Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pianisma zvaigžņu festivālā Liepājā uzstāsies mūziķi no sešām valstīm

XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla sešos koncertos, kas norisināsies no 9.-13.martam Liepājas teātrī un ar vienu koncertu viesosies Ventspilī, Teātra namā “Jūras Vārti”, būs iespēja baudīt 9 pianistu, 3 diriģentu un 2 izcilu ansambļu sniegumu, informēja orķestra sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Vēvere. Festivālā piedalīsies mūziķi no Ķīnas, Itālijas, Vācijas, Dānijas, Polijas un Latvijas. Turpinot pagājušajā gadā iesākto tradīciju, klausītāji arī šogad varēs izbaudīt mūziku ne tikai dažādu pianistu, bet arī dažādu diriģentu interpretācijā, norādīja I. Vēvere.

Atklāšanas koncertā Liepājas teātrī 9.martā plkst.19 kopā ar Liepājas simfonisko orķestri (LSO) muzicēs Vācijā dzīvojošā ķīniešu pianiste Boja Džena, viens no mūsdienu ievērojamākajiem itāļu pianistiem – Pjers Frančesko Forlencs un Vācijas pārstāvis – orķestra “BerlinClassicPlayers” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Ulrihs Rīls, kurš ir leģendārā komponista Pjēra Bulēza skolnieks.

Kā redzams festivāla programmā, par godu ievērojamā ungāru romantisma komponista un pianista Ferenca Lista divsimtgadei festivāls veselu koncertu veltījis viņa mūzikai. Lista skaņdarbus šajā vakarā (11.III plkst.19) izpildīs viena no mūsdienu redzamākajām poļu pianistēm Beata Biliņska, jaunajai, uzlecošā Polijas mūzikas zvaigzne – pianiste Aleksandra Sviguta un Latvijā iemīļotais poļu diriģents Tadeušs Voicehovskis.

Festivāla jaunā ievirze ir kamermūzikas koncerti, pavēstīja I.Vēvere, paskaidrojot, ka paplašinot kameržanra spektru, pianistu solo koncertus aizstās kameransambļu koncerti, kuros neatņemama sastāvdaļa ir klavieres. Šī gada festivālā piedalīsies viens no Latvijā atzītākajiem kameransambļiem – “RIX klavieru kvartets”, kurā tiekas Latvijā, Somijā un Norvēģijā dzīvojoši latviešu mūziķi: pianists Jānis Maļeckis, vijolnieks Sandis Šteinbergs, altiste Ilze Kļava un čellists Reinis Birznieks. Viņi atskaņos Rietumeiropas romantisko mūziku 10.martā plkst.19. Arī šogad festivālā būs klausītāju iemīļotais džeza koncerts, tajā 12.III plkst.18 muzicēs Nikolaj Bentzon trio no Dānijas. Šis džeza koncerts skanēs arī Ventspilī, Teātra namā “Jūras Vārti” (13.III plkst.17), kur XIX Starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls viesosies pirmoreiz.

Noslēguma koncertā 13.III plkst.18 vārds tiks dots spožākajiem Latvijas pianistiem – Elīnai Bērtiņai, Lienei Circenei un Vestardam Šimkum, kurš šobrīd ir starptautiski pazīstamākais no Latvijas pianistiem, taču Liepājas pianisma zvaigžņu festivālā muzicēs pirmoreiz. Viņš kopā ar LSO tā galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā pirmatskaņos īpašo festivāla pasūtījumu, komponista Andra Dzenīša klavierkoncertu “Duālisms. Liepājas koncerts Nr.1”, ar ko LSO aizsāk Liepājas koncertu sēriju. Jauno opusu Andris Dzenītis ir veltījis Vestardam Šimkum.

Paplašinot programmu, festivāla ietvaros notiks trīs kinoseansi, kuros rādīs godalgoto dokumentālo filmu “Pianomānija” par “Steinway & Sons” galvenā tehniķa un klavieru skaņotāja Štefana Kniphera aizraujošo ikdienu perfektās skaņas meklējumos.


Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas “Biļešu Paradīzē”.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja