Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Arhetipi caur smiekliem

Mūzikla Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis pirmizrāde Dailes teātrī 12.IV


Vai vēl kur citur tik ļoti kā Latvijā mīl stāstu par Jāzepu un viņa brāļiem? Latviešiem tas ir kanons, mēs to zinām caur Raiņa filtru. Taču mūzikla Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis autoriem Endrū Loidam Veberam un Timam Raisam ir pavisam cita pieeja, - saka režisore Baņuta Rubesa, kuras iestudētajam mūziklam 12.aprīlī pirmizrāde Dailes teātrī. Tā kā šis ir britu slavenību pirmais kopīgais, agrā jaunībā uzrakstītais mūzikls, arī Jāzepa un teicējas lomām izraudzīti ļoti jauni dziedātāji: tenors Juris Vizbulis un soprāns Anna Krauja, līdzās muzikālās izrādēs rūdītajiem Dailes teātra aktieriem.

"Katram ir tiesības uz saviem sapņiem un tiesības būt savādākam. Es vēlos noķert to jaunības bezbēdību, kas kūsā cauri visam mūziklam. Izrāde būs spilgta, asprātīga un mudinās bērnus ticēt saviem sapņiem," Baņuta Rubesa sola vizuāli ļoti krāšņu, vitālu un enerģisku izrādi visai ģimenei. Viņas nojausma ir, ka Vebers bērnībā daudz lasījis krāšņi ilustrētās Bībeles stāstu grāmatas: vienkāršus stāstus, kuri par vardarbību vēl nevēsta skarbi. No tā arī mūzikla vieglums, angļu humors. "Tomēr gribam uzsvērt arī nopietno. Visos laikos jaunam cilvēkam vajag teikt: tici sev, tici savam sapnim, seko savai sirdij! To var atkārtot mūžīgi. Apple izgudrotājs Stīvs Džoubs skolas izlaidumā stāstīja, kā viņš pēkšņi atlaists un visādi kūlies pa dzīvi. Taču arī viņš aicina: seko savai sirdij un nedzīvo pēc citu cilvēku principiem! Citādi nav vērts," arī B.Rubesai šķiet, ka mēs pārāk bieži liekam sev un saviem bērniem dzīvot pēc citu principiem, pielāgoties noteikumiem, etiķetei.

Iedziļinoties mūziklā, izrādījies, ka tajā jau dzirdams vēlāk sacerētās rokoperas Jēzus Kristus superzvaigzne galvenais motīvs. Tas licis izrādē izcelt grēku piedošanu un mīlestību: dzimta atkal apvienojas un Jāzeps saviem brāļiem piedod, katram brālim dodot brīnumsapņu mēteļa pieskārienu. Bijis pārsteigums izjust, cik saviļņojošs ir šis arhetips.

Mūzikli B.Rubesai tīk jau no agras jaunības, kad kopā ar komponisti Daci Aperāni radīts mūzikls Varoņdarbi. Tas iestudēts latviešu jaunatnes Dziesmu svētkos Monreālā, pēc tam teātros Toronto un Ņujorkā. Sekoja dziesmuspēle Tango Lugano, K.V.Gluka operas Orfejs, J.Lūsēna Putnu opera, Nika Gothama kameroroperas Pilots, muzikālo izrāžu Kraukšķītis un Hotel Kristina iestudējumi. Krājot pieredzi, "nagi niezēja izveidot kaut ko lielu, krāšņu, neiespējamu"!

Nākamā iecere saistās ar monodrāmu par Benjamiņa kundzi, ko Indra Burkovska jau šovasar varētu atveidot Benjamiņa namā. Kanādā taps muzikāla izrāde Čigāna sieva (Gipsy Wife) par mīlestību un neuzticību. Vienlaikus B.Rubesa aizrāvusies ar ko sev pilnīgi jaunu - raksta grāmatu pusaudžiem par zēnu un robotu. Tā top angliski, neviens to neesot pasūtījis, taču viņa jau vairākkārt strādājusi Ventspilī rakstnieku mājā. Jautājot "vai tūlīt sadedzināt?", B.Rubesa iedevusi manuskriptu žurnāla Guardian bērnu mūzikas kritiķei Londonā un saņēmusi pozitīvas atsauksmes. "Vēl pat nezinu, kam to piedāvāšu, taču zinu, ka grāmatu jāpabeidz ļoti drīz, jo tas, par ko rakstu, drīz jau būs pagātne!" viņa atgādina Bila Geitsa pareģojumu, ka jau pēc desmit gadiem katram amerikānim mājās būs robots. Liekas neiespējami? Arī mobilais tālrunis likās neiespējams pirms divdesmit gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja