Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Cēsīs notiks baleta "Žizele" izrāde

Mākslas festivāla “Cēsis 2008”ietvaros, 9.augustā plkst.21:00 Cēsu Pils parkā notiks Latvijas Nacionālās operas iestudējuma Ādolfa Adāna baleta "Žizele" brīvdabas izrāde. Kā Dienu informēja Cēsu mākslas un mūzikas festivāla sabiedrisko attiecību speciāliste Mairita Brice, titullomā dejos primabalerīna Margarita Demjanoka, bet prinča Alberta lomu izdejos Sergejs Neikšins.

Šis iestudējums, kura horeogrāfiju veidojis Aivars Leimanis, pirmizrādi piedzīvoja 2006.gada 10.martā. Iestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Ināra Gauja.

Pati deja un tās saistība ar mīlestību un nāvi ir centrālā tēma baletā “Žizele”. Ādolfa Adāna balets ir pirmais lielais romantisma laikmeta balets un viens no retajiem šī laikmeta baletiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Tāpat “Žizele” ir viens no skaistākajiem un visu laiku populārākajiem darbiem baleta vēsturē. Turklāt, tas ir pirmais balets, kuram mūzika tika speciāli sacerēta nevis sakompilēta no pazīstamām un iemīļotām melodijām, kā tas bija praktizēts līdz tam. Pasaules pirmizrādi šis balets piedzīvoja Parīzē 1841.gadā.

“Žizeli” radīja Teofils Gotjē, nozīmīgs franču romantisma rakstnieks, dzejnieks un literatūrkritiķis. Gotjē pievērsās baletam, kas tajā laikā nebūt netika uzskatīts par augstu mākslu, jo tolaik bija iemīlējies daudzsološā jaunajā balerīnā Karlotā Grizi. Pārlapojot kādu Heinriha Heines poēmu, Gotjē uzšķīra rindas par vilām, pieviltiem mirušo sieviešu gariem, kas naktīs uzbrūk vīriešiem un liek viņiem dejot līdz nāvei. Saskatot te iedvesmojošu materiālu – ideāli piemērotu baletam un Karlotai, viņš, ieskicējot „Žizeles” libretu, nešaubīgi iztēlojās tieši Grizi kā galveno varoni šajā stāstā. Leģenda stāsta, ka Gotjē libreta metu ir radījis vienā naktī, bet pēc iepazīšanās ar to Ādolfs Adāns mūziku sacerējis nedēļas laikā.

Gan “Žizeles” mūzikā, gan sižetā izteikti jūtams romantiskā noskaņojuma izteiksmes veids – lauku ciemata idille ar piecpadsmit gadus vecās, naivās meitenes Žizeles pirmo iemīlēšanos – viņas nodotā mīlestība, kam seko ārprāts un nāve – baisi skaistā pēcnāves pasaule ar daiļajām villām, mirušo jaunavu gariem, kas naktīs vīriešiem liek dejot līdz nāvei – un beigās mīlestība, kas tomēr spēj uzveikt nāves nolemtību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja