Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Koris Balta guvis uzvaru prestižajā kamerkoru konkursā Marktoberdorfā

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) sieviešu koris Balta plūcis laurus vienā no pasaules prestižākajiem koru konkursiem - 14. Starptautiskajā kamerkoru konkursā, kas no 22. līdz 27. maijam norisinājās Marktoberdorfā, Vācijā.

Balta un tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente Māra Marnauza izcīnīja 1. vietu sieviešu koru kategorijā pasaules koru visaugstākajā — Ekselences (izcilības) līmenī, kā arī īpašo speciālbalvu par labāko jaundarba, vācu komponista Volframa Buhenberga speciāli šim konkursam radītā darba Luz y paz (spāņu valodā – Gaisma un miers) pirmatskaņojumu konkursā.

Starptautiskais kamerkoru konkurss Marktoberdorfā notiek kopš 1989. gada un ir pasaulē viens prestižākajiem konkursiem koru profesionalitātes atlasē. Konkursā, kur vēsturiski nozīmīgas uzvaras savulaik guvuši kori Ave Sol, Dzintars un Kamēr…, pēc ļoti stingras atlases uzaicināti piedalīties 15 kori no 11 valstīm: sacentās desmit jauktie un pieci sieviešu kori. Miera tēma, kurai bija veltīts arī īpaši šim konkursam pasūtītais jaundarbs ar Sv.Asīzes Franciska lūgšanas tekstu spāņu valodā, bija vadtēma visam konkursam.

Konkursam ir trīs līmeņi: labi, ļoti labi un ekselenti (izcili). Diriģente Māra Marnauza priecājās, ka Baltai izdevies uzvarēt visaugstākajā līmenī. Tik augstu novērtējumu guvusi vienīgi Balta un divi jauktie kori. Diriģente Dienai atzina, ka prieku par panākumiem izvēlīgajā Marktoberdorfas konkursā, dubulto tas, ka sieviešu koriem dalība tajā ir reta iespēja. "Konkurss notiek reizi divos gados, taču sieviešu korus aicina tikai reizi četros gados," paskaidroja M.Marnauza. Konkursa mākslinieciskais vadītājs viņai teicis, ka šī uzvara dod korim priviliģijas jebkurā citā konkursatlasē nākotnē. Viņa jau saņēmusi uzaicinājumus no koru konkursu vadītājiem Īrijā un Nīderlandē, un arī no Strasbūras garīgās mūzikas festivāla.

Piecās konkursa dienās Baltai bijušas deviņas uzstāšanās - gan pašas sacensības divās kārtās, gan dažādos koncertos. "Visvairāk komplimentus saņēmām par muzikalitāti, niansētību un vokālo skanējumu", priecājās Māra Marnauza.

Sieviešu koris Balta, kas pagājušā gada decembrī svinēja 15 gadu jubileju, ir jau septiņu starptautisko konkursu laureāts, gūstot panakumus ļoti daudzveidīgā repertuārā no Eiropas garīgās mūzikas zelta klasikas līdz mūsdienu komponistu oriģināldziesmām un tautas dziesmu apdarēm.

Savu pirmo uzvaru – 3. vietu S.Šimkus koru konkursā Klaipēdā koris, kuru izveidoja un visus šos gadus vada diriģente Māra Marnauza, izcīnīja jau savā pirmajā darba sezonā, 1999. gadā. Sekoja uzvaras F.Šūberta koru konkursā Vīnē (2000), augstskolu koru konkursā Pardubicē, Čehijā (2002.), Grand Prix starptautiskajā koru konkursā Budapeštā (2005.), 1. vieta garīgās mūzikas koru konkursā Namestovo, Slovākijā (2009.). Starptautiskajā kora mūzikas konkursā Grand Prix of Choral Music Grācā, Austrijā 2011. gadā koris izcīnījis pat divas zelta medaļas.

Savas diriģentes Māras Marnauzas vadībā koris Balta ir spoži apliecinājies koncertprogrammās un Dziesmu svētku konkursos Latvijā. Šos panākumus vainago XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Koru konkursā (2013. gada vasarā) iegūtā Lielā balva, 1. vieta un balva par labāko obligātā skaņdarba izpildījumu. Pirmā vieta un Augstākā pakāpe iegūta arī Rīgas koru skatē šā gada aprīlī, saņemot augstu žūrijas novērtējumu - 48,44 punktus no 50 iespējamajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja