Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vienaldzība jeb Iekšā citādajā

Grupa 100 baltas dvēseles laiž klajā savu otro studijas albumu, kuru prezentēs koncertā.

"Mums bija sajūta, ka mums ir jāmainās," par grupas 100 baltas dvēseles otro studijas albumu Vienaldzība/ Indifference saka viens no tās dalībniekiem aktieris Ivars Krasts, ar kuru mēs tiekamies dažas dienas pirms ieraksta prezentācijas koncerta mūzikas namā Daile, kas norisināsies sestdien, 26. novembrī. Tajā apkopotas divpadsmit kompozīcijas, kas piesātinātas ar elektroniskās mūzikas risinājumiem, kurus palīdzējis rast producents Pēteris Pāss.

Ivars Krasts stāsta, ka sākumā viņiem bijusi iecere likt vēl lielāku akcentu uz eksperimentiem ar elektronisko skanējumu, bet ar laiku – kāpēc gan nepielikt klāt nedaudz dzīvas ģitāras skaņas?! "Pamazām sāka vilkt atpakaļ pie tā, kā bijis," atzīst aktieris. Albuma ierakstā piedalījušies arī Jēkabs Nīmanis (klarnete), Jānis Burmeisters (bungas), Ilze Gagaine (vijole), Undīne Balode (čells) un Ansis Nikolovskis (tuba).

 

Tiešais trāpījums 

"Mana ideja bija atstāt albuma nosaukumā tikai angļu vārdu, jo tas ne tikai nes pamatnozīmi, bet arī – sadalīts divās daļās "in" un "difference" – veido vārdu spēli "iekšā citādajā", kas būtu sava veida turpinājums pirmajam ierakstam Jūtīgs un atdalīts," uzskata Ivars Krasts. Jāpiebilst, ka grupas 100 baltas dvēseles iepriekšējais darbs tika izdots pirms septiņiem gadiem un bija nominēts Mūzikas ierakstu gada balvai par labāko debiju.

Grupas jaunā studijas albuma tituldziesmas teksta autors ir Rainis: "Tikai vēsā vienaldzība dos tev sirdi pilnu mieru." – "Šis dzejolis trāpīja man, jo tajā ir kaut kas ārpus laika," atklāj Ivars Krasts un uzsver, ka šajā gadījumā vienaldzība nozīmē nevis nejūtību un tukšumu, bet gan garīgu izaugsmi, kad laicīgās lietas kļūst arvien nebūtiskākas. Viņš atzīmē, ka šī ir vienīgā ieraksta dziesma, ko viņi sakomponējuši kopā ar Mārtiņu Jansonu.

 

Kaķi un citi zvēri

Līdz šim publiskotas divas kompozīcijas no gaidāmā albuma. Viena no dziesmām saucas Šodien, kuras teksta autore ir Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa. "Viņa gribēja dziedāt," pirms vairākiem gadiem kādā filmēšanas laukumā notikušo sarunu atceras Ivars Krasts, kurš piedāvājis uzrakstīt dziesmu. "Es palūdzu viņai atnest dzejoļus," stāsta aktieris, kurš saņēmis veselu kaudzīti ar roku rakstītu un kopētu lapiņu.

Starp Gunas Zariņas iecienītāko autoru tekstiem bijuši iejukuši arī viņas pašas sacerētie dzejoļi. Ivars Krasts ir izvēlējies rindiņas, kuras tiek lasītas arī Jaunā Rīgas teātra izrādē Latviešu mīlestība: "Šodien nokusa sniegs. Kaķi krūmājā tup. Nebēg." "Man šķita, ka "kaķu" vietā vajag "zvērus", jo tas būtu nedaudz abstraktāk un mistiskāk, bet Guna iebilda un teica, ka tas ir tas, ko viņa ir redzējusi un ko viņa ir sajutusi," teic aktieris.

 

Klusējošais vulkāns

Albums Vienaldzība/Indifference tiek izdots dubultdiska formātā. Pirmajā ierakstītas sešas dziesmas latviešu valodā, bet otrajā – sešas dziesmas angļu valodā. Vienas kompozīcijas sacerēšanā izmantots angļu dzejnieka un kareivja Vilfrēda Ovena dzejolis I Saw His Round Mouth’s Crimson par kara tēmu. Šādus negaidītus atradumus Ivars Krasts mēdz uziet dzejoļu krājumos, ko iegādājas grāmatu izpārdošanās vai antikvariātos.

Savukārt otras publiskotās dziesmas – Yes – tapšanā izmantots vēl viena angļu dzejnieka Džordža Gordona Bairona dzejolis. Jaunajā albumā ierakstīto dziesmu tekstu autoru vidū ir arī Mārtiņš Jansons, Andris Kalnozols un citi. Jāatzīmē, ka pirmajā ierakstā bija iekļauta viena kompozīcija ar paša Ivara Krasta sacerētiem vārdiem, savukārt šoreiz viņa poētiskās mūzas atstātas ārpusē. "Tam ir nepieciešams talants," viņš paškritiski piebilst.

 

Eksistēšanas vilņi

Grupas 100 baltas dvēseles facebook.com lapā var gūt priekšstatu par vēl vienu jaunā albuma dziesmu. Tajā publicēts viņu radītās kompozīcijas Izbēgšana video melnraksts: "O, kilometr, tu esi tik slaids. Es vēlos būt tevī notriekts." – "Šī dziesma skan izrādē Benzīnvīrs, bet citā aranžējumā," par nevalstiskajā teātrī Dirty Deal Teatro iestudēto Kaspara G. sirreālo biogrāfiju atgādina Ivars Krasts, kurš tajā atveido vienu no lomām.

Līdzās darbam Jaunajā Rīgas teātrī aktieris iesaistās arī citos projektos – jau pieminētajā Dirty Deal Teatro un Ģertrūdes ielas teātrī. "Aizņemtība ar citiem darbiem ir viens no iemesliem, kas izraisa mūsu muzikālās eksistēšanas viļņveidīgumu," norāda Ivars Krasts un piemin vēl vienu – attālumu, jo viņa grupas biedrs Mārtiņš Jansons ir pārcēlies uz Liepāju, kur strādā par gaismu mākslinieku Lielajā dzintarā.

 

Fotogrāfa nokdauns

Šis gads papildinājis Ivara Krasta CV ar ierakstiem ne tikai teātra un mūzikas, bet arī kino un televīzijas sadaļā. Aktieris piedalījies Madaras Dišleres filmas Paradīze ‘89 un Ināras Kolmanes kinodarba Bille uzņemšanā. Tikko uz ekrāniem iznākusi Viestura Kairiša drāma Melānijas hronika ar viņa piedalīšanos, bet televīzijas kanālā TV3 var vērot Ulda Cipsta seriālu Šķiršanās formula par "stūrī iedzītu vīrieti", raksturo aktieris.

Savukārt Ivara Krasta aizraušanās ar fotogrāfiju ir palikusi citu nodarbošanos ēnā. "Tā nav nekur pazudusi, jo es ik pa laikam paņemu sev līdzi kameru," akcentē aktieris, kurš esošo stāvokli salīdzina ar boksa maču. "Tas ir kā viegls nokdauns, kad tiek atskaitītas sekundes līdz nokautam un ko sportisti mēdz izmantot līdz pat pēdējam brīdim, lai gūtu nepieciešamo atelpu un sagatavotos izšķirošajai cīņai," piebilst Ivars Krasts.

Kas: koncerts Vienaldzība/ Indifference

Kur, kad: mūzikas namā Daile 26. novembrī plkst. 19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja