Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zelts, ziedi, dzīvesprieks un nostalģija. Daniels Barenboims diriģēs Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu

Sestdien, 1. janvārī, plkst. 12.15 pēc Latvijas laika Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē sāksies ikgadējais Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncerts, ko diriģēs maestro Daniels Barenboims. Koncerts tiks pārraidīts vairāk nekā 90 valstīs, un to vēros miljoniem skatītāju. Latvijā tiešraidi nodrošinās LTV1

Programmu, kā vienmēr, veidos dzīvespriecīga un nostalģiska mūzika no Johana Štrausa ģimenes un tās laikabiedru repertuāra, kas bieži tiek dēvēts par Vīnes klasiku. Gaidāmā koncerta programma ir pieejama orķestra mājaslapā. Daniels Barenboims Jaungada koncertu diriģēs trešo reizi karjerā, iepriekš viņa vadībā tas skanēja 2009. un 2014. gadā.

Danielam Barenboimam, kurš nākamgad svinēs 80 gadu jubileju, ir bijusi nozīmīga loma Vīnes filharmoniķu vēsturē. Kā diriģents viņš sāka sadarbību ar orķestri 1989. gadā, bet 1965. gadā pirmo reizi uzstājās ar orķestri kā pianists. Gadu gaitā viņš ir diriģējis daudzus svarīgus Vīnes filharmoniķu koncertus, tieši Daniela Barenboima vadībā skanēja orķestra pirmais koncerts pēc lokdauna beigām 2020. gada jūnijā.

Jaungada koncerta tradīcija tika iedibināta 1939. gada 31. decembrī. Kopš 1987. gada, kad pie pults stājās Herberts fon Karajans, katru gadu pats kolektīvs izvēlas svētku programmas diriģentu. Trīs reizes to diriģējis Mariss Jansons. Pie 2020. gada Jaungada koncerta diriģenta pults stājās Andris Nelsons. No pašlaik aktīvajiem diriģentiem visbiežāk – sešas reizes – Jaungada koncertu diriģējis Rikardo Muti.

Krāšņais 1. janvāra koncerts ir sezonas prestižākais notikums Vīnes filharmoniķu kalendārā. Biļetes tiek izlozētas loterijā, pieteikums ir jāaizpilda orķestra mājaslapā. Tiem, kas vēlas apmeklēt 2023. gada Jaungada koncertu, pieteikums būs jāaizpilda 2022. gada februārī. Laimīgie biļešu ieguvēji būs zināmi martā. Biļetes uz diviem mēģinājumiem maksā 20–860 eiro, uz pašu Jaungada koncertu – 35–1200 eiro. Šoreiz klātienē to varēs apmeklēt 1000 skatītāju (2021. gada 1. janvāra koncerts notika tukšā zālē). Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zāle tiks izrotāta ar Vīnes dārzu un parku meistaru veidotām ziedu kompozīcijām.

Jau drīz pēc Daniela Barenboima diriģētā koncerta izskaņas kompānija Sony Classical izdos tā ierakstu gan digitāli (7. janvārī), gan kompaktdiskā (14. janvārī) un vinila platē (28. janvārī).

Informācija: www.wienerphilharmoniker.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja