Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Visi ceļi ved uz Baireitu. Vāgnera festivālu atklās Loengrīna pirmizrāde

Trešdien, 25. jūlijā, Bavārijas pilsētā Baireitā ar Riharda Vāgnera operas Loengrīns pirmizrādi tiks atklāts ikgadējais festivāls, kurā katru vasaru sapņo nokļūt Vāgnera cienītāji no visas pasaules un kuru joprojām vada komponista pēcteči

Visas Baireitas festivāla izrādes notiek Vāgnera izlolotajā, speciāli viņa operu izpildījumam uzbūvētajā teātrī jeb Svētku spēļu namā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Loengrīna jauniestudējumu sadarbībā ar Baireitas festivāla muzikālo līderi vācu diriģentu Kristiānu Tīlemani veidos režisors Alvis Hermanis, taču 2016. gada rudenī viņš atteicās no šī darba. Alvja Hermaņa lēmums bija saistīts ar sarežģīto situāciju, kurā viņš nonācis Eiropā savu izteikumu dēļ. Kā zināms, latviešu režisora paustie politiskie uzskati, kuri, kā viņš pats apgalvo, "neiekļaujas Vācijas oficiālajā ideoloģijā", izraisīja skandālus kultūras vidē un plašsaziņas līdzekļos.

Pēc Alvja Hermaņa atkāpšanās Loengrīna režija tika uzticēta dinamiskajam, daudzpusīgajam amerikānim Juvalam Šaronam, kurš aktīvi strādā ASV un Eiropā. Izrādes scenogrāfiju un kostīmus radījis ievērojams mākslinieku pāris – viens no izcilākajiem vācu gleznotājiem, t. s. Jaunās Leipcigas skolas pārstāvis Neo Rauhs kopā ar sievu Rozu Loju.

Ar Loengrīna jauniestudējumu ir saistīts viens no skaļākajiem šīs vasaras skandāliem opermākslā: dažas dienas pirms mēģinājumu sākuma titullomas atveidotājs itāļu izcelsmes franču tenors Roberto Alanja paziņoja, ka pārslodzes un laika trūkuma dēļ nav bijis spējīgs iemācīties Loengrīna partiju (lomas mācīšanās procesā viņš esot ticis tikai līdz otrajam cēlienam).

Festivālam bija steidzami jāatrod cits izpildītājs – Vāgnera lomu dziedātāju, jo īpaši tenoru, "tirgus" nav liels, piemeklēt līdzvērtīgu aizstājēju, turklāt tik īsā laikā ir ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Situāciju izglāba poļu tenors Pjotrs Bečala, kurš līdz šim dziedājis Loengrīnu tikai vienā iestudējumā – 2016. gadā Drēzdenē.

Baireitā viņam līdzās būs izcili partneri: Elzu atveidos majestātiskais vācu soprāns Anja Harterosa, Ortrūdi dziedās leģendārais vācu mecosoprāns Valtraude Meiere (atgriešanās Baireitā pēc 18 gadu pauzes), Frīdrihu fon Telramundu tēlos poļu basbaritons Tomašs Koņečnijs, karali Heinrihu – vācu bass Georgs Cepenfelds. Varam būt lepni, ka karaļa herolda lomā būs dzirdams basbaritons Egils Siliņš. Tādējādi viņš kļūs par pirmo latviešu dziedātāju Baireitas festivālā. Jāpiebilst, ka iepriekšējo Loengrīna iestudējumu (Hansa Neienfelsa režijā) Baireitā 2010.–2014. gadā diriģēja Andris Nelsons.   

Baireitas festivālā līdz 29. augustam skanēs arī citas Vāgnera operas, kuru iestudējumi tapuši iepriekšējos gados, – Parsifāls (diriģents Semjons Bičkovs, režisors Ūve Ēriks Laufenbergs), Tristans un Izolde (diriģents Kristiāns Tīlemanis, režisore Katarīna Vāgnere), Nirnbergas meistardziedoņi (diriģents Filips Žordāns, režisors Berijs Koskis) un Klīstošais holandietis (diriģents Aksels Kobers, režisors Jans Filips Glogers). Visas biļetes uz Baireitas festivāla izrādēm, kā allaž, ir pārdotas.

Īpašs notikums šā gada programmā – opermākslas leģendas Plasido Domindo dalība festivālā. Viņš diriģēs leģendārā vācu režisora Franka Kastorfa iestudēto Valkīru. Plasido Domingo nekad agrāk nav diriģējis Baireitā. Savu pēdējo lomu viņš šeit nodziedājis 2000. gadā – Zīgmundu Valkīrā. Pirms tam Plasido Domingo Baireitā atveidojis Parsifālu (1992., 1993. un 1995. gadā).

Šonedēļ tika paziņots, ka 2019. gada Baireitas festivālu atklās Tanheizera jauniestudējums, kuru veidos krievu maestro Valerijs Gergijevs un vācu režisors Tobiass Kracers. Zināms, ka nākamā gada vasarā Baireitā debitēs soprāns Anna Ņetrebko – viņa atveidos Elzu divās Loengrīna izrādēs. 

Informācija: www.bayreuther-festspiele.de

 

 

Top komentāri

Pašreizējā
P
Baireita ir ļoti degradējusies salīdzinājumnā ar agrāko. Ne tādu dziedonu, ne diriģentu, par režisoriem vispār nerunāsim. Labs piemērs, ka tagadējā Baireitā pat Siliņs var dziedāt:)))
nožēlojami
n
Paskatījos video. Vāgnera dziedoņu vairs nav - kauns klausīties. Siliņš savā mazajā partijā komisks, jo cenšas būt ļoti nopietns, bet nesanāk:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja