Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

2020. gada valsts budžets KM atbildības jomās – 180 miljoni eiro

Valdība piektdien, 11. oktobrī, apstiprināja 2020. gada valsts budžetu. Kultūras ministrijas (KM) atbildības jomām - kultūrpolitikas un kultūrizglītības, sabiedrības integrācijas un mediju politikas īstenošanai - nākamajā gadā paredzot 180 038 642 eiro. Kultūras nozaru politikas īstenošanai un kultūrizglītībai atvēlēti 175 389 894 eiro, sabiedrības saliedētības pasākumu īstenošanai – 3 334 030 eiro, savukārt mediju politikai - 1 314 718 eiro, informēja KM pārstāve Lita Kokale.

Nākamgad darba algas paaugstinājumu vidēji par 16% piedzīvos ikvienas valsts kultūras iestādes - gan teātru un koncertorganizāciju, gan muzeju, bibliotēku, arhīvu u.c. institūciju - darbinieki. Sadalot 8,29 miljonus eiro, kas 2020. gada valsts budžeta prioritārajos pasākumos atvēlēti atalgojuma izlīdzināšanai, kultūras speciālisti par pilnas slodzes darbu turpmāk saņems vismaz 930 eiro mēnesī. Līdz ar to vidējā atalgojuma rādītājs valsts finansētajās kultūras institūcijās pieaugs no 780 eiro līdz 910 eiro mēnesī.

Savukārt nevalstiskā sektora kultūras darbinieki varēs pretendēt uz jaunrades stipendijām jaunā Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammā. VKKF 2020. gadā papildus saņems 400 000 eiro jaunrades stipendiju un nevalstisko teātru darbības atbalsta mērķprogrammu nodrošināšanai.

"2020. gada budžets kultūras jomā vērsts uz ilgtermiņu un stabilizāciju vairākās Kultūras ministrijas darbības stratēģiskajās pozīcijās. Mana prioritāte kultūras ministra amatā ir kultūras nozares darbinieku atalgojuma palielināšana. Kultūras nozarē strādājošo atalgojums jau labu laiku atpaliek no vidējā atalgojuma sabiedriskajā sektorā. Lai to sasniegtu, ir nepieciešami 14 miljoni eiro. Nākamā gada budžetā esam iekļāvuši teju divas trešdaļas no nepieciešamā finansējuma, šo palielinājumu sajutīs 4353 nozarē strādājošie. Darbs pie atalgojuma palielināšanas, kā arī citām prioritātēm, tostarp sabiedrisko mediju pilnīgas iziešanas no reklāmas tirgus, turpināsies arī 2021. un 2022. gadā," akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

KM prioritārajiem pasākumiem 2020. gada valsts budžetā valdība 13. septembra sēdē lēma piešķirt kopumā 13 miljonus eiro.

2020. gadā tiks turpinātas Latvijas valsts simtgadē aizsāktās iniciatīvas - Latvijas literatūras eksporta aktivitātes, Baltijas kultūras fonda darbība un kinofilmu ražošana; kopumā tām paredzēti 773 575 eiro.

Papildu finansējums tiks novirzīts arī kultūrizglītības iestāžu materiāltehniskās bāzes sakārtošanai - Nacionālo mākslu vidusskolas un E. Dārziņa skolas zāles sakārtošanai, kā arī Ventspils mūzikas vidusskolas uzturēšanai, Latvijas Kultūras akadēmijas akadēmiskās vides attīstīšanai, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Datu centra darbības nodrošināšanai un atlīdzībām autoriem par skolās un bibliotēkās veikto reprogrāfisko reproducēšanu (kopēšanu uz papīra).

Kultūras infrastruktūras sakārtošanai un uzturēšanai 2020. gadā papildu finansējums 2 255 513 eiro apmērā tiks novirzīts, lai būtu iespējams nomainīt Rundāles pils jumta segumu un novirzīt finansējumu arī Likteņdārza uzturēšanai.

Lai būtu iespējams sagatavoties iziešanai no reklāmas tirgus, kas plānota no 2021. gada, sabiedriskajiem medijiem 2020. gadā rasti 5 500 000 eiro. Informatīvās telpas drošības pasākumu nodrošināšanai novirzīti papildu 568 490 eiro. Par šo finansējumu paredzēts nodrošināt mākoņtehnoloģiju pakalpojumu un NEPLP monitoringa centra kapacitātes stiprināšanu. Latgales reģiona medijiem paredzēti 50 000 eiro.

Sabiedrības integrācijas jomā 2020. gadam atbalstīti KM prioritārie pieprasījumi 236 000 eiro vērtībā - gan Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas īstenošanas rīcības plāna pasākumu īstenošanai, gan mazākumtautību atbalstam un latgaliešu valodas stiprināšanai. NVO fondam sabiedrisko iniciatīvu īstenošanas atbalstam apstiprināti 800 000 eiro.

Ministru kabineta apstiprinātais 2020. gada valsts budžets vēl tiks skatīts Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja