Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijā uzstāsies koras virtuoze Sona Džobarte no Gambijas

Sestdien, 23. novembrī, plkst. 18 ar savu vienīgo koncertu Ziemeļeiropā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars uzstāsies pirmā koras virtuoze pasaulē – Sona Džobarte (Sona Jobarteh) no Gambijas. Pasaules skatuves talantīgā afrikāniete iekarojusi kā ar koras spēli, tā arī ar savu skaisto balsi un valdzinošajām melodijām. Koncertsērijā Pasaule Lielajā dzintarā Sonas un viņas grupas sniegumā varēs dzirdēt gan afrikāņu džeza, gan soula un fanka mūzikas ritmus, informēja koncertzāles pārstāvji.

Kora ir afrikāņu stīgu instruments, ko dēvē arī par Rietumāfrikas arfu. Tas ir viens no nozīmīgākajiem Mandingo cilts instrumentiem, kas izplatīts Gambijā, Senegālā, Mali, Gvinejā un  Gvinejas-Bisavas Republikā. Tradicionāli šo instrumentu spēlē tikai afrikāņu vīrieši – mūziķi, dzejnieki, trubadūri, kuri dzimuši griotu (Rietumāfrikas trubadūru) ģimenēs. Sona Džobarte ir viena no griotu dzimtas atvasēm un pirmā sieviete pasaulē, kura kļuvusi par šī unikālā instrumenta virtuozi. Britu laikraksts The Guardian par Sonu raksta: "Sona Džobarte ir pirmā Āfrikas sieviešu griotu koras virtuoze, kā arī smalka dziedātāja un komponiste, kas iespaidīgā veidā apvieno tradicionālo mūziku, blūzu un afrikāņu popu."

Koncertā Liepājā Sona Džobarte uzstāsies kopā ar četriem spilgtiem mūziķiem, kuri vienlīdz meistarīgi izpilda gan afrikāņu džeza, gan soula un fanka mūzikas ritmus – bundzenieku Vestliju Džozefu (Westley Joseph), ģitāristu Dereku Džonsonu (Derek Johnson), basģitāristu Endrū Makleinu (Andrew Mclean) un perkusionistu Muhamudu Saru (Mouhamadou Sarr).

Mūzikā Sona runā par sev interesējošajām, vispārcilvēcīgajām tēmām – par kultūras identitāti, dzimti, mīlestību un cieņu pret savu zemi un vienam pret otru. Mūziķe ir arī sieviešu tiesību cīnītāja, kura iestājas par savu dzimteni Gambiju. Pati izveidojusi un finansējusi skolu Gambijas bērniem, lai nodotu griotu muzikālo mantojumu nākamajām paaudzēm. Māksliniece ar saviem koncertiem uzstājusies visā pasaulē – gan dažādos pasaules mūzikas festivālos, gan koncertzālēs. Tostarp arī tādos slavenos festivālos kā Glastonbury, WOMAD UK, Ņūorleānas džeza festivālā un daudzos citos. Liepājā viņa uzstāsies savas Eiropas tūres ietvaros, pirms tam sniedzot koncertus Francijā un Vācijā. 

Koncerts Sona Džobarte. Afrikāņu koras virtuoze turpina Liepājas koncertzāles koncertsēriju Pasaule Lielajā dzintarā, kas apmeklētājus aicina uz īpaši augstvērtīgiem pasaules aktuālāko mākslinieku koncertiem un notikumiem. Sērijā iekļaujas unikāli projekti, kuri ir mākslinieku vienīgā uzstāšanās Latvijā vai pat visā Ziemeļeiropā. Nākamais sērijas koncerts – senās mūzikas ansambļa Le Poème Harmonique uzstāšanās ar skaistākajām Francijas melodijām notiks 2020. gada 15. februārī.

Biļetes nopērkamas koncertzāles Lielais dzintars informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja