Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LNSO koncerts jauniešiem #Filips Glāss - transa arhitekts

Turpinot ciklu jauniešiem Koncertsarunas ar Goran Gora, šā gada 4. februārī plkst. 19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jaunā maestro Kaspara Ādamsona vadībā atskaņos populārā amerikāņu komponista Filipa Glāsa Otro koncertu čellam un orķestrim.

Glāss šajā koncertā izmantojis mūziku, ko komponējis kinorežisora Godfrija Redžo t. s. qatsi triloģijas noslēguma filmai Naqoyqatsi. Jaunais čellists Kristaps Bergs uzņēmies iestudēt šī apjomīgā skaņdarba solopartiju.

Starptautisku konkursu laureāts Kristaps Bergs savas neilgās karjeras laikā jau paspējis uzstāties pasaulē prestižākajās koncertzālēs – Kārnegija zālē Ņujorkā, Volta Disneja zālē Losandželosā, Vīnes Musikverein un Konzerthaus, Amsterdamas Concertgebouw, Karaliskajā Alberta zālē un Karaliskajā Svētku zālē Londonā, Suntory Hall Tokijā. Kristapa soļus mūzikā spēcīgi iedvesmoja Mstislavs Rostropovičs un Heinrihs Šifs, pie kura jaunais čellists studēja Vīnē. Viņš muzicējis ar tādiem grandiem kā Andris Nelsons, Heinrihs Šifs, Ida Hendele, Džovanni Sollima, Helmuts Lahenmanis u. c.

Glāsa Otrais čellkoncerts iekļauts arī LNSO kinomūzikas programmā 5. februārī, taču šis koncerts jau vairākas nedēļas pilnībā izpārdots, tāpēc Glāsa mūzikas interesentus aicinām izmantot iespēju baudīt jaunās čellspēles zvaigznes Kristapa Berga sniegumu ceturtdien, 4. februārī. 

Mūsdienās Filips Glāss ir viens no komerciāli veiksmīgākajiem un populārākajiem klasiskās mūzikas komponistiem, taču karjeras sākumā viņš dzīvoja apzinātā neatkarībā no akadēmiskām struktūrām, strādāja par taksometra šoferi un santehniķi. Daiļrades sākumā Glāss spēcīgi ietekmējās no Stīva Reiha, kopā ar pasaulslaveno panditu Ravi Šankaru izzināja Indijas mūziku un rakstīja intelektuālas un reizē maģiskas skaņu rotaļas, ko pats iespēlēja pie elektriskām ērģelēm.

Filips Glāss komponējis vairākas operas, un viena no slavenākajām ir Einšteins pludmalē. Viņš rakstījis mūziku teātra izrādēm un kinofilmām, slavenākā kinolente droši vien ir Stundas ar izcilo aktrišu trio – Nikolu Kidmenu, Džulianu Mūru un Merilu Strīpu. Glāss komponējis arī simfonisko un kamermūziku. Viņa veikums ietekmējis virkni izcilu mūziķu, kuru skaitā – Braiens Īno, Deivids Bovijs, Maiks Oldfīlds.

Katrā no LNSO jauniešu cikla koncertiem dziesminieks Goran Gora iepazīstina ar kādu populāru simfonisku skaņdarbu, kuru pēc neliela ievadkomentāra nospēlē LNSO mūziķi. Turpmākie cikla koncerti šajā sezonā: 17. martā skanēs Nikolaja Rimska-Korsakova Šeherezade (jaunie diriģenti Kārlis Kundrāts un Andris Rasmanis), 21. aprīlī – Johannesa Brāmsa Otrā simfonija (pieredzējušais Sanktpēterbugas maestro Nikolajs Aleksejevs).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja