Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Elles ķēķis: tilts starp Ņujorku un Latviju

Dziesmas, dzeja un dokumentālas liecības muzikālā stāstā

"Elles ķēķis patlaban ir gaisā!" saka ASV dzīvojošā latviešu mūziķe un aktrise Laila Saliņa, atbildot, kāpēc tagad būtu svarīgi atcerēties un runāt par Elles ķēķi. Kas ir Elles ķēķis? Otrā pasaules kara izraisīto juku, baiļu dēļ, lai nenonāktu Sibīrijā, daudzi izvēlējās ceļu prom no mājām – vispirms uz Vāciju, kur pēc bēgļu nometnes bija izvēle doties vēl tālāk. Pēc nonākšanas Ņujorkā pagājušā gadsimta 50. un 60. gados ostas rajonā Hell’s Kitchen latviešu trimdas mākslinieku grupa, kurus spēcīgi ietekmēja amerikāņu kultūra un mākslas virzieni, izveidoja savu īpašu stilu, kas piešķīra jaunas dimensijas latviešu kultūras laukam. Viņi kļuva pazīstami kā Elles ķēķa mākslinieki. Padomju Latvijā aiz dzelzs priekškara par viņiem bija zināms ļoti maz.

Pirms gada pie Lailas Saliņas Ņujorkā atbraukusi ciemos Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Solvita Krese, lai parunātos par topošo izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā par trimdas pēckara māksliniekiem. Toreiz Laila pieminējusi savas ieceres par izrādes tapšanu. "Tam agrāk vai vēlāk bija jānotiek – jo Elles ķēķī darbojās rakstnieki, dzejnieki un mākslinieki ar dziļām garīgām, kreatīvām un intelektuālām vērtībām, un ar viņiem ir vērts labāk iepazīties," saka Laila Saliņa un cer, ka viņas veidotais muzikālais stāsts Elles ķēķis. Ņujorka -> Latvija klausītājos rosinās pārdomas, kas iederas arī šodienas kontekstā – kādi politiski apstākļi liek atstāt savu dzimteni, kā ir uzaugt svešumā.

"Mana māte, filoloģe Jautrīte Saliņa, visu mūžu krāja materiālus par Elles ķēķa laiku: rakstos, vēstulēs, piemiņās. Neformālo krājumu viņa nosauca Pagājušo pašķirstot. Šis krājums un tālaika dzeja ir pamata viela maniem meklējumiem par Elles ķēķi. Kad aizsaulē aizgāja mans tēvs, dzejnieks Gunars Saliņš, sapratu, ka gribētu veidot par to laiku izrādi – ar dziesmām, dzejām un attēliem," stāsta Laila Saliņa. "Tas nav tikai mīlas stāsts par maniem vecākiem, kuri iepazinās kā pusaudži Jelgavas skolotāju institūtā, piecus gadus pavadīja dīpīšu nometnē Vācijā un tad izveidoja sev jaunu dzīvi Amerikā – Ņujorkā. Tas ir arī stāsts par tiem dzejniekiem un māksliniekiem, kuri veidoja šo Elles ķēķa kodolu – starp tiem dzejnieks Linards Tauns, gleznotāji Frīdrihs Milts un Sigurds Vīdzirkste, dzejnieks un vēsturnieks Jānis Krēsliņš un eksistenciālisma rakstnieks Guntis Zariņš. Sakarā ar izrādi esmu arī izveidojusi īsu dokumentālu videomateriālu, kurā tiek pieminēti gandrīz piecdesmit Elles ķēķim piederīgie."

Muzikālais stāsts Elles ķēķis. Ņujorka->Latvija 9. maijā būs skatāms Limbažu administratīvajā ēkā, 10. maijā – Saldus Mākslas skolā, 17. maijā – Dobeles bibliotēkā, 22. maijā – VEF Kultūras pilī Rīgā, 23. maijā – Liepājas muzejā, 24. maijā – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, 26. maijā – Ungurmuižā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja