Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sāksies ceturtie starptautiskie jauno komponistu meistarkursi

No 10. līdz 18. augustam jau ceturto reizi norisināsies starptautiskie jauno komponistu meistarkursi. Šoreiz komponistu mājvieta nedēļas garumā būs Mazsalaca. Iepriekšējā norises vietā, dalībnieku iemīļotajā Dundagas pilī, organizatoriem vēl tikai pavasarī pavisam negaidīti nāca ziņa par plānotiem remontdarbiem.

Neraugoties uz to Dundagas vārds no komponistu un kultūras organizāciju mutēm visā pasaulē izskan arī šī gada kursu sakarā – Kurzemes pilsētiņas vārds ir kļuvis par simbolu komponistu radošām aktivitātēm nepavisam ne pārspīlējot – pasaules mērogā, ņemot vērā plašo dalībnieku ģeogrāfiju un interesi par vienīgo šāda veida un mēroga pasākumu reģionā.

Šogad meistarkursos pulcēsies astoņpadsmit dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Meksikas, Brazīlijas, Zviedrijas, Īrijas, Grieķijas, Skotijas, Kanādas, Itālijas, Vācijas.

Dalībnieku atlasi rūpīgi veica un kursos kā pasniedzēji strādās austriešu jaunās paaudzes ģēnijs Johannes Marija Štauds (neskaitāmu konkursu un apbalvojumu laureāts, viņa mūzika ir arī Berlīnes filharmoniķu un citu slavenu kolektīvu repertuārā), ukrainiete Alla Zagajkeviča (speciāliste elektroniskās mūzikas laukā, darbojusies Parīzes IRCAM, organizē nozīmīgus festivālus Ukrainā, daudz atskaņota ārpus dzimtenes) un Kipras izcelsmes Nīderlandē dzīvojošais komponists Janis Kiriakides (augsti novērtēts un daudzkārt godalgots multimediju mākslinieks ar oriģinālu pieeju skaņas laiktelpas attiecībām).

Šī gada kursu tēma – Pūšaminstrumentu izmantojums laikmetīgajā mūzikā. Pirmo reizi kursos lielāko daļu laika uzturēsies ne tikai komponisti, bet arī mūziķi – pūtēju kvintets Quintus Anima, kuri konsultēs par instrumentu specifiku, tehnikām, uz vietas atskaņos uzrakstīto.

Nedēļas garumā dalībniekiem būs iespēja apmeklēt lekcijas, dažādus seminārus, individuālas nodarbības, kā arī nodoties radošam darbam.

Rezultātu aicinām novērtēt ikkatru interesentu – 17.augustā plkst. 19.00 Mazsalacas kultūras centrā notiks pūtēju kvinteta Quintus Anima koncerts. Tajā izskanēs kursu laikā rakstīti, pavisam jauni kursu dalībnieku labākie opusi.

Savukārt otrs koncerts gaidīs klausītājus nedaudz agrāk – 15.augustā Mazsalacas kultūras centrā plkst.19.00 muzicēs labākie Latvijas laikmetīgās mūzikas speciālisti, kuru vārdi šobrīd lai paliek intriga. Nelielā koncertā – lektorijā klausītāji tiks iepazīstināti ar kursu pasniedzēju daiļradi.

Līdz šim trijās kursu reizēs dalību ņēmušie gandrīz 50 komponisti no teju 10 pasaules valstīm un 12 pasniedzēji, kuru vidū bijuši visā pasaulē atzīti skaņraži. Iepriekšējos kursos dalībnieki bijuši arī tādi šodien jau starptautiski atzīti komponisti kā Santa Ratniece, Mārtiņš Viļums, igaunis Ilo Kriguls vai lietuviete Raminta Šerkšnīte.

Savukārt par apmeklētāko kursu koncertu var uzskatīt 2004. gada kursos rezidējošās vokālās grupas Cosmos koncertu, tolaik pārpildītā Dundagas pils zālē un pagalmā populāru melodiju vietā atskaņojot izsmalcinātus, laikmetīgus jauno komponistu opusus.

Starptautiskie jauno komponistu meistarkursi notiek kopš 2002.gada un ir komponista Andra Dzenīša ideja un iniciatīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja