Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Trīs Dārziņskolas audzēkņiem uzvaras sitaminstrumentālistu konkursā Itālijā

No 5. līdz 12. septembrim Itālijas pilsētā Fermo norisinājās starptautisks sitaminstrumentālistu konkurss dažādiem sitaminstrumentiem dažādās vecuma grupās _10th Italy Percussion Competition._Marimbas izpildītāju kategorijā jaunākajā grupā pirmo vietu ieguva Patriks Skābardis, savukārt vidējā vecuma grupā absolūto pirmo vietu (99/100 punkti) ieguva Juris Āzers.

Vibrafona specialitātē vidējā vecuma grupā pirmo vietu (no divām pirmajām) ieguva Jānis Bombizo. Viņi visi ir Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņi un mācās pie skolotājas Dzintras Knābes, kurai ir ilggadēja Nacionālo Bruņoto spēku Štāba orķestra sitaminstrumentu māksliniece. Pirms gada šādā pašā konkursā Itālijā vecākajā grupā, spēlējot marimbu, triumfēja Guntars Freibergs. Šogad viņš uzvarēja prestižo starptautisko Zalcburgas marimbas konkursu. Visi šie jaunieši ir varonīgi guvuši panākumus, spēlējot tādus instrumentus, kādu skolā nemaz nav, jo piecu oktāvu marimba un kvalitatīvs vibrofons ir unikāli. "Emīla Dārziņa mūzikas skolā, kurā mācās Latvijas spožākie jaunie talanti, nākamie starptautiski atzīties mūziķi, jau gadiem nav kvalitatīva vibrofona. To, kas tur ir, nav iespējams vairs saremontēt - vairs nevar ne noskaņot, ne citas tehniskas problēmas atrisināt. Tā tas ir jau gadiem – vēl kopš es pati tur mācījos pirms desmit gadiem. Otra bēdīgā lieta ir marimba - pirmkārt tā, kas tur vēl apbrīnojamā kārtā stāv, knapi turas kopā un vairs neatbilst mūsdienu marimbas repertuāra prasībām: diapazons par mazu, marimba ir atskaņojusies un arī nav vairs remontējama, jo vienkārši jūk ārā," stāsta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra situminstrumentu mūziķe un mūzikas pedagoģe Elīna Endzele, kura pati ir starptautisku konkursu laureāte. Jau gadiem E. Dārziņa mūzikas skolas vadība nav spējusi rast līdzekļus kvalitatīvu sitaminstrumentu iegādei, vismaz 20 gadus neesot pirkti lielie instrumenti - marimba, vibrofons, timpāni u.c. Tā kā Dārziņskolā mācās jaunieši ar ārkārtīgi izteiktu vēlmi kļūt par īstiem mūzikas profesionāļiem un iet līdzi laikam, viņi paši ir iegādājušies sev mūzikas instrumentus — Juris Āzers ir nopircis Marimba One, un Jānis Bombizo - Musser firmas vibrofonu. "Tas ir brīnišķīgi, ka viņiem ir bijusi tāda iespēja šos instrumentus iegādāties, un momentāli arī redzami rezultāti viņu darbam un ieguldītajiem līdzekļiem mērķa sasniegšanai. Tomēr - ko lai dara pārējie audzēkņi, kam šāda iespēja iegādāties instrumentu par saviem līdzekļiem nav, un skolā mūsdienu prasībām atbilstoši instrumenti arī vairs nav?" jautā E. Endzele. Viņasprāt, tas ir absurds, ka skola ar tik lielu talantīgo audzēkņu daudzumu instrumentu ziņā ir visnabadzīgākā. To diemžēl redz uz vietējo konkursu skatuvēm, kur katra skola brauc ar savu sitaminstrumentu arsenālu. "Esmu dzirdējusi audzēkņus sarunājamies par to, uz kuru skolu iet stāties - uz Dārziņiem vai Mediņiem. Esot jāiet uz Mediņiem, jo tur ir labi instrumenti, un tur tiešām ir!" atzīst E. Endzele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja