Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pusotra stunda Marsa formātā. 30 Seconds To Mars Tallinā

Ir aktieri, kuriem dziedāšana ir blakus nodarbe un ir mūziķi, kuri šad un tad mēdz parādīties nelielā kameo lomiņā kādā filmā. „30 Seconds To Mars” (30STM) koncerts Tallinā pierādīja, ka ir iespējams arī trešais variants - Holivudas aktieris (pēdējais un pats spožākais veikums – titulloma beļģu režisora Žako van Dormela samežģītajā antiutopijā Mr.Nobody) Džereds Leto (Jared Leto) gan aizrautīgi dziedāja, gan lika citiem dziedāt, gan piedāvāja elementus no stand-up komēdijas, vārdu sakot, bija vakara pati spožākā zvaigzne, kas kā spīdekļiem brīžiem lika sajusties arī sanākušajiem.

Lai arī joprojām spēcīgs ir priekšstats, ka Tallinas Dziesmu svētku estrādē pūļi stiepjas līdz pat pamalei (sk. „Metallica” u.c.koncertus), otrdienas, 21.jūnija vakarā, par spīti minifestivāla formātam (trīs iesildītāji + paši 30STM) koncerta darbības teritorija bija gana ierobežota. Neoficiāla informācija liecina, ka 30STM koncertu apmeklējuši aptuveni 12 000 skatītāju – ticams skaitlis, ņemot vērā, ka uz kājām neviens nekāpa, redzamība bija visnotaļ pieklājīga, kas kompensēja brīžiem vēja brāzmu aiznesto skaņu. Pusaudži spilgti krāsotiem matiem, pavisam sīki bērneļi, raženi vīri ādas jakās – 30STM auditoriju noformulēt nav viegli. Aizrautīgais puiciskums par spīti solista nu jau gandrīz 40 gadiem, pieskaršanās sociālajām tēmām, vienkārši iegaumējamas melodijas ļauj 30STM mūziku par savējo saukt daudziem.

Demokrātisks un „tuvāk tautai” bija arī pats koncerts. Iespējams, vīlās tie, kuri gaidīja iepriekšējo turneju grandiozumu, episko skanējumu un no skatuves pilošus sviedrus. Šoreiz Džereds & Co ļāva izpausties sanākušajiem, sarīkojot savdabīgus dziesmu svētkus (latviešiem, kuri sevi pozicionē kā dziedātāju tautu, 2.novembrī Arēnā Rīga būs, ko turēt – sāciet jau tagad mācīties dziesmu vārdus!), gaismu spēles izgaisa vasaras garākās nakts gaišajās debesīs un komandas darbu aizēnoja individuālisma uznāciens . Ja pats koncerta sākums bija ar „uzrāvienu” – enerģiskā „Escape”, kas bagātīgi tika ilustrēta ar videoprojekcijām, kā arī pazīstamās „Search And Destroy”, „This is War” un citas, no 30STM „dinamiskākā gala”, tad vienā brīdī Džereds uz skatuves palika akustiskās ģitāras kompānijā un sāka viena vīra šovu. Kuplajam matu ērkulim plīvojot (pagātnē palikušas blondās un iluminiscējošās grebenes/ irokēzu frizūras), kalsnais aktieris pa skatuvi lēkāja kā uzvilkta atspere, dīžājās uz skatītāju rindās iestiepušās „mēles” un ne mirkli nelika auditorijai garlaikoties. Lai arī jau iepriekš bija zināms, ka daļa dziesmu skanēs „akustiskajā” formātā, tomēr „From Yesterday” jauktā kora un vientuļas ģitāras izpildījumā pārsteidza – ir dziesmas, kurām labāk piestāv bagātīgs aranžējums, piesātināta skaņa, pretējā gadījumā uz brīdi var sajusties kā „saundčekā”. 30STM radītais muzikālais materiāls ir naivs un manifestējošs vienlaikus tieši savā vienkāršībā, līdz ar to, ietērpts formā, kas uzsver vienu muzikālo tēmu un tekstu, nenoliedzami ko no sava šarma zaudē. Vispārsteigtākie gan, visticamāk, bija pāris fani, kurus negaidīti (vismaz gribētos domāt, ka tas nebija iestudēts) uzrāva uz skatuves dziedāt kopā ar Mr.Leto. Nenoliedzami, „spēlēšanu uz publiku” no Leto var pamācīties – neslēptie komplimenti Igaunijai kā vienai no skaistākajām vietām pasaulē (gaidām, ko Dž.L. teiks Rīgā), publikas fotografēšana – rezultātus varat aplūkot grupas oficiālajos kontos dažādos sociālos tīklos -, kā arī dažādi jociņi, veidojot ilūziju par dialoga potenciālu. Vismaz vietējie mediji nākamajā dienā bija sajūsmā – atsevišķi ziņu virsraksti bija veltīti gan Tallinas Dziesmu svētku estrādes iemūžināšanai, gan Leto slavinošajiem vārdiem Igaunijai.

Kā jau Diena.lv informēja iepriekš, 2.novembrī 30STM būs Rīgā. Nenoliedzami, drosmīgs solis – pēc nepilna pusgada atkārtot uzstāšanos nelielajai Baltijas valstu auditorijai (novembrī grupa sniegs koncertu arī Lietuvā). Taču tas būs cits koncerts – slēgtās telpās, ar jau citu noskaņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja