Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaulslavenais tenors Jozefs Kalleja pirmo reizi dziedās Latvijā

Skaista, silta, vidusjūras saules pilna balss! Izcils tenors, kura fonds Drake Calleja Trust palīdzējis daudziem jaunajiem mūziķiem no Latvijas - čellistei Margaritai Balanas, pianistei Antoņinai Suhanovai, vijolniekiem Lāsmai Taimiņai un Robertam Balanas, tenoram Mārtiņam Šmaukstelim u.c. Dažreiz pasaule ir patiesi maza, un tās krustpunkti ir negaidīti, jo 17. augustā tenors mūzikas festivāla Rīga Jūrmala ietvaros pirmo reizi sniegs solokoncertu Latvijā - Dzintaru koncertzālē.

Jozefs Kalleja ir kļuvis par vienu no slavenākajiem mūslaiku tenoriem. 2012. gadā žurnāls Gramophone viņu nosauca par Gada mākslinieku, 2016. gadā viņš saņēma žurnāla Opera News Gada balvu, bet viņa ieskaņojumi (izdevējs Decca Classics) ir nominēti Grammy balvai.

Uz operskatuves Kalleja debitēja jau deviņpadsmit gadu vecumā Makdafa lomā Verdi Makbetā. Tas notika Maltas Astras teātrī īsu brīdi pirms uzvaras Hansa Gabora Belvederes konkursā, kas deva izšķirošo grūdienu viņa starptautiskajai karjerai. 1998. gadā viņš uzvarēja Karuzo konkursā Milānā un gadu vēlāk ieguva balvu arī Plasido Domingo Operalia konkursā. Tajā pašā gadā Kalleja debitēja ASV Spoleto festivālā un kopš tā laika uzstājas visos pasaules nozīmīgākajos operteātros. Ar koncertprogrammām mūziķis viesojies neskaitāmās Eiropas un arī Japānas pilsētās.

Kalleju uz sadarbību aicina pasaules izcilākie orķestri un festivāli, arī Zalcburgas festivāls, BBC Promenādes koncerti un Londonas festivāls. Viņš ar prieku dziedājis brīvdabas koncertos Maltā, Parīzē un Minhenē, kur klausītāju skaits mērāms desmitos tūkstošos.

Kopš 2003. gada Jozefam Kallejam ir ekskluzīvs ierakstu mākslinieka līgums ar Decca Classics izdevniecību. Viņa diskogrāfijā atradīsim gan operas, gan solo repertuāru. Londonas Karaliskās Koventgārdena operas Traviatas izrādes DVD/Blu-ray ieraksts dziedātājam atnesa Grammy nomināciju. Kaleja ir debitējis pat Holivudā, 2014. gadā Džeimsa Greja filmā Imigrante atveidojot Enriko Karūzo. 2013. gadā izdotajā Jozefa Kallejas solo albumā Amore piedalījās arī latviešu akordeoniste Ksenija Sidorova.

2018./2019. gada sezonā Kalleja dziedāja Rodolfo (Luīze Millere) Hamburgas Valsts operā, Kavaradosi (Toska) Ņujorkas Metropoles operā un Eksanprovansas festivālā, Pollioni (Norma) un Donu Hosē (Karmena) Bavārijas Valsts operā, Edgardo (Lucia di Lammermoor) un Donu Hosē Berlīnes Vācu operā, kā arī Hercogu (Rigoleto) Vīnes Valsts operā. Kalleja piedalījās arī režisora Barija Koski provokatīvajā Karmenas iestudējumā Frankfurtes operā, kā arī Rolando Viljasona režisētajā Pučīni Bezdelīgā Berlīnes Vācu operā.

Iepriekšējās sezonās Kalleja dziedājis Ņujorkas Metropoles operā (Fausts, Hofmaņa stāsti, Traviata, Simons Bokanegra), Koventgārdena operā (Fausts, Bohēma, Masku balle), Čikāgas Liriskajā operā (Traviata), Bavārijas Valsts operā (Rigoleto).

2012. gadā Kallejam tika uzticēts Maltas pirmā kultūras vēstnieka gods, gadu iepriekš viņš kļuva arī par Air Malta zīmola vēstnieku. Nesenākā pagātnē kopā ar Maltas Valletas banku tika nodibināts Jozefa Kallejas fonds, lai palīdzētu trūcīgiem bērniem un ģimenēm. 2014. gadā Jozefs Kalleja saņēma International Opera Award skatītāju balvu, kurā uzvarētājs tiek noteikts pasaulē vadošā operai veltītā žurnāla Opera publiskajā balsojumā.

“Brīnišķīgo tenoru Jozefu Kalleju pirmo reizi klātienē pirms vairākiem gadiem dzirdējām  Pučīni opera Toska Vīnes opera namā un kopš tās reizes esam kļuvuši par absolūtiem viņa talanta cienītājiem. Tāpēc īpašs bija mūsu prieks, redzot viņu šā gada Rīga- Jūrmala festivāla programmā,“ stāsta Latvijas uzņēmēji un mecenāti Ilze un Uldis Pīlēni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja