Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

papildināts (11:55) - Mūžībā aizgājis ilggadējais deju svētku virsvadītājs Uldis Žagata

Trešdienas, 17. jūnija, vakarā mūžībā aizgājis latviešu horeogrāfs un dejas pedagogs Uldis Žagata, vēsta Latvijas Televīzija.

Vairākkārtējs deju svētku virsvadītājs, bijis tautas deju ansambļa Dancis un valsts deju ansambļa Daile mākslinieciskais vadītājs.

Žagata deju gaitas sāka Rīgas horeogrāfijas skolā. Viņš 20 gadus bijis Operas teātra baleta solists. Žagata bijis Limbažu rajona deju kolektīvu, 6.-11. Deju svētku un 3.-5. Skolu jaunatnes deju svētku virsvadītājs, 11. un 12. Deju svētku, 8. Skolu jaunatnes deju svētku un dziesmu un deju svētku Rīgai 800 Goda virsvadītājs. Viņš apbalvots kā LPSR Tautas skatuves mākslinieks, LPSR Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks, PSRS Tautas skatuves mākslinieks. Žagata bijis LPSR Valsts prēmijas laureāts, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, kā arī saņēmis Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju.

"Pašlaik uzskaitīti 115 nosaukumi ar 267 Žagatas dejām. Deviņos jaunrades konkursos prēmētas 18 dejas. Tradicionālo dejas leksiku viņš attīsta atbilstoši iecerētajai tēmai un mūzikai. Savā jaunradē viņš izmantojis gan tautas mūzikas apdares, gan oriģinālmūziku. Vienmēr uzsvēris, ka dejas pamatā ir jābūt labai mūzikai, komponistam, ar kuru var radoši sadarboties. Dziesmu un deju svētkos uzvestas vairāk nekā 30 Žagatas dejas. Viņš ir un paliek latviešu dejas lielmeistars. Visu mūžu viņš ir bijis meklētājs, un meklēt un atrast viņš aicina arī citus," par horeogrāfu stāstījis tautas deju ansamblis Dancis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja