Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Stacijas laukumā uzstāsies Butānas, Ziemeļindijas un Pakistānas etnisko kultūru pārstāvji

Četru maz zināmu, grūti sasniedzamu un unikālu zemeslodes kultūru pārstāvji no Butānas, Ziemeļindijas un Pakistānas būs dzirdami un redzami uz “Origo Summer Stage” skatuves t/c. “Origo” laukumā 14.maijā no plkst. 14 līdz plkst 18. Turklāt tie būs bezmaksas koncerti,  informēja biedrības “Pasaules mūzika” pārstāvji, pasaules mūzikas festivālu “Porta” rīkotāji.

Kā pastāstīja biedrības projektu vadītāja Ilze Apsiņa, Butāna ir visai mistiska vieta, un līdz tai ir grūti nokļūt. Te valdošās reliģijas ir Tibetas budisms un Bona reliģija. Uz Rīgu brauks astoņi butāniešu Bona reliģijas mūki, kas rādīs Maskoto deju (mistiska mūku deja) un sakrālos mūku rituālus. 

Ladaka jeb Mazā Tibeta (Ziemeļindija) ir pazīstama ar saviem pa visu pasauli ceļojošiem budistu mūkiem. Šoreiz Ladakas kultūru pārstāvēs pavisam cita tās kultūras sfēra – Himalaju folklora. Astoņu mūziķu grupa rādīs senās himalajiešu dejas un tautas dziesmas, kuru pamatā ir pirmsbudisma laiku  animistiskās un šamaniskās tradīcijas. 

Apatani (apatani) etniskā grupa dzīvo Arunančāla Pradešā – Indijas ziemeļaustrumu nostūrī, kas administratīvi pieder Indijai, bet patiesībā ir kā cita pasaule. Šis Dienvidhimalaju nostūris atrodas krustcelēs starp Birmu, Tibetu un Mjanmu Šai tautai ir savs Saules un Mēness kults (Donjipolo), viņu reliģija balstās šamanismā. Apatanu tautai piederīgos atpazīst pēc izsmalcinātajiem tetovējuma zīmējumiem un deguna riņķīšiem. Kā pastāstīja I. Apsiņa, šo tautu Rīgā pārstāvēs sievu grupa, kas dziedās apatanu folkloru, kā arī īsts šamanis Rampo, kurš rādīs šamaņa rituālās dejas.

Kā visunikālākos viesus šajā dienā organizatori piesaka kalaši etnisko grupu, kas dzīvo Čitrālā (Chitral) – Pakistānas un Afganistānas pierobežas zemē, kas līdz 1970. gadam (līdz pievienošanai Pakistānai) bija neatkarīga karaļvalsts. “Viņu tradicionālais apģērbs, valoda un tradīcijas nelīdzinās nevienai citai šī reģiona tautai. Viņiem ir sava reliģija un tautas joprojām cienīta un godāta karaliskā ģimene, kuras pārstāvji ir gan Pakistānas gan Afganistānas valdībās. Čitrālas mūziķi līdz šim nekad nav bijuši ārpus savas zemes un uzstājušies uz skatuves,” klāstīja I. Apsiņa. Šī būs pirmā kalašu kultūras saskarsme ar Eiropas kultūru. Savā priekšnesumā viņi parādīs daļu no sava eposa par mīlestību un harmoniju.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja