Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Maizīte apēsta, zupa vēl ne

Jau septīto reizi pēc kārtas norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas festivāls Patriarha rudens, kas iesāksies 26. septembrī ar festivāla atklāšanu Āgenskalna tirgū, gājienu uz Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, kur notiks performances, svinīgā festivāla karoga pacelšana un tradicionālā rudens zupas ēšana.

Ar dienvidnieciskām garšvielām – šīgada Patriarha rudens idejiskā virzība ir vērsta uz siltajām zemēm.

Festivāla laikā tiks izrādīti Latvijas Kultūras akadēmijas studentu darbi, kuru autori sacentīsies par galveno balvu – Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās gaismekļu kolekcijas. Visi interesenti varēs noskatīties Pētera Galviņa Zvēru dārzu, Māras Gaņģes Vienkauju, Justīnes Vaivodes Makbetu3 un Māras Ribkinskas Lēnprātīgo. Savukārt pagājušā gada uzvarētājs Toms Treinis ir atvedis Medus garšu, kas tapusi Lietuvā.

"Maizīte apēsta un nazītis netīrs, šis ir Dostojevskis, nevis Šekspīrs," ar dziesmas rindiņu ģitāras pavadījumā tiek pieteikta režisora un mū- zikas autora Mārtiņa Zariņa izrāde Raskoļņikova murgi par cilvēka psiholoģisko stihiju apzināšanos un apvaldīšanu, kuras pamatā ir Fjodora Dostojevska romāns Noziegums un sods. "Šis ir veltījums mums visiem, jo ikvienā no mums reizēm ieplūst tumsa," atklāj šī iestudējuma autors.

Savas soloizrādes izdejos laikmetīgās dejas horeogrāfi – maģistranti. Viņu vidū ir Anastasija Lonšakova, Jānis Putniņš, Mārtiņš Freimanis un Agate Bankava, kura piedāvās poēmu par cilvēka un likteņa attiecībām – Membra. Dienvidnieciskās noskaņās pirmizrādi piedzīvos Olgas Žitluhinas veidotā izrāde CheekToCheek laikmetīgās dejas mākslas otrā kursa studentu izpildījumā, iedvesmojoties no Federiko Garsijas Lorkas lugas Bernardas Albas māja un Raiņa darba Pūt, vējiņi!.

Jau no augusta profesores Māras Ķimeles vadītā Dramatiskā teātra aktiera mākslas un režijas mākslas ceturtā kursa studenti intensīvi strādā kopā ar delartiskās komēdijas meistaru Dāvidu Džovanzanu, lai festivālā parādtu savu diplomdarbu Ričards III. Aklā zarna pēc Viljama Šekspīra lugas motīviem. Savukārt Patriarha rudens noslēgumā būs skatāms vēl viens viņu diplomdarbs – Elmāra Seņkova izrāde Sapnis vasaras naktī.

Festivālā ir iekļauta arī audiovizuālās mākslas studentu īsfilmu skate – sākot ar dokumentālā stilistikā veidotu darbu un beidzot ar mūzikla žanra interpretāciju. Tajā tiks izrādīts Rinalda Zelta Silts klusums, Kārļa Lesiņa Konvertīti, Ditas Celmiņas Mažora dienas, minora naktis, Gata Ungura Ludis, Montas Gāganes Meldra, Ivetas Budrevičas Ērkšķiem pilna istabiņa un Daces Pūces Tango, kurā vienu no lomām atveido Baiba Broka. Vairāk informācijas: www.facebook.com/PatriarhaRudens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja