Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LNSO ar pianistu Antonu Ļahovski atskaņos Čaikovska Pirmo klavierkoncertu

3. martā, plkst 19 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz cikla Klasikas virsotnes koncertu, kur kopā ar pianistu Antonu Ļahovski atskaņos Pētera Čaikovska Pirmo klavierkoncertu, informēja orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Koncerta otrajā daļā izskanēs Čaikovska simfonija Manfrēds krievu maestro Dmitrija Ļisa vadībā.  

Pirmais klavierkoncerts tapis 1874.–1875. gada ziemā. Klavierkoncerta pirmatskaņojums notika Bostonā 1875. gada 2. oktobrī – solists bija Hanss fon Bīlovs, kuru atceramies ne tikai kā vienu no 19. gadsimta izcilākajiem diriģentiem, bet arī kā ievērojamu pianistu.

Savukārt simfoniju Manfrēds pēc Lorda Bairona tāda paša nosaukuma poēmas motīviem Čaikovskis nerakstīja īsti no laba prāta, jo faktiski to darīt viņu piespieda prominentais spalvasbrālis Milijs Balakirevs, šo darbu nereti dēvē arī par Čaikovska septīto simfoniju.

Pianists Antons Ļahovskis mācījies Nikolaja Rimska-Korsakova Sanktpēterburgas Valsts konservatorijas mūzikas skolā sevišķi apdāvinātiem bērniem, pēc tam Sanktpēterburgas konservatorijā pie Aleksandra Sandlera. No 2001. līdz 2004. gadam studējis Trīsvienības mūzikas koledžā Londonā pie Džona Bingema. Maģistra grādu ieguvis Londonas Gildholas mūzikas un drāmas skolā. Doktorantūrā mācījies pie Džoenas Hevilas un JVLMA pie Baibas Jaunslavietes.

Pianista koncertģeogrāfija aptver Eiropu un Ameriku, spēlējot solokoncertus un piedaloties Mocarta, Bēthovena, Lista, Čaikovska, Rahmaņinova, Prokofjeva klavierkoncertu atskaņojumā.

Bet koncerta diriģents Dimitrijs Ļiss izpelnījies atzinību kā viens no savas paaudzes labākajiem diriģentiem. Ļiss daudzus gadus vada Urālu filharmonijas orķestri; viņš ir arī Dienvidnīderlandes filharmoniķu galvenais diriģents un starptautiskā festivāla Eurasia mākslinieciskais vadītājs.

Stundu pirms koncerta LNSO gaidīs klausītājus Lielās ģildes Baltajā zālē uz Oresta Silabrieža vadīto Pirmskoncerta sarunu, kurā var tuvāk iepazīt vakara programmā iekļautos skaņdarbus un to autorus. Sarunas var apmeklēt, uzrādot vakara koncertam nopirkto ieejas biļeti.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja