Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Par konfliktiem, agresiju un mīlestību, kas valda ģimenē. Stikla zvērnīca mūsdienu dejas valodā

Hamburgas Valsts operā notikusi leģendārā horeogrāfa Džona Neimeiera jaunākā baleta pirmizrāde – viņš iestudējis Tenesija Viljamsa lugu Stikla zvērnīca. Ģimenes psiholoģiskā drāma tiek izstāstīta modernā kustību teātra un mūzikas valodā

Dejotāji, ar kuriem strādā Džons Neimeiers, viņa uzvedumos pilnvērtīgi atklāj savu aktierisko potenciālu, piepildot darbību ar emocionalitāti, enerģiju un personības spēku. 

Stikla zvērnīcas jauniestudējumā Hamburgas filharmonijas valsts orķestris diriģenta Saimona Hjūeta vadībā atskaņo amerikāņu komponistu Čārlza Aivsa, Filipa Glāsa un Neda Rorema opusus, kurus atlasījis Džons Neimeiers. Ierakstā skan mūzikas fragmenti, kuri tikuši izmantoti dažādos Tenesija Viljamsa lugu iestudējumos.

Stikla zvērnīca ir spēcīgs un smeldzīgs darbs, kas pierāda, ka 80 gadu vecajam horeogrāfijas klasiķim vēl ir daudz radošā spēka un ideju. Balets ir gan vērienīgs, gan ļoti koncentrēts, katrā niansē precīzs un izsmalcināts. Tas pilnībā iemieso Džona Neimeiera māksliniecisko redzējumu – viņš ir scenogrāfs, gaismas partitūras un kostīmu autors.     

Uzvest Stikla zvērnīcu bijis sens horeogrāfa sapnis. Pirmo reizi Džons Neimeiers noskatījās lugas iestudējumu septiņpadsmit gadu vecumā dzimtajā Amerikā. "Ilgus gadus esmu domājis, kā šis stāsts varētu kļūt par baletu, kā es varētu pārvērst Tenesija Viljamsa aizkustinošo poētisko valodu par jēgpilnu kustību. Kad nesen iestudēju baletu Lilioms ar balerīnu Alīnu Kožokaru, es sapratu – tagad ir pienācis Stikla zvērnīcas laiks," saka horeogrāfs.

Izcilajai dejotājai un aktrisei Alīnai Kožokaru Stikla zvērnīcā ir uzticēta Lauras loma. "Tēlu kvartetā vissarežģītāk bija iestudēt tieši Lauras partiju. Kā izveidot horeogrāfiju galvenajai varonei, kurai ir fiziskas nepilnības, kura pieklibo?" piebilst Džons Neimeiers. 

"Stāsts ir vienkāršs, tas vēsta par ģimeni. Par konfliktiem, agresiju un mīlestību, kas valda ģimenē pie virtuves galda. Šeit mēs satiekam māti Amandu, kura ir pamesta. Dēls Toms strādā apavu rūpnīcā, taču viņam ir mākslinieciskas noslieces. Meita Laura ir ļoti trausla, viņa daudz sapņo un mīl savu stikla dzīvnieku kolekciju. Par ģimenes locekļu uzmanības centru kļūst ienācējs Toms O’Konors, kurš katram no viņiem kļūst par sava veida glābēju. Varoņu cerības, alkas un sapņi plūst pāri ģimenes Sentluisas dzīvokļa ierobežotajiem apstākļiem. Šīs cerības, alkas un sapņi, kas ir izteikti Tenesija Viljamsa darbā un brīžiem lasāmi starp rindām, ir kļuvuši par manas horeogrāfijas iedvesmas avotu. Tenesijs Viljamss raksturojis šo autobiogrāfisko drāmu kā atmiņu lugu. Manā atmiņu baletā drāma un biogrāfija, pagātne un tagadne eksistē vienlaikus un mijiedarbojas," uzsver Džons Neimeiers.

Viņš ir Hamburgas baleta mākslinieciskais vadītājs un galvenais baletmeistars kopš 1973. gadā (līgums ar viņu pagarināts līdz 2023. gadam). Hamburgas balets tiek uzskatīts par vienu no labākajām trupām pasaulē. Tās repertuārā ir ap 160 Džona Neimeiera iestudēto darbu.

Šajā sezonā balets Stikla zvērnīca Hamburgā būs skatāms 26., 30. un 31. janvārī, kā arī 26. jūnijā.

Informācija: www.hamburgballett.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja