Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Arī stāvēšana ir deja

Laikmetīgās dejas programmu festivālā "O!Vācija" šodien noslēdz daudzsološā horeogrāfa Bena J.Rīpes ekspresīvā un izsmalcinātā izrāde Amour espace Maija rīts ir atnācis ar +8 grādiem un drēgnu ziemeli. "Auksts" — drebinās jaunais horeogrāfs no Diseldorfas Bens J.Rīpe (Ben J.Riepe), un ar atvieglojumu iemūk Nacionālās operā.

Šodien, 20. maijā, plkst.19.00 Operas Jaunajā zālē laikmetīgās dejas interesentiem ir iespēja noskatīties pārsteidzošu darbu, kas suģestē ar nevainojami ieturētu estētiku. Izrāde noslēdz festivāla O!Vācija laikmetīgās dejas programmu. Eleganti kostīmi, niansēta gaisma, skaņu celiņš, kurā nav nevienas sintētiskas skaņas un neparastas cilvēka ķermenim gluži vai neiespējamas kustības. Izrādi redzējušie sola hipnotisku iespaidu. Pirms savas trupas dibināšanas 2004.gadā, Rīpe darbojās vācu visavangardiskākajā dejas kompānijā Neuer Tanz un kā viesmākslinieks dejoja ievērojamās horeogrāfes Pīnas Baušas uzvedumos. Horeogrāfa jaunākais projekts tapa Kualalumpurā sadarbībā ar malaiziešu dejotājiem. Šobrīd laikmetīgās dejas pasaules cerība Rīpe strādā Vācijā un Nīderlandē pie jaunas sirreālistiskas izrāžu sērijas ar kopīgu saukli "Treniņš saskatīt skaisto". Kā viņam pašam veicas saskatīt skaisto tādā maija spelgoņā? Horeogrāfs pasmejas un tad nopietni atbild: "Skaistums ir iekšienē. Apkārt ir daudz skaistu lietu, pat tās, kuras pirmajā mirklī nešķiet skaistas un ir pat pretīgas."

Dejotājam jābūt personībai


Kā Bens J.Rīpe raksturotu savu ceļu laikmetīgās dejas mākslas kontekstā? Par kādām vērtībām viņš iestājas, kādas, gluži pretēji, — noliedz?

"Man deja nozīmē līdzekli, vidutāju, nevis formu. Es novērtēju deju tajā ziņā, ka tā ir brīvība mākslā. Dejā jūs varat visu, jebko. Izejot no dejas, jūs tālāk varat aiziet uz jebkuru citu mākslas veidu, jūs varat atvērt arvien jaunus visumus", horeogrāfs ir pārliecināts, ka tieši deja, nevis mūzika, ir mākslu māksla. Rīpe atzīst, ka viņu pārāk neinteresē klasiskā deja, un pat ne laikmetīgās dejas formas. Galvenais viņa dejas mākslas izpratnē ir dejotājs — personība. Viņš var pat nedejot, tikai stāvēt. Rīpe skaidro: "Cilvēks, kurš vienkārši stāv, var būt ļoti izteiksmīgs, un tā arī būs deja. Jo deja ir kustība, un kustība ir dzīve."

Cik Rīpe atceras, viņam šķiet, ka ar mākslu, deju un teātri sācis jau aizrauties sešu gadu vecumā, kas izpaudās nemitīgās fantāzijas rotaļās. Pamazām šo dabas doto impulsu viņš padarījis par kaut ko nopietnāku. Horeogrāfs atceras, ka sākumā nav varējis izšķirties, kurai no mākslām īsti veltīt savu profesionālo dzīvi. Arī tagad viņš pieļauj, ka kādā brīdī varētu pievērsties arī dramatiskā teātra režijai: "Es zinu, ka es gribu būt režisors, bet mākslas veids var mainīties. Tas man nav tik svarīgi." Kas ir galvenais, ko Rīpe iemācījies, piedaloties brīnišķīgās dejas dzejnieces un burves Pīnas Baušas iestudējumos? "Brīvība — tas ir galvenais," un, jā, arī to, ka dejotājam nav jābūt klasiskai princesei vai princim, bet personībai.

21.maijā plkst.10.00 Bens J.Rīpe Dzirnu studijā pasniegs četru stundu meistarklasi, kurā apvienota horeogrāfijas teorija un prakse. Aicināti dejotāji un horeogrāfi ar pieredzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja