Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +18 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Latvijas Radio koris Liepājā atskaņos meditatīvo darbu Rotko kapela

Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā kopā ar instrumentālistiem 28. septembrī plkst. 18.00 festivālā Liepājas Mākslas forums atskaņos amerikāņu komponista Mortona Feldmena meistardarbu Rotko kapela, ko iedvesmojusi meditatīvā Marka Rotko kapela Hjūstonā

Liepājā šis skaņdarbs izskanēs pirmo reizi un tas koncertzāles Lielais dzintars Lielo zāli pārvērtīs par vietu pārdomām, garīgai apziņai un mierinājumam.

Rotko kapela Hjūstonā ar slavenā mākslinieka milzīgajiem tumši violetajiem audekliem ir klusa pārdomu vieta, kur ikviens aicināts ieskatīties sevī, rast spēku un gūt garīgu piepildījumu – gluži kā baznīca visām reliģijām. Šo nosaukumu nes vēl viens iespaidīgs mākslas darbs – amerikāņu komponista Mortona Feldmena kompozīcija Rotko kapela, kas kļuvusi par festivāla desmitgades centrālo darbu.

"Feldmena darbs ir atrašanās Rotko pasaulē, viņa vibrējošajos, nospriegotajos krāsu laukumos un to attiecībās. Šī mūzika ir telpa, kas ļauj sajust citu psiholoģisko temperatūru un laika ritmu. Un vienlaikus tā ir arī tēlu, formu, krāsu procesija: atvērta forma, kas ir sākusies ilgi pirms Rotko, Feldmena un katra no mums,” skaņdarbu raksturo Kaspars Putniņš.

Pirms šī skaņdarba klausītājus šai pārlaicīgajai noskaņai sagatavos vairāku citu ievērojamu amerikāņu komponistu pārdomu rosinoši darbi. Karolīnas Šo skaņdarbā korim And the Shallow ietverti 84. psalma motīvi, kas pauž ilgas pēc mājām un tuvošanos Dievam. Džona Keidža Once Upon a Time ritmiskā spēle ar vārdiem no Ģertrūdes Steinas bērnu grāmatas iedrošinās pārdomāt mūsu saikni ar pasauli, savukārt Stīva Reiha sarakstītajā runas melodijā Proverb atklāsies teiciens no austriešu filozofa Ludviga Vitgenšteina traktāta Kultūra un vērtība: “Lai cik maza doma, tā tomēr spēj aizpildīt visu dzīvi!”

Koncertprogrammā tiks atskaņots arī japāņu komponista Tosjio Hosokavas jūtu pilnais skaņdarbs perkusijām un dziesma Die Lotusblume, kas ietver dialogu starp lotosa ziedu un mēnesgaismu. Hosokava skaidro: “Budismā Buda sēž uz lotosa zieda kā transcendentāla simbola. Lotosa saknes iegrimst dubļainā zemē, izaug cauri ūdenim un atveras debesīs. Mēness gaismā slēgtais pumpurs atgādina tāda cilvēka rokas, kas iegrimis lūgšanā.”

Līdzās Latvijas Radio korim šos skaņdarbus ar košām instrumentācijām bagātinās Ineta Abakuka (alts), Sanita Glazenburga (čelesta), Juris Žvikovs (klavieres), Juris Āzers (sitaminstrumenti) un Guntars Freibergs (sitaminstrumenti).

Biļetes uz festivāla maksas notikumiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija par festivālu: www.lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja