Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pēctecība, paralēles un likumsakarības

Nacionālajā teātrī tapusi muzikāla izrāde Man 30 gadu

Nacionālais teātris bija ieplānojis šo sezonu noslēgt ar kādu muzikālu izrādi. Kāpēc ņemt ārzemju mūziku, ja idejas ir tepat? Režisore Ināra Slucka izvēlējās slavenā latviešu dramaturga, režisora un kultūras darbinieka Pētera Pētersona lugu Man 30 gadu, ko 1962. gadā teātrī iestudēja Alfrēds Jaunušans. "Pirmajā iestudējumā izrādē skanēja atsevišķi skaņdarbi, jo daļa lugas darbības notiek kluba kafejnīcā. Mūzikas nebija daudz – instrumentāli skaņdarbi, Dziesma par līko gurķi, savukārt šajā mūsu iestudējumā no Raimonda Paula daiļrades sākuma ir izvēlētas 18 melodijas, no kurām četras ir tādas, kā tās skanēja 60. gados, bet 14 dziesmām ir uzrakstīti klāt jauni teksti, salāgojot ar sižetisko līniju," stāsta Nacionālā teātra direktora palīdze repertuāra jautājumos, teātra zinātniece Ieva Struka.

Izrādes sižets ir vienkāršs, emocijas – sarežģītas. Jauniešu brigādē, kas pāri upei ceļ tiltu, vēlas iestāties trīsdesmitgadniece Roze, kura līdz šim nav bijusi atbildīga par savu dzīvi, bet gan izmantojusi iespēju dzīvot uz citu (vīriešu) rēķina. Kārtējā šķiršanās viņu ir iemetusi situācijā, kad nu, lai izdzīvotu, pašai jāmeklē darbs. Tiltu cēlēju brigādē darbu vadītājs ir Rozes studiju biedrs un jaunības mīlestība Kaspars. Viņam tuvākajās dienās jāprecas. Roze situāciju satricina! Būs kaislības! "Bet vispār jau stāsts ir par to, ka 30 gadu vecumā, ja kaut kas ir sagājis greizi vai šķībi, ir iespēja sākt dzīvi no jauna. Protams, jābūt apņēmībai, jābūt cīņas sparam," īsi komentē I. Struka.

Interesantas ir izrādes "aizkulises" jeb dažādās paralēles un sakritības tās tapšanā. Pēteris Pētersons šo lugu rakstīja kā veltījumu Veltai Līnei, kura pagājušajā gadsimtā bija viena no Drāmas (tagad – Nacionālā) teātra vadošajām aktrisēm. Tāda šodien ir Dita Lūriņa, kura spēlēs Rozi. "Vēl viena pārmantojamības līnija – Veltas Līnes pēdējā lielā loma bija izrādē Divas sirdis kopā ar Ināru Slucku. Viņām bija arī viena ģērbtuve. Ināra Slucka tagad ir šīs izrādes režisore," stāsta I. Struka. Pirmizrāde notiks Pētera Pētersona dzimšanas dienā – 24. maijā viņam apritētu 95 gadi. Katrā izrādē solījies spēlēt Raimonds Pauls. Tās pāris melodijas, kuras skanēja pirmajā Man 30 gadu iestudējumā 1962. gadā, ir pati pirmā maestro sarakstītā teātra mūzika.

Izrādē būs iesaistīts plašs aktieru ansamblis, līdzās Ditai Lūriņai uz skatuves darbosies Gundars Grasbergs, Egils Melbārdis, Zane Dombrovska, Agnese Cīrule, Raimonds Celms, Madara Bore, Ilva Centere, Ance Kukule u. c. Izrādes scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Keita, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš, video māksliniece – Linda Ģībiete, horeogrāfe – Agnese Vanaga, horeogrāfs un stepa pasniedzējs – Leonards Vīksne, izrādes muzikālais vadītājs – Juris Vaivods, bet vokālā konsultante – Inga Bērziņa.

Tuvākās izrādes – 25., 29., 31. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja