Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Visā visumā balvas ir viss

Vakar pēcpusdienā Latvijas 1. Rokkafejnīcā tika paziņoti Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons nominanti. Šogad izvērtēšanai tika iesniegti 116 albumi, 55 dziesmas, 61 videoklips, 22 debijas albumi un astoņi koncertieraksti video formātā – kopskaitā 262 pieteikumi, kas ir par deviņiem mazāk nekā pagājušajā gadā. Tos noklausījās žūrija 44 nozares profesionāļu sastāvā.

Vislielākā konkurence valdīja kategorijā Popmūzikas albums, kurā uz iekļūšanu nominantu piecniekā tēmēja 19 albumu un kurā par galveno balvu sacentīsies grupa Triānas parks ar ierakstu 11, dziedātāja Aminata ar albumu Maiga vara, grupa Astro’n’out ar ierakstu Multivitamīnu multipaka, dziedātāja Patrisha ar albumu Patrisha bija šeit un grupa Instrumenti ar ierakstu Cilvēks – Shipsi (Jāņa Šipkēvica) un Reynsi (Reiņa Sējāna) duets kopumā izpelnījās četras nominācijas.

 

Shipsi un Reynsi ir šeit

Abi mūziķi pretendē uz Zelta mikrofonu arī kategorijā Dziesma ar kompozīciju Visā visumā Visums ir viss, kurā viņu konkurenti būs dziedātājs Dons ar dziesmu Es nāktu mājās, grupa Laika suns ar kompozīciju Pavasari, dziedātāja Patrisha ar dziesmu Es varu būt tā un grupa Astro’n’out ar kompozīciju Uzmācīga melodija (Mani). Grupas Instrumenti nosaukums ir lasāms kategorijas Koncertieraksts nominantu vidū par savu Daugavas stadionā notikušās uzstāšanās iemūžināšanu video formātā.

Shipsi un Reynsi dueta sadarbība ar saviem iepriekšējā gada sīvākajiem konkurentiem grupu Prāta vētra dziesmā Te Saule aust ir sagādājusi viņiem vēl vienu nomināciju labākā videoklipa kategorijā. Līdzās grupas Instrumenti kompozīcijai Visā visumā Visums ir viss šis kopdarbs ir ticis iekļauts Origo Zelta dziesmas desmitniekā, no kura uzvarētāju izvēlēsies nevis žūrija, bet gan visi mūzikas mīļotāji.

 

Negulēšana uz lauriem

Veselās divās kategorijās pats ar sevi konkurēs komponists Raimonds Pauls, kurš pagājušajā gadā ir piedalījies četros mūzikas albumu ierakstos kopā ar četriem talantīgiem solistiem. Jāatgādina, ka pirms četriem gadiem Maestro saņēma Dimanta mikrofonu par izciliem sasniegumiem latviešu mūzikas attīstībā, kas bija nebijis gadījums Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas vēsturē.

Kategorijā Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums labāko piecniekā ir izvirzīts ieraksts Raimonds Pauls, Daumants Kalniņš. Tikšanās Dailē un albums Viņa un viņš, kas ir komponista sadarbība ar dziedātāju Dināru Rudāni. Savukārt kategorijā Šlāgera, kantri vai rockabilly mūzikas albums par uzvarētāja godu sacentīsies Raimonda Paula un dziedošā aktiera Andra Bērziņa ieraksts Es šonakt sēdēšu uz jumta un albums Piparmētru tēja, kas ir Maestro sadarbība ar dziedātāju Mārtiņu Ruski.

 

Debitanti un kinoveidotāji

Pie trijām nominācijām ir tikusi jaunā dziedātāja Patrisha – jau pieminētajās kategorijās Popmūzikas albums un Dziesma, kā arī kategorijā Debija. Vēl spilgtāko 2019. gada jaunpienācēju vidū ir iekļauts reperis Prusax ar ierakstu A+, grupa Nikto ar albumu Nikto, dziedātāja Katō ar ierakstu Ko mani putni ēd un grupa Carousel ar albumu Sketches Of Sleepless Nights.

Šī gada Zelta mikrofona nominantu sarakstā ir lasāmi arī divi mūzikas un kino pasaules sadarbības piemēri – kategorijā Tautas vai pasaules mūzikas albums uz panākumiem tēmē režisores Rozes Stiebras pilnmetrāžas animācijas filmas Saule brauca debesīs skaņu celiņš, kura autori ir Jauno Jāņu orķestra mākslinieki, bet kategorijā Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums – režisora Dzintara Dreiberga pilnmetrāžas spēlfilmas Dvēseļu putenis skaņu celiņš, kuru ir radījusi latviešu izcelsmes ASV komponiste, vairākkārtēja prestižās balvas Emmy laureāte Lolita Ritmane un kura ierakstā ir piedalījies diriģents Māris Sirmais, Valsts akadēmiskais koris Latvija un īpaši šim gadījumam izveidots kamerorķestris.

 

Zināmie un nezināmie

Pasākumā tika izteiktas īpašās atzinības labākajiem 2019. gada producentiem. To vidū ir Kaspars Ansons, DJ Rudd, Gatis Zaķis, Kim W un Rolands Če. Tāpat ar īpašajām atzinībām tika novērtēts labākais 2019. gada albumu dizains. Par veiksmīgākajiem risinājumiem ir nosaukts grupas Tribes of the City ieraksta Rust and Gold, grupas JUUK albuma Indulgenču tirgotāji un grupas Carnival Youth ieraksta Good Luck vizuālais noformējums.

Janvāra beigās tiks noskaidroti nominanti uz Zelta mikrofonu kategorijā Radio hits, kuru tradicionāli, apkopojot Latvijas radiostaciju pārskatus, nosaka Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA). Gada albumu vēl mēnesi izvērtēs žūrijas locekļi, jo uz to pretendē pilnīgi visi šogad iesniegtie mūzikas ieraksti neatkarīgi no žanra. Savukārt balvas Par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņēmējs kļūs zināms februāra sākumā. 24. Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 18. februārī Dailes teātrī.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.zeltamikrofons.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja