Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūzikas, teātra, kino ceļš ved pa Kurzemi

Via Baltica sāks Baltijas džeza trio, noslēgs Senās uguns nakts

Augusta otrajā pusē, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija Baltijas ceļš, Liepājā un citās Kurzemes vietās jau astoto gadu notiek festivāls Via Baltica. Šogad festivāls norisināsies Liepājā, Kuldīgā un Rudbāržos no 18. līdz 24. augustam, piedāvājot mūzikas, teātra un kino notikumus. Tradicionāli festivālu noslēgs Senās uguns nakts un bezmaksas koncerts Liepājas pludmalē, ko ieskandinās džeza vokāliste Beāte Zviedre ar koncertprogrammu Džezs dzied Aspaziju.

Festivāla atklāšanas koncertā sestdien, 18. augustā, plkst. 20 vēsturiskajā Romas dārza pagalmā uzstāsies Baltic Jazz Trio – Baltijas valstu džeza karognesēji: kontrabasists Toivo Unts (Igaunija), pianists Daiņus Paulausks (Lietuva) un sitaminstrumentālists Māris Briežkalns. Šogad Baltic Jazz Trio svin desmit gadu jubileju, ko atzīmē ar jaunu, Baltijas valstu simtgadei veltītu studijas albumu Centenary. Tajā un arī koncertā līdzās trio pianista Daiņus Paulauska kompozīcijām skan Baltijas valstu mūzikas simbolu – Arvo Perta, Mikaloja Konstantīna Čurļoņa, Pētera Vaska un Raimonda Paula – kompozīcijas.

Festivāla turpinājumā svētdien, 19. augustā, plkst. 16 Kuldīgas Mākslas namā un trešdien, 22. augustā, plkst. 18 Rudbāržu muižā (O. Kalpaka Rudbāržu pamatskolā) notiks aktiera un režisora Ērika Vilsona monoizrāde Mana Magadana, kas stāsta par viņa dzimšanas vietu Magadanu Sibīrijā. Izrāde veidota pēc aktiera bērnības atmiņām, mammas Zentas Vilsones vēstulēm un trimdā sarakstītajiem dzejoļiem, kā arī dienasgrāmatas fragmentiem par 2013. gada braucienu uz Magadanu kopā ar režisori Dzintru Geku un fondu Sibīrijas bērni.

Šveicē dzīvojošās pianistes Artas Arnicānes koncerts Ūdens noskaņas Liepājas koncertzāles Lielais dzintars kamerzālē 23. augustā plkst. 19 būs veltījums režisora Uģa Brikmaņa piemiņai. Pianiste teju 20 gadu gaitā apkopojusi skaņdarbus, kuru nosaukums vai skanējums asociatīvi saistās ar ūdeni tā visdažādākajās dimensijās – no lietus piles līdz okeānam. Programmu pirmatskaņojot 2016. gadā kultūras pilī Ziemeļblāzma, talkā nāca Uģis Brikmanis ar režiju un videoinstalācijām. "Jūtos satriekta. Vēl aizvien nespēju noticēt, ka nekad vairs nepiedzīvošu to brīnumu, ko radīja Uģis Brikmanis jebkurā sarunā, skatienā un ko es drīkstēju piedzīvot Ūdens noskaņu programmā," saka Arta Arnicāne. Diemžēl ideja, kā pielāgot videoinstalāciju Lielā dzintara kamerzālei, ir aizgājusi kopā ar režisoru. Bet tas nemainīs programmas muzikālo daļu, "kas liek ūdenim virmot klausītāju iztēlē". Skanēs Friderika Šopēna, Kloda Debisī, Franča Lista, Jāzepa Vītola, Romualda Jermaka un citu autoru darbi.
Vairāk: www.viacultura.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja