Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Toms Ostrovskis iesaka: Šosezon festivālā Rīga Jūrmala dzirdēsim klasiskās mūzikas delikateses no Vīnes un Parīzes

2020. gada vasarā no 10. jūlija līdz 30. augustam notiks mūzikas festivāla Rīga Jūrmala otrā sezona. Četrās nedēļas nogalēs Rīgā un Jūrmalā izskanēs 20 koncerti ar pasaules līmeņa simfonisko orķestru un solistu dalību. Toms Ostrovskis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors un festivāla Rīga Jūrmala mūzikas izglītības projekta vadītājs dalās personīgos ieteikumos par festivāla sezonas interesantākajiem akcentiem.

10.07.2020. Andrāšs Šifs – Ludviga van Bēthovena trīs pēdējās klaviersonātes

"Pirmo reizi ar šo pianistu saskāros studiju gados Londonā - no 2004. līdz 2006. gadam viņš astoņos koncertos Wigmore Hall atskaņoja visas 32 Bēthovena klaviersonātes, pirms katra koncerta lekcijas formā iepazīstinot klausītājus ar skaņdarbu vēsturisko kontekstu. Andrāša Šifa erudīcija Vīnes klasiķu klaviermūzikas repertuārā bija uz zinātniskās fantastikas robežas. Interesanti, ka šis pianists pēdējos gados atklāti kritizē pianisma pasaulē atzītāko klavierbūves firmu Steinway&Sons, priekšroku dodot Bösendorfer firmas jaunākajam modelim 280 Vienna Classic. Koncerta repertuārs neprasa komentārus – Bēthovena slavenās vēlīnās sonātes veido dziļi garīgu triptihu-reminiscenci par klasiskās sonātes žanru. Šie darbi ir Mūzika ar lielo burtu. Kāds izcils pianists trāpīgi teicis, ka Bēthovens šķiet esam pārāk stūrgalvīgs, lai piemērotu savu mūziku taustiņinstrumentam - viņš pieraksta dvēselē dzimušu ideju, un, ja tā rada grūtības pianistam, tā jau, atvainojiet, viņa problēma! Andrāšam Šifam problēmu noteikti nebūs!”

 

17.07.2020. Bavārijas Radio Simfoniskais orķestris un Helēna Grimo

"Slavenais britu zoologs un literāts Džeralds Darels raksta, ka vilki nemēdzot kaukt uz vienas nots, bet gan harmoniski mainīt skaņas augstumu, tā radot vienu no skaistākajiem dzīvnieku pasaules tembriem. Viņam droši vien piekrīt bezbailīgā pianiste Helēna Grimo, kura 1999. gadā, paralēli Brāmsa, Bēthovena un citu komponistu brīnišķīgāko opusu ieskaņošanai Denon un Erato izdevniecībās, dibinājusi pati savu Savvaļas vilku aizsardzības centru Amerikas Savienotajās Valstīs. Festivālā skanēs viens no centrālajiem pianistes repertuāra skaņdarbiem – gaišais, virtuozais Morisa Ravēla klavierkoncerts, kuru viņa jau 30 gadus atskaņo ar slavenākajiem orķestriem pasaules prestižākajās zālēs, saņemot jūsmīgas kritiķu atsauksmes. Klātienē jāizklausa Helēnas Grimo īpašais rubato - veids, kādā pianiste mūzikā interpretē laika elementu."

 

29.08.2020. Matiass Gerne un Leifs Ūve Andsness - Šūberta Ziemas ceļš

“Mūsdienās Šūbertu dažkārt redz kā "pieklājīgu" un ieturētu, varbūt pat zināmā mērā garlaicīgu skaņradi, kura darbi ieaijā un nomierina, taču Ziemas ceļš savulaik šokējis komponista domubiedrus ar dziļu nopietnību un psiholoģisku spriedzi. Cikls stāsta par sapņiem un realitāti, par zaudētu mīlestību, filozofējot, vaicājot, ironizējot un rezignēti atvadoties, aizceļojot zem saules - vējos, pļavās, sniegos. Inteliģentais, spilgtais interprets Matiass Gerne nevairās savos lasījumos izcelt komponistu radošās valodas asākās šķautnes, savukārt erudīto pianisma krāsu meistaru, stāstnieku mūzikā Leifu Ūvi Andsnesu ar Šūberta daiļradi saista nozīmīgi solo un kamermūzikas albumi. Repertuāra un izpildītājmākslinieku kombinācija noteikti jādzird dzīvajā izpildījumā!"

Biļetes uz koncertiem iepriekšpārdošanā var iegādāties tikai elektroniski un par īpašu cenu ar 30% atlaidi līdz 31. decembrim. Biļetes par standarta cenām būs pieejamas festivāla mājaslapā www.riga-jurmala.com kā iepriekš, sākot no 2020. gada 1. janvāra.  Plašāka informācija par biļešu iegādi atrodama festivāla mājaslapas sadaļā Biļetes.

Jautājumu gadījumā par biļetēm, to iegādi, rezervācijām, cenām vai citiem saistītiem jautājumiem, aicinām rakstīt [email protected] vai zvanīt 2 777 0010.

2019. gada vasarā Latvijā pirmo reizi notika jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala. Festivāls tika iekļauts vasaras festivālu Top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo kvalitātes zīmi EFFE Label. Festivāla mākslinieciskie vadītāji ir Martins Engstrēms un Migels Estebans, savukārt festivāla izpilddirektore – Zane Čulkstēna.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja