Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

No Intas Villerušas atvadoties

Viņas veikums atskaņotājmākslā un mūzikas pedagoģijā ir grandiozs

Nevienu nebrīdinājusi, nevienam padomu neprasījusi, 24. aprīlī Inta ir devusies pie sava mīļā Māra, lai abi kopā nu būtu mūžīgi. Spožā, siltā, adatainā, patiesā, dvēselē tik spēcīgā un reizē trauslā Inta Villeruša (23.09.1943.–24.04.2019.) ir aizgājusi.

Ar savu pianistes koncertmeistares darbu Inta savulaik visiem pierādīja, ka īstenībā nekāda klavierpavadījuma mūzikā nav. Ir tikai partitūra, viena liela, kopīga māksla, kuru rada solists kopā ar pianistu. Viņa klavieru skaņās spēja gan gleznot, gan suģestēt, iedvesmojot savus skatuves partnerus uz visaugstāko ideālu sasniegšanu.

Inta Villeruša ir sadarbojusies teju ar visiem sava laika Latvijas dziedātājiem un solistiem instrumentālistiem. Lai atceramies skaņuplates ar Šūberta dziesmu cikliem, kas ieskaņotas kopā ar Kārli Zariņu, un brīnišķīgos franču mūzikas koncertus kopā ar Lailu Grietēnu.

Bēthovena vijoļsonāšu ciklu ar Uldi Sprūdžu. Un pāri visam – kopīgie koncerti ar Māri Villerušu, kas savulaik pulcēja pilnas klausītāju zāles visā Latvijā un dāvāja neaizmirstamus mākslas klātbūtnes mirkļus.

Pedagoģisko darbu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (toreizējās konservatorijas) koncertmeistaru klasē Inta Villeruša sāka 1975. gadā. Inta bija nesavtīga skolotāja, neko no saviem mākslas radīšanas noslēpumiem nepaturēja pie sevis. Arīdzan ļoti prasīga – pie viņas mācoties, nebija iespējams izlikties labākam, nekā patiesībā esi. Mākslinieciskā patiesība un mudinājums uzticēties savai intuīcijai bija viņas pedagoģisko principu stūrakmeņi.

Intas Villerušas koncertmeistaru klases absolventi ir Lelde Paula, Ilona Breģe, Ieva Oša, Harijs Bašs, Madars Kalniņš, Inna Davidova, Ilze Ozoliņa, Dzintra Erliha, Agnese Egliņa un daudzi, daudzi citi.

Nelaimīgs rokas lūzums pārvilka svītru Intas pianistes darbībai pašā māksliniecisko spēku pilnbriedā. Atstājusi arī pedagoģisko darbu akadēmijā, Inta Villeruša pēdējos dzīves gadus vadīja savā Valdemāra ielas dzīvoklī, kurš laika gaitā izveidojās par viņas un domubiedru pulcēšanās vietu. Bieži ciemos nāca gan vecie, gan jauniegūtie draugi, arī pavisam jauni Mūzikas akadēmijas studenti, kuriem Intas padomi un nemaldīgā mūziķes auss deva daudz iedvesmas turpmākai izaugsmei. Pie viņas varēja runāt, skaidri un gaiši saucot lietas īstajos vārdos.

Inta sekoja Latvijas mūzikas dzīvei un vērtēja katru dzirdēto koncertu radio vai televīzijā. Viņa interesējās par visiem sev mīļajiem cilvēkiem, kā viņiem klājas, kādas jaunas ieceres. Bija sajūta, ka kāda liela, silta sirds visu laiku ir nomodā par mums. Gan jau būs arī turpmāk.

Aldis Liepiņš

 

JVLMA Kameransambļa un klavierpavadījuma katedra

 

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

 

Atvadīšanās no Intas Villerušas notiks 30. aprīlī plkst. 14 krematorijas Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja