Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pērkons visai latviešu tautai dārd

Ieva Akuratere, Armands Birkens, Lorija Vuda – mūsu tautai

Latvijas Valsts simtgades mēnesī dziedātājai Ievai Akuraterei hits Manai tautai esot jādzied gandrīz katru dienu dažādās Latvijas vietās. 9. novembrī tas izskanēja arī lielajā koncertā Latvijas gadsimts, kura programmā šī trimdas latviešu Brigitas un Andra Ritmaņu dziesma nosaukta par Palīdzi, Dievs!, kas arī nevar būt nepareizi, jo jau folklorizējušās dziesmas cilvēki parasti atpazīst pēc jebkuras rindiņas.

"Arēnā bija ļoti skaisti un pacilājoši, kad visi iededzināja tās gaismiņas un dziedāja līdzi. Tā dziesma ir tautā ļoti mīļa un sakrāla. Mēs visur to dziedam – gan lielākās vietās, gan pavisam maziņās –, bet tās arī ir ļoti skaistas reizes," stāsta Ieva, gaidot svinīgos koncertus 14. novembrī Rīgas Svētās Jaunās Ģertrūdes baznīcā un 20. novembrī Rīgas Latviešu biedrībā. Šiem koncertiem dots tieši šīs dziesmas nosaukums – Manai tautai. Tajos uz vienas skatuves satiksies Ieva, Armands Birkens un Lorija Vuda, kuri abi pazīstami kā Amerikas latviešu grupas Čikāgas piecīši dalībnieki. Abos koncertos skanēs arī daudzas citas klausītāju iemīļotas dziesmas – Lūgšana, Pazudušais dēls, Mūsu mīlestība, Rīta stundai ir sievietes vārds. Dziesma Manai tautai iekļuvusi arī vesela gada garumā notikušās Radio SWH visu laiku populārāko latviešu dziesmu aptaujas desmitniekā, kura priekšgalā ir Mārtiņa Brauna Saule, Pērkons, Daugava.

Pagājušā gadsimta 80. gados Ieva jau bija kļuvusi ļoti populāra ar savu darbību rokgrupā Pērkons, jaunā viļņa apvienībā K.Remonts un arī vienā avangarda projekta Nebijušu Sajūtu Restaurācijas Darbnīca albumā, kad 1988. gadā viņa festivālā Liepājas Dzintars un pēc tam tautas manifestācijā Mežaparkā viena pati, ar akustisko ģitāru rokās nodziedāja Manai tautai. Šī dziesma jau tikusi nodēvēta par neoficiālo dziesmotās atmodas himnu, un arī grupa Pērkons nesen Latvijas pirmizrādi piedzīvojušajā virtuālās realitātes īsfilmā (ASV) nodēvēta par dziesmotās revolūcijas karognesējiem, kuriem ir izdevies izraisīt Padomju Savienības sabrukumu, – 10. decembrī Ieva dosies uz žurnāla Rolling Stone atbalstītu filmas pirmizrādi Ņujorkā. "Varbūt tā mūsu loma ir romantizēta, bet, ja tagad atskatāmies, tad no skatuves paustais aicinājums tautai apvienoties tolaik bija daudz iedarbīgāks nekā tas, ko raidīja televīzija vai radio," stāsta Ieva, kura šajās dienās ceļo un uzstājas lielākoties akustiski un trijatā – kopā ar Pērkona ģitāristu Leonu Sējānu un savu dēlu perkusionistu Matīsu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja