Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirmizrādi piedzīvos dramaturga Kārļa Krūmiņa un mākslīgā intelekta kopradītās lugas Frankenšteina komplekss iestudējums

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) audiovizuālās un skatuves mākslas festivālā Patriarha rudens Latvijas pirmizrādi piedzīvos jauns dramaturga Kārļa Krūmiņa un mākslīgā intelekta kopradītās lugas Frankenšteina komplekss iestudējums, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

Uzvedumu veidojuši LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūras studenti sadarbībā ar Tamperes Universitātes studentiem – topošajiem aktieriem. Izrādes notiks 1. un 2. oktobrī plkst. 19.00 LKA teātra mājā Zirgu pasts. 

Dramaturga un režisora Kārļa Krūmiņa provokācija veidot oriģināldramaturģiju kopradē ar mākslīgo intelektu ir unikāls notikums latviešu dramaturģijā. Luga pirmo reizi iestudēta 2022. gadā Dirty Deal Teatro un plūkusi laurus teātra balvas Spēlmaņu nakts 2021/2022 kategorijā Gada jaundarbs dramaturģijā.

LKA jau otro reizi iesaistās Tamperes Universitātes Teātra mākslas programmas studiju modulī Aktierspēle svešā valodā: tā ir īpaša aktiermākslas metodika, kas paredz iestudēt izrādi aktieriem nezināmā valodā. Šāds izaicinājums liek daudz vairāk pievērsties izteiksmes līdzekļiem ārpus paša teksta – ķermeņa valodai, kustībai, mizanscēnai utml. Izrādē somu aktieri, spēlējot latviešu valodā, atveido mākslīgo intelektu, kurš saskaņā ar dramaturga instrukcijām cenšas sarakstīt lugu. Saņemot arvien sarežģītākus uzdevumus, mākslīgā intelekta daudzbalsīgais ķermenis saceļas pret dzīvā autora balsi un nolemj sacerēt lugu bez viņa palīdzības.

Iestudējums tapis radošā rezidencē Somijā šī gada augustā. Ar aktieru ansambli strādāja LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūras teātra jomas studenti Endīne Bērziņa, Sandija Dovgāne, Jēkabs Nīmanis un Andris Zeļonka, procesu mentorēja LKA docents Kārlis Krūmiņš un Tamperes Universitātes docētājas Tīna Sirja (Tiina Syrjä) un Paulīna Hulko (Pauliina Hulkko). Izrādes pirmās trīs daļas veidojuši režisori Jēkabs Nīmanis, Endīne Bērziņa un Andris Zeļonka, katrs strādājot ar atšķirīgu somu aktiermākslas studentu grupu.

Savukārt noslēdzošajā daļā, kuras tekstu patstāvīgi radījis mākslīgais intelekts, piedalās viss aktieru ansamblis. Šīs daļas inscenējumu veidojušas Sandija Dovgāne un Endīne Bērziņa. Īpašu šarmu izrādei piešķir Jēkaba Nīmaņa sarakstītās dziesmas. Somu aktieru cīņa ar latviešu valodu rada papildu efektu, spoguļojot mākslīgā intelekta atsvešinātību no tā dzīlēs atrodamās informācijas, kuru tas cenšas kompilēt cilvēkam saprotamos sižetos.

“Kārļa Krūmiņa luga ir asprātīgs un jautrs dramaturga un mākslīgā intelekta dialogs, kurā dramaturgs pārbauda, vai MI spēj uzrakstīt lugu. Tomēr pārsteidzošais šajā lugā ir tas, ka cilvēka un mašīnas mijiedarbība, kas tradicionāli parādās daudzos stāstos, šeit ir apvērsta otrādi: cilvēku atveido uz ekrāna redzama bezpersoniska balss, bet mākslīgo intelektu spēlē četri aktieri, kuri iemieso šo balsi. Luga ir kā īsais kurss dramaturģijā, teātra vēsturē un stāstu stāstīšanas mākslā, kas vienlaikus aplūko bailes no tehnoloģijām," tā lugu Frankenšteina komplekss raksturo LKA Goda profesors režisors Dāvids Džovanzana (Davide Giovanzana).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja