Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Katram ir savs meklējams kodols

Daugavpils teātrī sezonu noslēdz Tas, ko mēs nedzirdam

Režisore Paula Pļavniece un dramaturģe Justīne Kļava sadarbojušās ne vienā vien projektā. "Kopā strādājot, mēdzam runāt par visādām lietām, notikumiem, procesiem, kas mums ir apkārt. Dalāmies pārdomās, strīdamies, vienojamies par kopsaucējiem. Un kādā brīdī nonācām arī pie šīs lugas Tas, ko mēs nedzirdam tēmas," ar radošo procesu iepazīstina Paula Pļavniece. Lugas tēmu var ieraudzīt draugos, kolēģos. Galvenā varoņa Ņikitas dzīve bija sakārtota. Viņam bija cienījams literatūras skolotāja darbs pilsētā, mašīna un kopdzīve ar mīļoto meiteni, ar kuru drīzumā ieplānotas kāzas. Bet vienā dienā viss pagriezās citādi. Ņikita atgriežas dzimtajās mājās pie mātes, kas viena rūpējas par savu plānprātīgo tēvu. Viņš satiek skolas laika draugus. Un tad seko viedie jautājumi. Kas esmu esmu? Kā dzīvot tālāk? "Tā ir mūsu paaudzes problēma, jo sarunās ar citiem – vecākiem – cilvēkiem viņiem tas šķiet bērnišķīgi, viņi nesaprot. Zem neapmierinātības ar sevi, citiem un apstākļiem ir paslēpusies depresija, sākuma pazīmes veģetatīvajai distonijai, panikas lēkmēm," situāciju vispārina Paula Pļavniece. 

Daugavpils teātrī iestudēto izrādi varētu klasificēt kā traģikomēdiju, bet par psihoterapijas seansu to nevarētu saukt. "Tas ir mudinājums ieraudzīt problēmu sevī un citos. Caur izrādes vārdiem kāds varbūt sapratīs, kad izskan sauciens pēc palīdzības. Kāpēc jauni cilvēki neatkarīgi no materiālā nodrošinājuma un šķietamās dzīves kvalitātes aizvien biežāk sirgst ar izdegšanu, mentālās veselības traucējumiem un jūtas neapmierināti ar sevi un savu eksistenci sabiedrībā?" režisore skaidro izrādes mērķi. 

Kas ir "tas, ko mēs nedzirdam", izrādes nosaukumā? "Depresija ir tāda pati slimība, bet atšķirībā no iesnām vai satraumētas rokas vai kājas mēs to neredzam. Par mentālās veselības problēmām cilvēki izvairās runāt, iespējams, arī tāpēc, ka paši nesaprot, kas notiek. Apkārtējie nepamana, kad kādam ir vajadzīga uzmanība," paskaidro Paula Pļavniece un piebilst – lai gan izrāde paredzēta skatītājiem no 14 gadu vecuma, vecuma robeža, iespējams, tiks mainīta. "Paskatīsimies, kā šo tēmu uztver jaunieši, jo faktiski mentālās problēmas raksturīgas arī pusaudžiem."

Lugu Justīne Kļava rakstīja latviešu valodā, bet krievu valodā to tulkojis Daugavpils teātra režisors Oļegs Šapošņikovs. "Man ļoti patīk Daugavpils teātra aktieri, viņos redzu lielu potenciālu, aizrautību un arī vēlmi strādāt. Ar viņiem kopā strādājot, ir tāda netverama, laba, radoša sajūta," teic Paula Pļavniece. Izrādē lomās iejutušies Miroslavs Blakunovs, Jurijs Losevs, Milena Savkina, Mihails Abramovs u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja