Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Notiks Jāzepa Vītola 6. starptautiskais kordiriģentu konkurss

Turpinot Baltijas valstu vairāk nekā gadsimtu ilgās kora dziedāšanas un kordiriģēšanas skolas tradīcijas, no 2019. gada 22. līdz 26. oktobrim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas katedra organizē Jāzepa Vītola 6. starptautisko kordiriģentu konkursu. Tajā piedalīsies 18 dalībnieki, kuri pārstāv 15 valstis. Konkursa mērķi ir popularizēt latviešu kordziedāšanas kultūru pasaulē, stiprināt Latvijas un Eiropas kordiriģēšanas tradīciju pēctecību, kā arī turpināt jau pagājušā gadsimta 70. gados aizsākto Baltijas valstu kordiriģentu konkursu norisi.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kordiriģēšanas katedra šogad svin savu 75. jubileju. Kopš katedras dibināšanas 1944. gadā Latvijā notikusi liela profesionālas kordiriģēšanas skolas izaugsme, to absolvējuši vairāk nekā 700 kordiriģentu. Latvijas kora māksla un diriģēšanas skola guvusi plašu starptautisku atzinību visā pasaulē. Izcilas profesionālu kordiriģentu paaudzes veidojušas Latvijas Dziesmu svētku tradīcijas pēctecību un attīstību.

Jāzepa Vītola 6. starptautiskais kordiriģentu konkurss norisināsies trīs kārtās, tajā piedalīsies 18 kordiriģenti no Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Ukrainas, Taivānas, Austrijas, Itālijas, Dienvidkorejas, Krievijas, Slovēnijas, Baltkrievijas, Apvienotās Karalistes, Ungārijas, Šveices un Zviedrijas.

Konkursa norisē ietvertas dažādas kordiriģenta profesijas šķautnes – diriģēšana pie klavierēm, darbs ar kori, koncertizpildījums, kas tiks vērtētas to visu summējot.

Konkursa repertuārā īpaši nozīmīga vieta ierādīta latviešu komponistu mūzikai, iekļaujot to visās trīs konkursa kārtās. Skanēs gan Jāzepa Vītola  dziesmas Saules svētki un Dievozolu trijotne, kas ir I un II kārtas obligātās dziesmas, gan spilgti mūsdienu latviešu komponistu skaņdarbi korim a cappella un ar simfonisko orķestri. Viens no Jāzepa Vītola starptautiskā kordiriģentu konkursa mērķiem ir popularizēt latviešu diriģēšanas skolas tradīcijas visā pasaulē, tāpēc līdzās JVLMA jauktajam korim un simfoniskajam orķestrim tajā piedalīsies gan Valsts Akadēmiskais koris Latvija, gan Rīgas kamerkoris Ave sol.

Jauno kordiriģentu veikumu vērtēs starptautiska žūrija. Konkursa uzvarētāji saņems laureātu diplomus un naudas balvas – pirmās vietas ieguvējs 2500 eiro, otrās – 2000, savukārt trešās – 1500. Tiks piešķirta arī 500 eiro veicināšanas prēmija un citas balvas.

Visas konkursa norises ir atvērtas publikai, bet īpaši kormūzikas interesentus aicinām uz diviem koncertiem otrās un trešās kārtas noslēgumā.

Otrās kārtas koncerts norisināsies piektdien, 25. oktobrī, plkst. 19 JVLMA Lielajā zālē. Tajā piedalīsies astoņi otrās kārtas dalībnieki, diriģējot obligāto dziesmu – Jāzepa Vītola Dievozolu trijotne, kā arī  izlozētos skaņdarbus. Skaņdarbu atskaņojumā piedalīsies JVLMA jauktais koris un Rīgas kamerkoris Ave Sol. Ieejas maksa 3 eiro, skolēniem ieeja bez maksas.

Noslēguma koncerts notiks sestdien, 26. oktobrī, plkst. 17 LU Lielajā aulā. Četri konkursa finālisti diriģēs vienu no skaņdarbiem – Johannesa Brāmsa Schicksalslied, II un III daļu no Viļņa Šmīdberga opusa Laudator, IV un V daļu no Pētera Butāna Kora simfonijas vai V, IX un XVI daļu no Imanta Kalniņa oratorijas Rīta cēliens. Koncertā piedalīsies solisti, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, JVLMA jauktais koris un simfoniskais orķestris. Ieejas maksa 5 eiro, skolēniem ieeja brīva.

Biļetes iepriekšpārdošanā  Biļešu Paradīzes kasēs vai  stundu pirms koncerta norises vietās.

Plašāka informācija: www.vitolakonkurss.lv/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja