Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nacionālajā bibliotēkā – pirmizrāde iestudējumam Stikla kalns. Daugava

5. septembrī plkst. 20.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pirmizrādi piedzīvos Raiņa dramatiskās poēmas Daugava iestudējums Stikla kalns. Daugava. Izrāde ar laikmetīgiem izteiksmes līdzekļiem atklās, kā Latvijas valstij liktenīgā brīdī poēma spējusi kliedēt šaubas par jaundibinātās valsts nākotni un vairot pārliecību, ka saliedējoties Latvijas tauta spēj nosargāt savu valsti.

Skatītājiem tiks sniegta iespēja identificēties ar tā satraucošā laika biedriem, kas par spīti šaubām, sāpēm un neziņai, spēja noticēt Latvijas valsts idejai un pašaizliedzīgi par to cīnīties.

Izrādes iestudējumu veido pieci dažādu žanru mākslinieki dažādās Gaismas pils lokācijas vietās, tādējādi ļaujot uz vēsturiski tik nozīmīgo Raiņa darbu lūkoties mūsdienu acīm no atšķirīgiem skatu punktiem. Arī šodien esam ļoti dažādi, mums ir grūti vienoties kopīgiem lieliem mērķiem, taču 1919./1920. gadā viss bija vēl sarežģītāk. Toreiz mūsu tautieši spēja vienoties un sasniegt neiespējamo – “uzjāt stikla kalnā” un iemantot brīvību. Izrādes veidotājus interesē ne tikai izvēlētās poēmas saturs, bet arī to radīšanas, izdošanas un lasīšanas apstākļi, kas paver noteiktu skatu uz Latvijas valsts veidošanos un tās tālāko likteni. Īpaša tēma ir, piemēram, indivīda loma valstiskuma tapšanā.

Raiņa dramatiskā poēma Daugava piedzīvojusi vairākus iestudējumus, kurus īpašus padarījušas tiem radītās mūzikas partitūras. Arī iestudējums Stikla kalns. Daugava nebūs izņēmums. Tajā savus pirmatskaņojumus piedzīvos divas elektroniskās mūzikas kompozīcijas Andra Indāna 1. daļā Melnā Daugava un Sabīnes Moores 3. daļā Pusnakts, Edgara Raginska skaņu partitūras poēmas 4. daļā Baltā Daugava un 5. daļā Sarkanā Daugava, kā arī Jāņa Mediņa 1958. gadā komponētā melodeklamācija poēmas 6. daļā Saules Daugava.

Izrādes ir paredzētas salīdzinoši nelielam skatītāju skaitam, kuri būs ar mieru plecu pie pleca kopā piedzīvot Daugavu – doties ceļojumā ar kuģi, kāpt stikla kalnā, nodoties šamaniskai meditācijai.

Skatītājus ar kustību ierobežojumiem lūdzam pirms izrādes apmeklējuma pieteikt savu dalību izrādē, sazinoties ar bibliotēku (Klientu apkalpošanas centrs, tel.: 67806135, 25627640).

Iestudējuma radošā komanda:

Andris Indāns, Dmitrijs Petrenko, Sabīne Moore, Inga Tropa, Agate Bankava

Vēstures konsultants Jānis Šiliņš

Dramaturgs Matīss Gricmanis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja