Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Latvijas baznīcās turpinās VIII Vēsturisko ērģeļu svētki

Liepājas, Ugāles un Preiļu baznīcas augustā pieskandinās un pulcēs dievnamos aizrautīgus interesentus VIII Vēsturisko ērģeļu svētki Latvija – ērģeļu zeme

Apceļot Latvijas novadu dievnamus un baudīt vēsturisko ērģeļu tik dažādo un bagātīgo skanējumu – tāda ir svētku ideja. Koncerti aizritēs, klausoties burvīgu mūziku izcilu izpildītāju sniegumā. Katrs muzikālais notikums ir īpašs, katram ir savs vēstījums.

Jūlijā ar krāšņu un daudzveidīgu festivāla programmu jau ir izskanējuši Vēsturisko ērģeļu svētku Latvija – ērģeļu zeme koncerti Drustu, Kandavas, Vijciema, Valmieras, kā arī Viļakas baznīcās. Apmeklētāji iepazina restaurētās vienīgās Radziņa ērģeles Vijciemā, atjaunotā instrumenta skanējumu Drustos.

9. augustā muzikālie ceļi aizvedīs uz Liepājas Lutera baznīcu - šogad pirmo reizi Latvija – ērģeļu zeme svētkos skanēs unikālais VEF izgatavotais Hammond vēsturiskais instruments duelī ar stabuļu ērģelēm. Koncertā Laikmetu saskarsme. Duelis. izcilo ērģelnieku Ata Andersona un Ilonas Birģeles izpildījumā dzirdēsim J.S.Baha, A.K. Žobima, V.Montgomerija, T.Lipska, kā arī A.Andersona skaņdarbus.

Vēsturisko Hammond ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. Taču Latvijas kultūras vēsturē īpašs ir fakts, ka šī slavenā zīmola elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī pie mums Rīgā - Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcas Hammond. Vēsturiskais Liepājas Hammond ir unikāls VEF ražots eksemplārs, ko 1937. gadā baznīcai dāvājis Kārlis Ulmanis. Kā atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators Ganderts de Bo, Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, ar kuriem parasti muzicē pasaulē, tādēļ tām ir īpaša vērtība.

Savukārt 16. augustā koncerts Ugāles evaņģēliski luteriskajā baznīcā būs veltīts ziedojumu vākšanai, atbalstot Ukrainas mūziķus. Pie unikālajām, Latvijā senākajām 1701. gadā būvētajām ērģelēm sēdīsies Ļvivas filharmonijas ērģelniece Nadija Veļičko.

17. gadsimta beigās celtā Ugāles luterāņu baznīcas mūra ēka ir izcils arhitektūras un mākslas piemineklis - Kurzemes novadam raksturīgs dievnams ar masīvu torni un altārgalā piebūvētu sakristeju, baroka stila interjeru ar smalkiem kokgriezumiem. Ugāles baznīcas lepnums ir unikālās ērģeles ar ērģeļu prospektiem. Kornēlija Rāneusa būvētais ērģeļu mehānisms ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas kultūras kontekstā, jo ir senākais šāds instruments Baltijas reģionā, turklāt saglabājis savu oriģinālo skanējumu. Ērģeļu lielo un mazo prospektu no liepas koka griezis Ventspils kuģu būvētavas meistars Mihaels Markvarts. 

Latgales vēsturiskā instrumenta skaņas daudzveidību varēs iepazīt ērģeļu svētku Latvija – ērģeļu zeme noslēguma koncertā 23. augustā Preiļu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katoļu baznīcā. Ērģeļu duets Riga Organum Duo Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja atskaņos gan pasaules klasikas šedevrus, gan autordarbus. Klausītāji varēs baudīt senā instrumenta skanējumā V.A.Mocarta, Ž.Bizē, D.Bedāra, A.Vecumnieka un Dz. Kurmes-Gedroicas mūziku.

Vēsturisko ērģeļu svētku instrumenti ir izvēlēti apzināti, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā. Katras ērģeles ir īpašas, katrām ir sava vēsture un stāsts. Ērģeles ir būvētas dažādos laika posmos, un katrā norises vietā tās ir radījusi cita ērģeļbūves firma vai ērģeļmeistars. Pat ja instrumenti ir būvēti vienā laika periodā, tomēr meistaru rokraksti ērģeļu būvē ļoti atšķiras. Katrai koncertprogrammai būs savs stāsts – tiks atskaņots ļoti bagātīgs un daudzveidīgs un, kā ierasts - pat mazliet eksperimentāls repertuārs. Vēsturisko ērģeļu svētki Latvija – ērģeļu zeme ir vienīgais notikums, kas tik plaši atspoguļo ērģeļmākslu reģionos, kā arī guvis ievērojamu atzinību un kļuvis par iemīļotu pasākumu, kuru ik gadu apmeklē plašs klausītāju loks.

 

Vēsturisko ērģeļu svētku Latvija – ērģeļu zeme koncerti:

  • 9. augusts plkst. 19.00 Liepājas Lutera baznīca. Laikmetu saskarsme. Duelis - Atis Andersons (HAMMOND ērģeles), Ilona Birģele (ērģeles). Sadarbībā ar Kultūras biedrību SPEKTRS.
  • 16. augusts plkst. 19.00 Ugāles luterāņu baznīca. Saucot uz mieru - Nadija Veļičko (Nadia Velychko, Ukraina) (ērģeles). Ziedojumi profesionālo mūziķu atbalstam Ukrainā.
  • 23. augusts plkst. 19.00 Preiļu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katoļu baznīca. Noslēguma koncerts - ērģeļu duets Riga Organum Duo - Ilona Birģele (ērģeles), Diāna Jaunzeme – Portnaja (ērģeles).

 

Vairāk: https://www.facebook.com/LatvijaErgeluzeme

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja