Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēness uzgriež gaišo pusi

Ceturtdien, 17. novembrī, Rīgas koncertzālē Palladium uzstāsies Brit Floyd.

Pasaulē arvien tiek meklēti veidi, lai tās muzikālās sajūtas, kādas guvušas iepriekšējās paaudzes, dotu iespēju izbaudīt arī krietni jaunākiem cilvēkiem vai vismaz tiem senajiem faniem, kuri negrib aprobežoties tikai ar videoierakstiem, kas tapuši pirms 30 vai 50 gadiem. Tāda tendence laiku pa laikam uzvirmo pasaulē, kad neko jaunu izdomāt nevar, un tā uzskata arī Demjens Dārlingtons – grupas Brit Floyd muzikālais līderis, ģitārists un galvenais vokālists. Ceturtdien, 17. novembrī, Brit Floyd uzstāsies Rīgas koncertzālē Palladium.

Kā jau norāda nosaukums, tā ir grupa, kas mūsdienās izpilda Pink Floyd klasisko repertuāru un dara to tādā līmenī, ka tās priekšnesumi izpelnījušies apzīmējumu The World’s Greatest Pink Floyd Show ("Izcilākais Pink Floyd šovs pasaulē") un kolektīvs nemitīgi koncertē visā pasaulē. Pavisam nesen, 10. oktobrī, Brit Floyd uzstājās Londonas Karaliskajā Alberta zālē, kurā, piemēram, grupa The Cure tiek ielaista tikai reizi desmit gados. 

Nākamajā gada ieplānotās turnejas saraksts rāda, ka Brit Floyd ir īpaši pieprasīta tieši Lielbritānijā. Protams, ja uz kādu grandiozu turneju apvienotos vēl dzīvie Pink Floyd oriģināldalībnieki Deivids Gilmors, Rodžers Voterss un Niks Meisons, Brit Floyd uz brīdi nāktos kautrīgi paiet maliņā, bet tas nenotiek un arī nevar notikt tā kā kādreiz, jo jau 60. gadu sākumā savus muzikālos eksperimentus sākušie Pink Floyd vīri šodien ir krietni cienījamos gados, turklāt vēl taustiņinstrumentālists Ričards Raits jau aizsaulē un turpat arī grupas dibinātājs, sākotnējais līderis un nosaukuma autors Sids Barets, bez kura Pink Floyd pastāvēja un pat kļuva par vienu no visu laiku komerciāli veiksmīgākajām grupām gadu desmitiem ilgi arī tad, kad viņš vēl bija dzīvs. Te nu jāpaskaidro, ka neviens no Sida Bareta tikt vaļā nemēģināja – no sevis tikt vaļā mēģināja Barets pats, ilgus gadus dzīvojot savrupu dzīvi, un neviens pat īsti nezināja, kur viņš ir. Līdzīgi kā cita kulta persona – rakstnieks Džeroms Deivids Selindžers. Ziņas par abu nāvi (attiecīgi 2006. un 2010. gadā) bija pirmās ziņas par to, kas ar viņiem notiek, ilgu gadu garumā. 

 

Viss daiļrades spektrs

Pirms diviem gadiem Pink Floyd pēc ilgu gadu pārtraukuma izdeva jaunu albumu The Endless River, un šis notikums gandrīz sakrita ar brīdi, kad Rīgā pirmo reizi uzstājās Brit Floyd. Tiem, kuri toreiz šo koncertu palaida garām, 17. novembrī tiks dota otra iespēja. "Mēs mainām dziesmu sarakstu katru gadu, jo Pink Floyd ir gana daudz izcilu, ne tik pazīstamu kompozīciju, ar kurām arvien var papildināt programmu, ieplūdinot tās starp hitiem, kurus spēlējam visos koncertos un no kuriem neatsakāmies, jo cilvēki tos vienmēr vēlas dzirdēt, – Comfortably Numb, Money, Wish You Were Here, Another Brick in the Wall… Turklāt mēs taču neesam šo dziesmu radītāji, lai varētu vienā mirklī vīzdegunīgi paziņot: ai, apnika, vairs šito nespēlēsim. Mēs ņemam dziesmas no agrīnajiem – Sida Bareta – gadiem – Arnold Layne, See Emily Play, Astronomy Domine –, kā arī no turpmākā grupas darbības laika, jo gribam pilnvērtīgi parādīt visu Pink Floyd daiļrades spektru," stāsta Demjens Dārlingtons telefonintervijā pirms Rīgas koncerta. 

Iepriekšējā sarunā pirms pāris gadiem viņš minēja, ka pašam gan tuvākas esot Deivida Gilmora dziedātās dziesmas. Kamēr vien uz zemes ir iegādājami oriģinālie Pink Floyd ieraksti, Brit Floyd nav jēgas izdot savējos, bet koncerti tiek bagātināti ar oriģinālprojekcijām, tāpēc jau izdoti vairāki DVD, kuru režisors ir pats Dārlingtons. 

Atsauksmes no Pink Floyd dalībniekiem par grupai veltītajiem šoviem neesot dzirdētas, toties Demjenam Dārlingtonam ir bijis tas gods uzstāties uz skatuves Deivida Gilmora 50. dzimšanas dienas svinībās kopā ar Pink Floyd dalībniekiem Riku Raitu un Niku Meisonu, lai jubilārs varētu novērtēt, kā citkārt viņa dziedātās dziesmas izklausās no malas. Šis tātad nebūs tas gadījums, kā reiz ar lietuviešu The Doors Tribute grupas taustiņinstrumentālistu, kurš nezināja, par kāda Reja Manzareka (The Doors oriģinālais taustiņinstrumentālists) tolaik neseno nāvi es viņam mēģināju izteikt līdzjūtību. 

 

Matemātika ir vienkārša

Ņemot vērā, ka ir nepieciešamas dažādas vokālās dotības, lai izdziedātu Sida Bareta, gados jaunā un brieduma gadu Deivida Gilmora partijas, Brit Floyd sastāvā dzied ne vien Demjens Dārlingtons, bet arī abi taustiņinstrumentālisti, otrs ģitārists un basists. Vienmēr uz skatuves ir arī trīs dāmas piedziedātājas un saksofonists.

Kad kautrīgi apjautājos, cik procentu no ienākumiem aiziet Pink Floyd dalībniekiem vai viņu ģimenēm, Demjena Dārlingtona atbilde ir matemātiski praktiska: "Spēlēt Pink Floyd mūziku ir tieši tāpat kā, ja mēs spēlētu jebkura cita sacerēto mūziku. Pasaulē šīs lietas ir sakārtotas, un ir organizācijas, caur kurām attiecīgie procenti no visām grupām, kuras spēlē kaverversijas, aiziet autoriem. Man pašam nav jāinteresējas, vai tie ir trīs procenti vai vairāk… Tieši tāpat būtu ar Led Zeppelin un The Beatles mūziku." 

Brit Floyd šovs ar iespaidīgajiem lāzeriem, gaismām un Pink Floyd daiļrades iedvesmotām projekcijām tiek reklamēts kā miljonu vērts. Kāpēc gan kādam no Latvijas nesakasīt miljonu un neiestudēt grandiozāko Maikla Džeksona šovu pasaulē? Vai tiešām Reinis Sējāns būs palaidis garām savu lielo iespēju? Visas cerības uz jaunajiem! Kas mums ko nesaražot Lēdijas Gāgas un Džastinus Bīberus no LV? Gana mums ar tām savām dziesmām cīnīties – tās taču neviens ārpus Latvijas nepazīst! 

Kas: Brit Floyd 

Kur, kad: koncertzālē Palladium 17.XI plkst. 20

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 35–81,52

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja