Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis 2014.gada otrais numurs

Jaunajā Teātra Vēstneša numurā eksluzīvā intervija – ar bijušo Jaunatnes teātra režisoru Ādolfu Šapiro, kurš joprojām Rīgu redz tikai sapņos, bet izrādes iestudē visā pasaulē. Ar Šapiro Tallinas Pilsētas teātrī tikusies Mārīte Balode.

Numura aktualitātēs – sezonas izskaņa Latvijas teātros, spilgtākie notikumi Latvijas teātra kritiķu redzējumā – Normunds Naumanis par E. Seņkova Vasarniekiem un Ezeriņu, Ingrida Zemzare par Nacionālās operas veltījumu Rīgai  - K. Pētersona Mihails un Mihails spēlē šahu, Silvija Radzobe par NT kases grāvēju Latgolu kā spilgtu klasiska farsa piemēru. Īpašu uzmanību vēlamies pievērst Eduarda Liniņa pārdomām par Dailes teātra Ričardu III un mūsu politisko kultūru, jo šo Šekspīra lugu Dailē reiz iestudēja arī viņa tēvs Arnolds Liniņš.

Par žurnāla tēmu apkārtējās pasaules notikumu rezultātā izvēlēta Politika un teātris – vai un kāpēc mākslai vajadzētu reflektēt par sociālām tēmām, vai māksla spēj mainīt pasauli, cik gudram jābūt māksliniekam un kas ļauj mums aizpildīt baltos plankumus vismaz Latvijas vēsturē. Rakstu loks aptver gan Normunda Naumaņa vadīto apaļo galdu, kurā piedalās teātra režisori Pēteris Krilovs, Aiks Karapetjans, vēsturnieks Kaspars Zellis, rakstnieks Pauls Bankovskis un aktieris Vilis Daudziņš. Par t.s. "krievu doktrīnu" un mākslas un varas attiecībām Krievijā pārdomās dalās teātra zinātnieces Marina Davidova un Marija Sediha. Par nācijas mazvērtības kompleksiem un nacionālās pašapziņas skološanu runā jaunievēlētā Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela sarunā ar Ievu Struku. Par sociāli asām izrādēm Latvijā raksta Zane Kreicberga, bet vienu no tām – Ģertrūdes ielas teātrī tapušo Heavy Metal tuvāk aplūko Ieva Anševica, kurai Afganistānas notikumi, konkrēti, kauja 2009. gada 1. maijā nebija tikai viena no ziņām masu medijos.

Rubrikā Vārds teātra cilvēkiem Daugavpils teātra mākslinieciskais vadītājs Oļegs Šapošņikovs dalās bažās par sabiedrības vienotības zudumu, par distanci, kas radusies Latvijas sociālajā telpā, Zane Jančevska par brīnumiem un skolu, ko piedāvā teātris un folklora, bet Edmunds Freibergs raksta personisku vēstuli sava kursa absolventiem.

Numura intervijas - Maijas Svarinskas saruna ar Ņujorkas Tiša mākslas skolas pasniedzēju Borisu Fruminu, kurš strādās JRT, Edītes Tišheizeres saruna ar Lolitu Cauku un Leļļu teātra aktieru Edgara Kaufelda un Danas Lāces dialogs, kā arī jauno mākslinieku Ievas Segliņas, Jurģa Spulenieka un Rasas Bugavičutes portreti.

Žurnālu Teātra Vēstnesis var nopirkt Latvijas teātros, Narvesen kioskos un J.Rozes grāmatnīcās, kā arī to ir iespējams abonēt - Latvijas Pasts abonēšanas nr. 2312. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja