Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iztēli ir svarīgi iedarbināt

Izrāde visiem vecumiem 80 dienās apkārt Zemeslodei

Aukstumā drebinādamies, režisors Viesturs Roziņš iet uz mēģinājumiem Valmieras teātra LMT Mansards zālē. "Jā, jā, ir kā Aļaskā. Dedzinoši auksts," tā viņš komentēja situāciju pagājušajā nedēļā. Taču ne jau par laikapstākļiem runāsim, bet par teātri. Pirmā sastapšanās ar teātri viņam bija, kad uz skolu atbrauca Cālis Čau – dzeltens, ar lielu galvu. "Bet tas nebūt nebija impulss, lai kļūtu par režisoru," saka Viesturs un izstāsta, ka viņa mamma bijusi skolas teātra pulciņa vadītāja. Toreiz Ogres rajonā rīkoti skolēnu teātra festivāli. "Gulējām skolā guļammaisos, kultūras namā bija viena izrāde pēc otras. Man patika tā atmosfēra, un sapratu, ka teātris – tas ir ļoti interesanti."

Valmieras teātrī Viesturs Roziņš debitē ar Žila Verna 80 dienās apkārt Zemeslodei iestudējumu. Darbs, kas vairāk pazīstams kā grāmata un filmu versijas, Viesturam prātā iekritis jau pasen. Izrāde top pēc Marka Brauna dramatizējuma motīviem, un pirmizrāde būs 12. janvārī. "Filmā viss ir vienkāršāk, bet teātrī jādomā, kā uzburt ceļojumu, kā cilvēkos atmodināt fantāziju. Faktiski jau pats Žils Verns nekur neceļoja, viss uzrakstītais ir viņa iztēles auglis. Un teātris jau arī ir spēle ar iztēli," skaidro V. Roziņš. Bērnu auditorijai Latvijas teātros nav daudz izrāžu, un arī tā ir uzdrīkstēšanās. "Bērni ir prasīgi, viņi ir atklāti. Tā arī pateiks – patīk vai nepatīk. Bet kopā ar aktieriem esam domājuši, lai pašiem ir jautri, tad jau skatītājam arī būs pozitīvas emocijas," izrādes tapšanas gaitu raksturo režisors.

Viņš aicina padomāt par to, ka Žils Verns savu darbu rakstīja XIX gs., bet tagad, XXI gs., mūsu domāšanas instrumenti ir citi – internets, sociālie tīkli, gūgle un jūtūbs. "Ar to palīdzību mēs uzzinām par otru pasaules malu ļoti ātri. Dažu stundu laikā varam pabūt daudzviet pasaulē, redzēt dažādas kultūras, bet ne tās iepazīt. Process notiek bez īpašas piepūles – mūsu iztēle un fantāzija atrodas tādā kā letarģiskā miegā. Gan XIX gs., gan XXI gs. mēs "ceļojam", sēžot mājās. Tikai vienā gadījumā – darbinot iztēli, otrā – spiežot pogas un rullējot ekrānus. Izrāde būs ceļojums gan abos šajos laikmetos, gan iztēlē, kuru mūsdienu laikmetā iedarbināt ir īpaši svarīgi."

Liela nozīme izrādē ir kustībai. Izrādes veidošanā piedalījies horeogrāfs Kārlis Božs. "Žilam Vernam darbā ir ap 40 varoņiem, bet izrādē pieci aktieri izspēlē visas lomas," komentē V. Roziņš. Izrādē spēlē aktieri Mārtiņš Liepa, Oskars Morozovs, Klinta Leja-Reinholde (Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa studente), Ingus Kniploks un Arnolds Osis.

Pats režisors, ja vien būtu iespēja doties reālā ceļojumā, daudz nedomādams, pieņemtu šādu izaicinājumu. "Šodien jau nevajadzētu 80 dienas, lai tiktu apkārt zemeslodei. Esmu mazliet avantūrists un saprotu galveno varoni Fileasu Fogu." Tuvākās izrādes – 13., 24. janvārī un 10., 11., 14. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja