Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Merilins Mensons. Šokējošās atklāsmes

Merilins Mensons Rīgā ieradīsies ar jauno albumu Vēl pirms pāris gadiem latviešu smagās mūzikas cienītāji ar skaudību lūkojās uz kaimiņu igauņu pusi — pie viņiem brauca gan Metallica, gan Laibach, gan citi izpildītāji. Metallica šeit jau pabijusi, tagad arī cits no agrākajiem Tallinas viesiem Merilins Mensons pošas Rīgas virzienā. Svētdien viņš Arēnā Rīga sniegs koncertu sava septītā studijas albuma The High End of Low popularizēšanas turnejā. Organizatori FBI sola šokējošu šovu un provokācijas!


Būt nemīlamam
Ziemeļeiropas turnejā Merilins Mensons (vecāki viņu gan kopš 1969.gada 5.janvāra pazīst kā Braienu Hjū Vorneru) no žurnālistiem izvairās, vēl vairāk — pirms pāris mēnešiem savā blogā viņš pat aicinājis spriest "taisnu tiesu" tiem žurnālistiem, kas safabricējot faktus par viņu. Un ne jau pirksta pakratīšanu viņš domājis! Taču ne vienmēr Mensons ir tik skarbs un noraidošs, un, iespējams, atcerēdamies jaunības gadus, kas pavadīti Dienvidfloridas izklaides žurnālā 25th Parallel, aprakstot citu tolaik slavenu mūziķu gaitas, skandalozais dziedātājs reizēm ļaujas pamatīgām pļāpām — kāda telefonintervija šovasar ilgusi pat divas stundas!
Šopavasar iznākušo albumu The High End of Low kritiķi un klausītāji vērtē dažādi -— vieni slavē atgriešanos pie pirmo albumu monolītās smagnējības un episkuma, citiem tas šķiet samākslots, neveikls un pašu Mensonu citējošs. Albums, kura raksturīgākie elementi ir muzikālo formu vienkāršība un spēcīgi akcenti, tapis sarežģītā mūziķa dzīves periodā. Intervijā žurnālam Spin Mensons šovasar atklāja, ka 2008.gada Ziemassvētkos sapratis "atšķirību starp mīlestību un atkarību, atšķirību starp vājumu un izmisumu". Ar šīm svaigajām atklāsmēm 2.janvārī viņš atgriezies ierakstu studijā — tapis The High End of Low. "Šis albums ir par nogāšanos no personīgajiem augstumiem, par vēlmi iederēties un tikt atzītam par normālu, lai arī cilvēki tevi tādu neredz. Albums ir arī par padošanos, kad esi mēģinājis pierādīt otram, ka mīli viņu vairāk nekā sevi. Kad saproti — esi nemīlams," intervijā atklājis Mensons.
Izrādās, lai arī pirms kāda laika skaļi un plaši medijos tika atspoguļots Mensona laulības ar striptīza granddāmu Ditu fon Tīsu krahs, šīs sāpes radījusi cita draudzene — aktrise Evana Reičela Vuda, ar kuru attiecības tika pārtrauktas 2008.gada otrajā pusē. Vudas vārds vairs netiek pieminēts arī saistībā ar Mensona joprojām topošo filmu Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll, un interneta filmu datubāze bezkaislīgi vēsta — Alises loma piešķirta modelei un daudzsološajai aktrisei Lilijai Kolai (Niknums, Doktora Parnasa iedomu pasaule).


Vieglāk aizliegt
Taču Merilina Mensona atklāsmes par personīgās dzīves peripetijām sagaidīt izdodas reti, labprātāk viņš runā par savu dziesmu izraisītajiem sociālajiem notikumiem, visbiežāk traģiskiem. Bēdīgi slavenās apšaudes Kolumbainas vidusskolā 1999.gadā izraisītāji bija kaislīgi Mensona (un, jāatzīst, daudzu citu mūziķu, arī Rammstein) fani. 2007.gadā Klīvlendā četrpadsmit gadus vecs tīnis pirms pašnāvības nošāvis divus skolasbiedrus un divus skolotājus, viņš slaktiņā bija tērpies T kreklā ar Mensona attēlu. Pēdējais skaļākais notikums — kāds piecpadsmitgadīgs jaunietis Luiziānas štata skolā šopavasar mēģinājis nošaut skolotāju, kliedzot "Hail, Manson!", pēc tam turpat skolā padarījis sev galu. "Mana pirmā reakcija bija — kur viņš dabūja šaujamo… un kāpēc es to nevaru iegādāties???" — tā Mensons. "Esmu šokēts, ka Wal-Mart veikalos vieglāk nopirkt ieroci nekā manus ierakstus." Mensona ieraksti kontroversiālā noformējuma dēļ bieži vien tikuši izņemti no tirdzniecības, arī pēdējā albuma dziesmu sarakstā dziesmas Pretty As a Swastika nosaukumā bija jāsaīsina pēdējais vārds, pretējā gadījumā to aizliegtu. "Tajā pašā laikā turpat tiek tirgots Valkīras (Riharda Vāgnera opera — Dž.T.) disks, uz kura vāka ir svastikas zīme!" Taču Mensons arī pats nevairās kaitināt puritāņus — neskaitāmām viņa dziesmām un to tekstiem nācies atrast alternatīvas versijas, lai varētu pārraidīt publiski.


Draudīga kompānija
Rīgas koncerta apmeklētājiem paveiksies — svētdien uz skatuves Mensons kāps kopā ar iespējami labāko pavadošo grupu. Spēcīgākais stūrakmens — atsākta sadarbība ar ģitāristu Tvigiju Ramiresu, kurš, kopš basģitāru turnejā sācis spēlēt jaunais grupas dalībnieks Endijs Džerolds, pievērsies ģitārista pienākumiem. Tvigiju un Merilinu vieno ne tikai ciešā, pat dramatiski kaislīgā draudzība — abi arī savus skatuves vārdus darinājuši pēc viena principa, izvēloties vienas nu jau mirušas skaistules un kāda nežēlīga slepkavas vārdu. Mensona gadījumā tā ir Merilina Monro un Čārlzs Mensons, savukārt viņa basista izvēle ir 60.gadu modes ikona Tvigija un seriālslepkava Ričards Ramiress. Lai arī abu mūziķu takas uz laiku bija pašķīrušās (no 2003.gada līdz 2007.gadam Tvigijs mēģināja startēt citās grupās, tai skaitā gan Metallica, gan Nine Inch Nails, kā arī pievērsās solodarbībai), tagad abi senie cīņu biedri ir kopā un, visticamāk, Rīgā sniegs šovu, kas paliks atmiņā. Kopā ar viņiem taustiņinstrumentālists Kriss Vrenna (spēlējis vairākās apvienībās, arī Nine Inch Nails, Guns"n Roses un Skinny Puppy) un Mensona grupas bundzinieks kopš 1995.gada, skandalozā šokrokera ilgākais līdzgaitnieks Džindžers Fišs. Der atcerēties, ka Džindžera Rodžersa bija Holivudas aktrise, Alberts Hamiltons Fišs — maniakāls slepkava kanibāls… Svētdien koncertā Arēnā Rīga gaidāma iespaidīga kompānija!


***
Merilins Mensons turnejā The High End of Low
15.XI plkst.19.30 Arēnā Rīga
Biļetes Ls 20—70
www.bilesuserviss.lv un www.ticketpro.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja