Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pianists Andrejs Osokins — Cēsu mākslas festivāla noslēguma koncerta solists

Trīs koncerti vienā koncertā — lai dzīvo koncerts! Šāda ir devīze Cēsu mākslas festivāla noslēgumam, kura mugurkauls būs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar Latvijas Nacionālās operas diriģentu Mārtiņu Ozoliņu. Šā vakara koncerta programmā iekļauti trīs spilgti koncertžanra paraugi. Vispirms — XIX gadsimta pianists virtuozs un komponists mistiķis Francis Lists ar savu slaveno Pirmo klavierkoncertu. Tā solists būs Andrejs Osokins, kura spēle gudri pārliecina un dabiski savaldzina visdažādāko stilu mūzikā.

Sava tēva ievērojamā pianista Sergeja Osokina audzēknis Andrejs Osokins koncentrējas uz darāmo un nezīmējas smalko aprindu slejās. Toties viņš ir no tiem, kuri spēj saredzēt, izjust un atklāt klausītājiem mūzikas patiesību. Pērn viņš ieguva pirmo vietu Jāzepa Vītola Starptautiskajā pianistu konkursā un jau ir pelnīti sumināts ar Lielo mūzikas balvu (2008), kā arī ar Swedbank un Mūzikas akadēmijas gada balvu. Uzvarām Birmingemas konkursā (2004) un Londonas Bēthovena konkursā (2008) viņš šopavasar piepulcējis sīvā cīņā iegūto 3.vietu prestižajā Londonas pianistu konkursā, kura finālā panākumus guva, atskaņojot tieši Lista Pirmo klavierkoncertu. "Lists man tuvs temperamenta, spilgtās emocionalitātes un domas romantiskā dziļuma dēļ, kas man atgādina F.Dostojevska romānos atklāto cilvēka cīņu ar paša dabisko ļaunumu," saka pianists, kurš šā opusa lasījumā kinematogrāfiski spilgti un tieši atklāj, kā pat visnežēlīgākā ļaunuma uzbrukumos nosargāt sapni.

XX gadsimta pirmās puses ungāru komponists, fanātisks savas tautas folkloras vācējs un pētnieks Bēla Bartoks, kuru programmā pārstāv Koncerts orķestrim, parādīja jaunajai pasaulei, cik svaigi un aizraujoši tautas mūzikas intonācijas iespējams integrēt mūsdienu mākslas valodā. To jūt arī Koncertā orķestrim.

Savukārt mūsu laikabiedrs japāņu kibernētiķis, skaņu tehnologs Takasi Josimacu opusā Kiberputns izstāsta savdabīgu saksofonspēles vēsturi, kurā XX gadsimta pirmās puses atskaņas no franču mūzikas mijas ar džezu diapazonā no Henrija Mansīni līdz Džonam Koltreinam. Rezultāts ir elpu aizraujošs stāsts par putnu, kas lido caur kibertelpu. Šā lidojuma "pilots" būs saksofonists Oskars Petrauskis, kurš uzvarējis konkursos Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Itālijā, Slovēnijā, saņēmis slavenās pūšaminstrumentu firmas Henri Selmer Paris ierosināto Tremplin jeunes programmas stipendiju un izcīnījis pirmo vietu starptautiskajā konkursā Yamaha SaxContest 2007 (Vācija). Oskars bieži sadarbojas ar brāli pianistu Raimondu Petrauski. Arī Kiberputnā viņi būs kopā.

*

Mūzika

Koncerts Vivat Concerto!

Cēsu Sporta kompleksā 15.VIII plkst.20

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā, Ls 2—4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja