikti aizliegts, māte viņu izglītojusi ar Bilijas Holidejas, Etas Džeimsas un Edītes Piafas daiļradi. Pēc tam Keitija atklājusi sev Queen, The Beatles un The Beach Boys – meitene ir augusi ar pareizo mūziku. Kāpēc viņa mūs nežēlo un liek klausīties savus viscaur sintētiskos, mehāniski konstruētos šlāgerus, kuriem nav ne mazāko izredžu tikt atskaņotiem kulta radioraidījumā Tīrkultūra? Būtu interesanti uzdot viņai šo jautājumu, taču dziedātāja nu jau bauda tādu popularitātes līmeni, ka sniegt intervijas nav vajadzības – abonents nav pieejams.

Sarunu viņa neatsaka, ja intervētāja ir Madonna: pērn vasarā žurnālā V Magazine tika publicēts dziedātāju dialogs par to, cik mokoša ir popdīvas multimiljonāres ikdiena. Dāmas apsprieda savu vecāku attieksmi pret to, ko viņas dara. Keitijas "senči" dažreiz izliekas neredzam viņas izdarības. Madonna sarunā varēja izkratīt dvēseli: "Mans tēvs ilgus gadus psihoja. Viņš ir itālis, viņš ir katolis, viņš nevarēja saprast, kāpēc es daru to, ko daru. Es viņam skaidroju: "Tēt, es esmu māksliniece. Tas ir mans pašizpausmes veids." Beidzot viņš to saprot – man bija nepieciešams tikai 30 gadu, lai viņu pārliecinātu. Viņš man visu laiku prasīja: "Vai tiešām tev jāsimulē masturbācija gultā uz skatuves?" Es atbildēju: "Jā, tēt, man tiešām tas ir jādara."

Labi, ka mums nav tādu morāles dilemmu!  

Asinspārliešana šeit un tagad

Pirms dažiem gadiem Keitija Perija teica: "Cilvēki stāsta, ka Elviss Preslijs nevienā situācijā, pat diezgan privātā, nav atteicis faniem, kuri vēlējās ar viņu nofotografēties. Es pie sevis nodomāju – protams, viņam nebija grūti, jo tie bija 50. gadi un ne jau katram bija fotoaparāts. Mūsdienās kamera ir katram garāmgājējam. Ja es satiekos ar saviem mazajiem faniem, es allaž cenšos izdarīt visu, ko viņi vēlas. Gribat manu nieri? Gribat manas aknas? Gribat asinspārliešanu šeit un tagad? Esmu gatava uz visu! Taču, ja ir darīšana ar pieaugušajiem, esmu piesardzīga. Viņu motīvi ne vienmēr ir skaidri. Tad, kad es strādāju, kad esmu uz skatuves, es atdodu sevi pilnībā. Ja kāds mani pieķer privātā situācijā, es nedaudz uztraucos. Tās ir visnepatīkamākās popularitātes blaknes."

Keitija Perija sapņo par privāto kafejnīcu Starbucks savā savrupmājā Losandželosā: "Man ir jāizveido sava pasaule, jo dažreiz ir tik sarežģīti doties ārā. Vai zināt, ka Bārbrai Streizandei mājas pagrabā ir vesels tirdzniecības centrs? Es viņu saprotu."

Bezatkritumu sabiedrība

Ja jums ir alerģija pret lielbudžeta kiču un spiedzošām pusaudzēm, Keitijas Perijas šovs nav labākā vieta, kur pavadīt svētdienas vakaru; protams, var sēdēt mājās un kārdināt sevi ar raidījumu Dejo ar zvaigzni, galu galā skatītāju Keitijai Rīgā netrūkst – gandrīz visas biļetes ir pārdotas. Koncertizrādes režisors ir īru burvis Bezs Halpins, kurš ir iestudējis Pinkas, Teilores Sviftas un Šēras šovus. Viņš īsteno visas Keitijas vēlmes: "Vēlies lidot ar banānu? Vēlies uguņot? Visu izdarīsim!" 

Šovs atgādina muļķīgu, dārgu vecmeitu ballīti, kurā gandrīz visi elementi ir fascinējoši otrreizēji, iepriekš redzēti: eģiptoloģija (Keitija tēlo Kleopatru), gladiatoru cīņas, mūzikla Kaķi parodija, episks lidojums virs skatuves; īpašs sveiciens Rainim 150 gadu jubilejā – Zelta zirga klātbūtne. Protams, salūts finālā. Dziedātājas mikrofona krāsa katrā šova daļā pieskaņota tērpam. Viss ir tik krāšņs un mazliet bezpersonisks, ka šķiet – Keitija Perija ir veiksmīgi iemaldījusies grupas Triānas parks solistes dvēselē, kostīmā un parūkā.

Keitijas Perijas šova skatuve ir ekoloģiskais poligons, kurā valda ideju šķirošana un pārstrāde, zaļā domāšana. Bezatkritumu popmūzikas sabiedrība ir viens no labākajiem XXI gadsimta sasniegumiem.  

Keitija Perija

Turnejas The Prismatic World Tour koncerts
Arēnā Rīga 15.III plkst. 19.30

Biļetes Ticketpro tīklā EUR 49–79

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja