Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lara Fabiana. Živago jaunkundze

Priekšplānā – balss, nevis progresīvs skanējums. Nākamajā ceturtdienā, 28. novembrī, Rīgā uzstāsies Lara Fabiana, kuras emocionālās, sievišķīgās balādes glāsta klausītāju ausis

Savu vārdu māksliniece ir ieguvusi par godu Doktora Živago galvenajai varonei Larisai Fjodorovnai Antipovai (Gišārai). Būdama stāvoklī, dziedātājas māte Luīze lasījusi Borisa Pasternaka romānu, un viņai nav bijis ilgu pārdomu par to, kā nosaukt gaidāmo meitu. Daudzus gadus vēlāk šī saikne ar Doktoru Živago iedvesmoja Laru Fabianu sadarbībā ar komponistu Igoru Krutoju radīt dziesmu ciklu Mademoiselle Zhivago. Latvijā Laru Fabianu pazīst galvenokārt kā Igora Krutoja rīkotā konkursa Jaunais vilnis viešņu – Jūrmalā viņa ierodas katru vasaru, lai festivālā izpildītu hitu no sava repertuāra un kādu Igora Krutoja kompozīciju. Arī uz Rīgas koncerta afišas ir rakstīts: "Igors Krutojs piedāvā", taču pats maestro šovā nepiedalīsies: viņš tikai dod savu svētību šim vakaram, viņš ir kā diskrēts kvalitātes garants – ja nu kādam ir šaubas par dziedātājas reputāciju.

Var neuztraukties arī tie klausītāji, kuriem ir nepieņemama Jaunā viļņa un krievu estrādes stilistika un gars. Laras Fabianas pasaules turneja ir veltīta viņas jaunā franču albuma Le Secret iznākšanai. Šajā turnejā mākslinieci var dzirdēt prestižās zālēs: viņa tikko dziedāja Šatlē teātrī Parīzē un 27. decembrī kāps uz Ņujorkas Kārnegija zāles skatuves.

Jaunā viļņa mūza

Dziedātāja, kura kopš 1995. gada ir Kanādas pilsone, dzimusi Beļģijā, viņas tēvs ir beļģis, māte – sicīliete. Lara brīvi runā franču, itāļu un angļu valodā; ja vajag, viņa dzied arī krievu, spāņu, portugāļu, vācu, grieķu valodā un ivritā. Mūziķes karjera turpinās jau 30 gadu, viņa ir izdevusi 11 albumu. Le Secret ir viņas pirmais oriģināldziesmu albums franču valodā pēc astoņu gadu pauzes, tas bija tik ilgi gaidīts, ka ātri kļuva par bestselleru Francijā. Laru dievina Beļģijā, Šveicē, Kvebekā Kanādā, Alžīrijā un Izraēlā, pēdējos gados visstraujāk pieaudzis viņas fanu skaits Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un Kazahstānā. Tajā ir liels nopelns viņas sadarbībai ar Igoru Krutoju un Jaunajam vilnim, tieši uz Jūr malas festivāla skatuves notikusi Igora Krutoja komponēto Larai Fabianai veltīto dziesmu pirmatskaņojumi. Dzintaru koncertzālē viņa sadziedājusies ar operzvaigznēm: krievu baritonu Dmitriju Hvorostovski un dienvidkorejiešu soprānu Sumi Džo – Igoram Krutojam patīk šādi crossover salikumi.

Pati Lara neslēpj: "Šis komponists ir mainījis visu manu dzīvi." Igors Krutojs atvēra Larai Fabianai durvis uz milzīgo krievu tirgu, cerot, ka viņa alianse ar slaveno dziedātāju varētu "ieskanēties" Rietumos un pavērt jaunas iespējas arī viņam. Uzņēmējs un mūziķis Igors Krutojs bauda dzīvi Ņujorkā un Francijas dienvidos, taču viņa daiļradi tur nepazīst. Tomēr kopdarbs ar Laru Fabianu – disks un koncertprogramma Mademoiselle Zhivago (dziesmu vārdus rakstījusi pati dziedātāja; šis cikls ir stāsts par sievieti, kura izdzīvo dažādas dzīves, lidojot cauri gadsimtiem) – guvis panākumus tikai Krievijā un tuvākajās kaimiņvalstīs.

Dzejniece, kurai garšo ikri

Lara Fabiana regulāri koncertē Krievijā un filmējas populārākajos televīzijas raidījumos. Viņai garšo pelmeņi, pankūkas un ikri: "Nekur neesmu ēdusi tik garšīgus ikrus kā Krievijā!" Nekur citur māksliniecei nedāvina tik daudz ziedu kā Krievijā – Rietumos nākt uz popzvaigžņu koncertiem ar dārgiem pušķiem nav pieņemts, tur mūziķi sajūsminās pat par knapu, vārgu ziedu, kas negaidīti saņemts no skatītājiem. Nekur citur jaunas censones, kuras piedalās talantu šovu atlasēs un konkursos, nedzied tik daudz Laras Fabianas balāžu kā Krievijā. Pati Lara neslēpj, ka jūsmo par Zemfiru. "Man bija iespēja noklausīties Igora Krutoja dziesmas Allas Pugačovas izpildījumā, un es sapratu, kāpēc šo mākslinieci dēvē par primadonnu. Viņa eksistē ārpus jebkādām muzikālām kategorijām, un tu nevari palikt vienaldzīgs. Līdzīgas sajūtas mani pārņem, kad es klausos Edīti Piafu," saka Lara Fabiana.

Lai gan sevi viņa raksturo kā "dzejnieci, kura dzied", dziedātājai ir lieliska muzikālā izglītība – astoņu gadu vecumā viņa sāka apgūt vokālo mākslu Briseles Karaliskās konservatorijas skolā, 14 gadu vecumā jau dziedāja restorānos un bāros. 1988. gadā 18 gadu vecumā Lara pārstāvēja Luksemburgu Eirovīzijas dziesmu konkursā, kurā ar kompozīciju Croire ieņēma 4. vietu. Toreiz uzvarēja Šveices sūtne Selīna Diona – Larai Fabianai estētiski vistuvākā vokāliste.

Pārlaicīguma smeldze

Abas dīvas strādā vienā žanrā – tā ir klasiskā estrāde, kas balansē uz greznas garlaicības, cieņpilna pārlaicīguma un smeldzīgas romantikas robežas. Tā ir mūzika, kurā priekšplānā ir balss, nevis producentu izveidots progresīvs skanējums: uzsvars tiek likts uz vokālajām spējām, kurām tiek piemeklēts atbilstošs materiāls, pārsvarā tās ir bagātīgi aranžētas emocionālas, sievišķīgas balādes, kuras glāsta publikas ausis. Tāds ir Laras populārākais hits franču valodā – Je t’aime. Klausītāji ģībst, kad Lara izpilda leģendārā franču dziedātāja Serža Lamā šlāgeri Je suis malade. No angļu valodā dziedātajām dziesmām vislabāk pazīstama ir dinamiskā balāde I Will Love Again, ar kuru gadsimtu mijā Lara centās iekarot Ziemeļameriku. Viņa ir sadarbojusies ar daudziem ietekmīgiem autoriem un producentiem, kuru vidū ir Desmonds Čailds, Volters Afanasjefs, Deivids Fosters, Glens Belerds, Patriks Leonards un grupas Take That muzikālais līderis Gērijs Bārlovs. Māksliniece ir dziedājusi kopā ar šansona zvaigzni Mišelu Sardū un franču roka varoni Džoniju Holideju. Par saviem favorītiem mūzikā Lara Fabiana uzskata Bārbru Streizandi, Frediju Merkuriju un Mariju Kallasu.

Dziedātājas jaunais šovs Le Secret ir teatralizēts, plastisks uzvedums, kurā dominē melnā un baltā krāsa. Lara dziedās franču valodā un runās par to, ka cilvēkam ir jāizvēlas savs ceļš dzīvē, jāpārvar šķēršļi un sāpes, taču galvenais – jāsaglabā mīlestība. Vēl viens svarīgs vēstījums – gan globāli, gan lokāli – ir cīņa pret homofobiju. Jaunā albuma pirmais hits Deux ils, deux elles/Divi viņi, divas viņas ir oda mīlestībai visdažādākajās dzimumu kombinācijās. Šajā dziesmā un uzrunā skatītājiem Lara koncertos atgādina, ka reliģija, kultūra un politika nedrīkst šķirt cilvēkus.

Lara Fabiana
Arēnā Rīga 28.XI plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 30–125 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja