Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vienīgajā Introvertās mākslas festivāla koncertā šogad skanēs Baha mūzika

Vienīgajā Introvertās mākslas festivāla Ad Lucem koncertā šogad Rīgas Svētā Jāņa baznīcā pirmo reizi Latvijā skanēs Johana Sebastiāna Baha Goldberga variācijas klavesīnistes Ievas Salietes sniegumā, informēja koncerta rīkotāji.J. S. Baha izcilais šedevrs Goldberga variācijas - oriģinālajā versijā Ārija ar 30 variācijām klavesīnam - ir viens no augstākās raudzes mākslas darbiem pasaules mūzikas vēsturē un Latvijā līdz šim nav atskaņots.

Rīgā tas pirmo reizi pilnā apjomā tiks atskaņots vienīgajā Introvertās mākslas festivāla Ad Lucem koncertā 26. jūlijā plkst. 20 Rīgas Svētā Jāņa baznīcā. Skaņdarbu izpildīs baroka mūzikas speciāliste Ieva Saliete – talantīgā klavesīniste, kuras īpašais muzikālais rokraksts piešķir viņas klavesīna skaņu pasaulei individuālu, niansēti jūtīgu un bagātīgu dziedājumu. Skaņdarbs, kura pamatā ir viena tēma, viens instruments un viens izpildītājs, ilgst gandrīz pusotru stundu, un ir milzīgs izaicinājums kā izpildītājam, tā klausītājam. Tas bija izaicinājums arī pašam komponistam. Bahs, kurš līdz šim savā daiļradē no variācijām bija izvairījies, brieduma gados, virtuozi pārvaldot kontrapunktu, radīja pilnīgi novatorisku ciklu – īstu variāciju enciklopēdiju. Šis skaņdarbs ir kā meditācija – pusotras stundas laikā zūd robežas starp klausītāju, izpildītāju un mūziku, jo Baha dievišķās rotaļas pārņem ikvienu savā varā.Ieva Saliete par šo skaņdarbu saka: "Tas ir kā ceļojums, tu iegrimsti Baha labirintā, viņš ņem aiz rokas un izvadā kā Dante loku lokiem caur elli, šķīstītavu, paradīzi un beigās liek atgriezies atpakaļ pie tēmas. Atgriezies it kā sākumpunktā... bet pilnīgi cits. Tas ir moments, ko var piedzīvot tikai šajā skaņdarbā un ko gribas izdzīvot vēl un vēl."Ieva Saliete ir latviešu mūziķe, kura pēc klavesīna studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā papildinājusi zināšanas Freiburgas Mūzikas augstskolā un Bāzeles Schola Cantorum. Vairākus gadus Ieva Saliete dzīvojusi Freiburgā, Eiropas lielākajās koncertzālēs muzicējot kopā ar orķestriem Freiburger Barockorchester un Kammerorchester Basel, kā arī Angeliku Kirhšlāgeri, Bobiju Makferinu, diriģentiem Lourensu Kamingsu, Polu Gudvinu.Kopš 2010. gada Ieva Saliete dzīvo Latvijā, apvienojot ģimenes dzīvi Latgales laukos un darbu Bernes senās mūzikas ansamblī Les Passions de l’Ame, kā arī citos projektos. Mūziķe labprāt sadarbojas ar Sinfonietta Rīga mūziķiem baroka mūzikas programmās. Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem notiek kopš 2002. gada – tā ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa, miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu. Biļetes uz Introvertās mākslas festivāla Ad Lucem vienīgo koncertu var iegādāties Biļešu servisa tirdzniecības vietās, kā arī internetā www.bilesuserviss.lv un www.bezrindas.lv. Plašāka informācija: www.adlucem.info.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baltijas pērles programmas pieturpunkti

Līdz 5. oktobrim Rīgas kinoteātrī Splendid Palace turpināsies festivāla Baltijas pērle filmu skates. Šā festivāla sīkstums un izturība ir skaidrojama ar savas auditorijas pazīšanu un prasmi piemekl...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja