Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Ar plašu pasākumu programmu pēc nedēļas sāksies cirka festivāls Re Rīga!

Starptautiskais laikmetīgā cirka festivāls Re Rīga!, kas šogad norisināsies no 13. līdz 17. augustam, piedāvā daudzpusīgu programmu visām paaudzēm – programmā ir gan izrādes mazuļiem, gan ģimenes izrādes, savukārt atklāšanas vakars veltīts eksperimentālām un tapšanas procesā esošām izrādēm, kas vairāk adresētas nobriedušai publikai

Nupat arī publiski izziņotas brīvbiļetes uz Re Rīga! festivāla bezmaksas izrādēm Rīgas cirkā – uz atklāšanas vakara programmu 13. augustā, kā arī uz Company Midnight nažu mešanas izrādi Us 16. un 17. augustā. Lai apmeklētu bezmaksas izrādes Rīgas cirkā, nepieciešams izņemt brīvbiļetes uz iecerēto izrādi (https://cirks.lv/jaunumi/re-riga-festivals-2024/) .


Savukārt cirka izrāžu un Rīgas cirka skolas rotaļlaukuma programma Vērmanes dārzā ir bez vecuma ierobežojumu un to apmeklēšanai biļetes nav nepieciešamas.

Kopumā šī gada festivālā piedalās viesi no vairāk nekā 10 valstīm. Abi festivāla galvenie mākslinieki nāk no Spānijas – apvienības Alta Gama humoristiskā un sirsnīgā veloakrobātikas izrāde Melo mazāk, kas vēsta par ceļa meklēšanu atpakaļ pie sevis, kā arī mākslinieka Ksavi Lareas (Xabi Larrea) dinamiskā objektu manipulācijas izrāde Pin Pang ar žonglēšanas, jaunās maģijas un klaunādes elementiem.

Būtisks uzsvars festivāla programmā likts arī uz Baltijas cirka mākslinieku izrādēm un darbizrādēm (tapšanas procesā esošajiem iestudējumiem) – šogad programmā iekļautas veselas piecas vietējo mākslinieku izrādes, no kurām divas ir Rīgas cirka līdzproducētas.

Re Rīga! dibinātājs un radošais direktors Mārtiņš Ķibers teic: “Šogad ir daudz iespēju ieskatīties Baltijas mākslinieku daiļradē, jo festivāls veidojas par platformu mūsu reģiona māksliniekiem – viņiem ir iespēja sastapt plašāku publiku, kā arī Baltijas cirka māksliniekiem ik gadu festivāls piedāvā dažādas meistarklases profesionālo prasmju attīstīšanai.”

Šogad meistarklašu vadītāji iesaistīti arī Rīgas cirka nākotnes repertuāra izveidē. Rīgas cirka direktore Māra Pāvula stāsta: “Festivālā pie mums šogad jau trešo reizi viesojas pasaulslavenā žonglieru apvienība Defracto no Francijas. Šoreiz ne tikai būs iespēja redzēt festivāla programmā iekļauto Defracto izrādi pilsētvidē Croûte, bet arī apmekēt viņu vadītās meistarklases. Apvienības pārstāvis Gijoms Martinē (Guillaume Martinet) vadīs gan nodarbības plašākam interesentu loikam, gan arī laboratoriju cirka māksliniekiem no Latvijas, lai palīdzētu veidot Rīgas cirka Ziemassvētku izrādi, tāpēc zināmā mērā pat varētu teikt, ka festivāls ieskandinās Ziemassvētku programmu. Šo tradīciju – pieredzējušus viesmāksliniekus iesaistīt jaunrades veicināšanā Latvijā – vēlamies saglabāt arī nākotnē.”

Šogad festivālā Re Rīga! pieredzēsim arī vairākas pasaules pirmizrādes. Starptautiski pazīstamais fiziskā teātra un klaunādes meistars Toms Monktons (Thom Monckton, Jaunzēlande) skatītājus iepazīstinās ar savu jaunāko darbu Endling, ko varētu dēvēt par Monktona darbu retrospekciju – spilgtāko iestudējumu fragmentu kolāžu. Klauns Cronopio pirmizrādīs mazuļu auditorijai adresēto izrādi Vecmāmiņa, kā arī vairāki mākslinieki prezentēs savas topošās izrādes, kas ir tuvu gatavības stadijai.

Atklāšanas vakarā, kas veltīts sievietēm cirka mākslā, būs skatāmas trīs darbizrādes, kas risina dažādas sociāli aktuālas tēmas: Morganas Morandi Miss SBarbie (Itālija), Art for Rainy Days (Latvija, Lietuva, Lielbritānija) How a Spiral Works, kā arī Taigi Cirkas (Lietuva) darbu Saucisson, kas ir prestižās starptautiskās cirka platformas circusnext laureāts.

Savukārt Vērmanes dārzā vairākas festivāla dienas būs skatāmas ne tikai bezmaksas izrādes, bet darbosies arī Rīgas cirka skolas darbnīcas, kas piedāvās dažādas aktivitātes visu vecumu auditorijai. Uz Manžūrijas riekstkoka vārdā nodēvētās skatuves varēs redzēt gan pašmāju māksliniekus – Rīgas cirka skolas audzēkņu priekšnesumus, kas festivālā iekļauti pēc skatītāju lūguma, un mākslinieka Dmitrija Pudova ģeometriskās žonglēšanas izrādi Ouroboros – , gan viesmāksliniekus – dueta Felix&Philo līdzsvara un akrobātikas izrādi Red Pants (Vācija/Šveice), kā arī jau pieminētā Defracto izrādi  Croûte, kur skatītāji sekos māksliniekam un ļausies izrādes dramaturģijai un pilsētvides nejaušībai.

Pilna festivāla programma – cirks.lv.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja