Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pašiem klasiķiem šīs versijas patiktu

Bahs, Bēthovens un Brāmss nedzirdēti krāšņā skanējumā

Koncertprogrammā Bahs, Bēthovens, Brāmss, kas skanēs Rīgas Domā 6. augustā un vēlreiz 27. augustā, būs iespēja šo izcilo mūzikas klasiķu darbus klausīties neierasti krāšņā skanējumā – vecmeistara Mendeļa Baša un komponista Viļņa Šmīdberga veidotos pārlikumos un aranžijās, kas speciāli radīti orķestrim Rīga. Gunta Kuzmas diriģētā koncerta soliste būs soprāns Evija Martinsone. Ērģelniece Liene Andreta Kalnciema uz Doma ērģelēm atskaņos Johannesa Brāmsa korāļu prelūdijas.

Vācu klasiskās mūzikas izlase, kas skanēs šajā koncertā, ietver vairākus retumus. Piemēram, Johana Sebastiana Baha populārais Koncerts Nr. 1 re minorā (BWV 1052) ir daudzu pianistu un klavesīnistu repertuāra darbs, taču īpašu šī opusa versiju bez solo instrumenta orķestrim Rīga 2014. gadā radīja Vilnis Šmīdbergs. Atzīmējot divas jubilejas – latviešu diriģenta un komponista Mendeļa Baša simtgadi un nākamgad gaidāmo Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, koncertā iekļauta Bēthovena uvertīra Egmonts Mendeļa Baša pārlikumā pūtēju koncertorķestrim. Šī partitūra tapusi pirms aptuveni 40 gadiem, kad Mendelis Bašs līdzās Gunāram Ordelovskim bija diriģents orķestrī Rīga.

"Neviens skaņdarbs šajā koncertā nav oriģinālā komponēts pūtēju orķestrim. Esmu no tiem, kas uzskata, ka katram kolektīvam jāspēlē tam domāts oriģinālrepertuārs, taču aranžijas un pārlikumi ir tik labi, ka tos būtu grēks nepiedāvāt klausītājiem. Baša un Šmīdberga fantāzija ir ļoti rosinoša un bagāta, nav pliekana vai pavirša," stāsta koncerta diriģents Guntis Kuzma. "Jaunums ir mana sadarbība ar Eviju Martinsoni, kura sākusi pievērsties Brāmsa un Šūberta vokālajai kamermūzikai. Piedāvāju viņai nodziedāt trīs dažādos periodos sacerētas Brāmsa dziesmas (Vienatnība pļavā, Uz mūžīgo mīlu, Sapho oda), kurām orķestra pavadījumus īpaši šim koncertam orķestrējis Vilnis Šmīdbergs. Orķestris un ērģelniece Liene Andreta Kalnciema spēlēs Johannesa Brāmsa Korāļprelūdijas, ceļot tās priekšā gan oriģinālversijā ērģelēm, gan pūtēju koncertorķestra skanējumā. Ērģelnieces solo atskaņojumā skanēs arī Brāmsa ērģeļu Fūga labemol minorā WoO 8 un J. S. Baha Fantāzija Solmažorā BWV 572.

Otru koncertprogrammu Bahs, Vāgners, Vasks, kurā Rīgas Doma ērģeles spēlēs Aigars Reinis un orķestris Rīga atskaņos Riharda Vāgnera operu fragmentus, 13. augustā diriģēs Kaspars Ādamsons. Savukārt Rīgas svētkos būs iespēja orķestra koncertā No Vāgnera līdz Paulam. Rīgas leģendas mūzikā 17. augustā plkst. 18 pirmo reizi aplūkot un novērtēt jauno kultūras ēku Hanzas perons.  Sīkāk – www.orkestris.riga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja