Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latviešu un gruzīnu dziesmu satikšanās

Folkloras grupas Saucējas un Nanina kopā apceļo Latviju.

Latviešu tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas un gruzīnu sieviešu folkloras grupa Nanina aicina uz koncertiem Latviešu un gruzīnu balsis Jēkabpilī, Krustpils Kultūras centrā 8. septembrī, Rēzeknes novada Lūznavas muižā 9. septembrī, Daugavpils Vienības namā 10. septembrī un Rīgā, E. Smiļģa Teātra muzejā 13. septembrī. Koncertiem Lūznavā un Rīgā sekos arī gruzīnu dziesmu meistarklases.

Koncertu klausītāji dzirdēs latviešu un gruzīnu tautas dziesmas, savukārt meistarklasēs grupa Nanina pastāstīs par unikālo, UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto gruzīnu daudzbalsīgās dziedāšanas tradīciju un iemācīs arī kādu gruzīnu dziesmu. Caur gadskārtu, darba, sadzīves dziesmām un šūpuļdziesmām, kāzu un citu cilvēka mūža godu dziesmām Saucējas un Nanina atklās gan katrai kultūrai raksturīgo, gan tās abas vienojošos aspektus. "Mūs vieno ilggadēja draudzība un kopīgs darbības virziens – pētīt, apgūt un popularizēt tradicionālo dziedāšanu, īpašu uzmanību veltot daudzbalsībai," stāsta grupas Saucējas dalībnieces. Viņas uzsver: "Šī koncertturneja ir īpaša ar to, ka parādīsim sieviešu kompetences sfēras tradicionālās kultūras kontekstā un tam atbilstošo dziesmu repertuāru." Novadu koncertus bagātinās arī vietējās folkloras grupas – Jēkabpilī tā būs sēļu tradicionālās mūzikas grupa Krāce, savukārt Daugavpilī – folkloras dziesmu un deju kopa Svātra.

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas un gruzīnu sieviešu folkloras grupa Nanina no Tbilisi abas šogad svin 20 gadu jubileju un sadarbojas jau kopš 2004. gada. Nanina dalībnieces ir etnomuzikoloģes, kuras gan pēta, gan praktizē gruzīnu tradicionālo dziedāšanu, ir izdevušas vairākus mūzikas albumus un organizē sieviešu tradicionālās mūzikas festivālu Nanina. Grupas Saucējas repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi – gan arhaiskā burdondaudzbalsība, gan dažādas vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Savas darbības laikā Saucējas ir sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām, pēdējos gados īpaši pievēršoties dziedāšanai brīvā dabā. Saucējas arī organizē tradicionālās āra dziedāšanas festivālu Dabā un ir izdevušas piecus mūzikas albumus, to vidū arī vasaras un pavasara dziesmu ierakstus vidē, kāda tā aprakstīta tautas dziesmās – purva malā, pie ezera vai upes, mežā, pakalnos –, fiksējot dabisko akustiku un skaņu ainavu (putnu balsis, kukaiņu dūkšanu, ūdens burbuļošanu).

Vairāk informācijas – www.saucejas.lv un grupas Saucējas Facebook kontā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja