Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Operu tiešraides no Ņujorkas Metropolitan arī Rīgā

Kinoteātrī "Parex Plaza" 8.novembrī tiks atklāta operu translāciju sezona no leģendārā Ņujorkas Metropolitan operas nama. Viens no vadošajiem pasaules operteātriem savus iestudējumus tiešraidē translēs jau trešo sezonu – šoreiz tiešraides varēs vērot gandrīz 800 kinoteātros visā pasaulē, ieskaitot ASV, Eiropas valstīs, kā arī Dienvidāfriku. Šogad piebiedrojas arī Latvijas un Igaunijas kinoteātri.

Kinoteātris "Parex Plaza" 8.novembrī plkst.20 piedāvās tiešraidē noskatīties visjaunāko Ņujorkas Metropolitan jauniestudējumu: Džona Adamsa operu "Doktors Atomiks", kura pirmizrāde šajā opernamā notika 13.oktobrī. Diriģents Alans Žilbērs, lomās – Rihards Pauls Finks, Džeralds Finlijs, Tomass Glenns, Saša Kuka u.c. Tiešraides tiks nodrošinātas augstā tehniskā kvalitātē (High Definition).

"Atombumba ir visu laiku tumšākais Amerikas mitoloģiskais simbols – spēks, tehnoloģijas, zinātne un, protams, visvarena kontrole pār pasauli. Tas ir gluži vāgnerisks stāsts, kas lieliski der operas žanram," par savu darbu stāsta Džons Adamss (1947) — ievērojamais ASV komponists, kurš meistarīgi savieno minimālisma stilistiku un citas kompozīcijas tehnikas dažādos mūzikas žanros. Uzrakstījis divas operas, viņš šajā žanrā klusēja daudzus gadus, līdz tapa opera, ko pēc pasaules pirmizrādes 2005. gadā Sanfrancisko Operā kritika vienbalsīgi nodēvēja par eksplozīvu 21.gadsimta sprādzienu un spēkpilnu atgriešanos. Dž.Adamsa trešā un līdz šim pēdējā opera "Doktors Atomiks" satrieca klausītājus gan saturiski (operas centrā ir atombumbas radītāja fiziķa Roberta Openheimera un viņa kolēģu morālā krīze 1945. gadā, uz atombumbas radīšanas sliekšņa), gan ar spēcīgo mūzikas valodu un neparasto libretu. Operā harmoniski sadzīvo 20. gadsimta vidus izteiksmes līdzekļi ar "Bhagavadgītas" (R.Openheimers šo darbu esot lasījis oriģinālvalodā - sanskritā), Tevas indiāņu, psalmu un citiem sakrāliem tekstiem. Operas darbība notiek netālu no Losandželosas. Pirmā cēliena notikumi raisās mēnesi pirms atombumbas izmēģinājuma 1945.gadā.

Šosezon Parex Plaza paredzētas vēl 10 tiešraides:
* 22.novembrī plkst.20 - Hektora Berlioza "Fausta pazudināšana" slavenā operu režisora Roberta Lepāža iestudējumā un Džeimsa Levaina muzikālajā interpretācijā.
* 20.decembrī plkst.19 - Žils Masnē. "Taīda" operzvaigžņu Renē Flemingas, Tomasa Hempsona un Mihaela Šādes izpildījumā
* 10.janvārī plkst. 20 - Džakomo Pučīni. "Bezdelīga". Lomās – skaistākais un skandalozākais operpasaules pāris soprāns Andžela Giorgiu un tenors Roberto Alaņja
* 24.janvārī plkst. 20 - Kristofs Vilibalds Gluks. "Orfejs un Eiridīke"
* 7.februārī plkst.20 - Gaetāno Doniceti. "Lucia di Lammermoor". Annas Ņetrebko debija titullomā uz Metropolitēna skatuves duetā ar tenoru Rolando Viljazonu.
* 9.maijā plkst. 19.30 - Džoakīno Rosīni. "Pelnrušķīte" ar latviešu opermūzikas lepnumu Elīnu Garanču titullomā
* Džakomo Pučīni opera "Madama Butterfly" un Vinčenco Bellīni operas "Somnambula" (lomās – Natālija Disē un Huans Diego Florezs) translācijas diena un laiks tiks paziņots atsevišķi.

Biļešu cenas:
Regulārā biļešu cena – Ls 13
Biļešu cena pērkot biļetes www.forumcinemas.lv – Ls 11.50
Biļešu iepriekšpārdošana no 30. oktobra.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja