Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sibīrijas balss Pelageja dzied Latvijā

Pelagja (22) kļuvusi jau gandrīz par skatuves veterāni. Deviņu gadu vecumā izpelnoties Krievijas labākās tautasdziesmu dziedātājas titulu, vēlāk startējot dažādos festivālos, pat iegūstot īpašu svētību no Krievijas patriaha Alekseja II un atzinību no agrākā Francijas prezidenta Žaka Širaka, kurš viņu nosaucis par Krievijas Edīti Piafu, Pelagejai vairs nav nepieciešama īpaša reklāma.

Lai arī savulaik pasākumu organizētāji centās vērību šai dziedātājai pievērst ar skaļiem saukļiem, dēvējot par Novosibirskas brīnumbērnu (meitene esot dziedājusi jau šūpulī, un jau trīs gadu vecumā izlasījusi dekadentisko viduslaiku sacerējumu Gargantija un Pantagriels), tagad šādi fakti nešķiet svarīgi — vismaz tiem, kas jau dzirdējuši gados jaunās, taču pieredzes bagātās mākslinieces uzstāšanos. Arī Latvijā Pelagejas vārds nav svešs — jau iepriekš viņa uzstājusies dažādās mūsu valsts koncertzālēs, un 17.augustā atkal kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves, uzstājoties ar jaunāko koncertprogrammu.

Nebaidās eksperimentu

Pelageja ir unikāla — vienā veselumā viņa savij slāvu fokloru, rokmūziku, austrumnieku un ziemeļu iedzīvotāju etniskos muzikālos motīvus, kā arī nekautrējas no spilgtākajiem popmūzikas paraugiem. Var, protams, Pelagejai uzlikt tik vispārinošo, vienlaikus neko neizsakošo zīmodziņu world music (pasaules mūzika), tāpat kā to daudzi mēģina darīt ar pašmāju Iļģiem vai balkānieti Goranu Bregoviču, taču Pelageja un viņu pavadošā grupa, kas nodēvēta dziedātājas vārdā, ir kas vairāk. Daudzi mūzikas kritiķi viņu nodēvējuši par dabas balsi — savādāk arī to nenosaukt. Padzīvojušas sievietes viedums viņas izpildījumā mijas ar bērnišķīgu spriganumu, un plašās  balss iespējas — trīs oktāvas! — ļauj tai skanēt gan kā cīruļa treļļiem, gan pielijušu egļu zaru čukstiem mijkrēslī. Īpašu viņas priekšnesumu padara pavadošās grupas izpildījums — brīžiem skan pamatīgi smagā roka ģitārrifi, brīžiem tik etniskas tautas melodijas, ka var pat noticēt, ka sēdi kādā sādžā, klausoties vietējo muzicēšanā… Pelageja arī nebaidās savienot moderno skanējumu ar senajām tradīcijām, radot pati savu, unikālo stilu. Savulaik Pelageja eksperimentējusi ar vai visiem muzikālajiem žanriem — izveidota koncertprogramma ar Depeche Mode dziesmu kaverversijām, tāpat pirms pāris gadiem Pelageja uz skatuves kāpusi kopā ar Krisu Normanu, duetā izpildot viņa lielāko hitu Stumblin’ In (pati dziedot krievu valodā). Viņa izpilda arī Vladimira Visocka pazīstamo Marusjas dziesmu, koncertā Latvijā pirms pāris gadiem skanējusi arī versija par Pink Floyd daiļradi.  Taču tomēr Pelagejas lielākā veiksme un pamatu pamats ir folklora, kurā viņa smeļas iedvesmu arvien jauniem un jauniem skaņdarbiem — lielākoties izmantojot slāvu un kazaku motīvus. Un viņas izdarīto novērtē ne tikai mūzikas profesionāļi (savulaik viņai sadarboties piedāvājis pat Hosē Karrerasa menedžeris). Vēl, pirms bija iznācis pirmais Pelagejas mūzikas albums, Krievijas neatkarīgās mūzikas scēnā entuziasti izplatīja albumu ar viņas dziesmu ierakstiem. Taču jau 2003.gadā iznāca dziedātājas debijas albums, tam 2006.gadā sekoja Meitenes dziesmas (Ģevuškini pesņi), un patlaban Pelageja ar grupu strādājot pie jaunā albuma. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja