Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Baiļu skola

Skolotāji 1.septembri sagaidīja, taisnodamies par to, ka nevēlas sabojāt svētkus, bet viņiem ir skumji par slēgtām skolām, atlaistiem skolotājiem un samazinātām algām, tāpēc lūdza piedošanu par to, ka nav tik līksmi, cik viņiem saskaņā ar 1.septembra svinēšanas tradīcijām pienākas būt. Nepietiek ar to, ka skolotāji gandrīz atteicās labot vidusskolas gala eksāmenus, gandrīz streikoja, protestējot pret algas samazināšanu uz pusi, viņi bija arī nepietiekami smaidīgi, tādējādi gandrīz sabojājot svētkus. Svētki nu ir beigušies, un līksmība no skolotājiem vairs netiek prasīta, tikai izvēle — atstrādāt stundas par algu, kas tuva iztikas minimumam, vai doties, kurp deguns rāda.

Skolotāji saka, ka nestreiko tāpēc, ka domā par skolēniem, ir pašaizliedzīgi ideālisti. Tas man šķiet mazticams skaidrojums, drīzāk viņu rīcību nosaka tie paši motīvi, kas pazīstami mums visiem, — bailes par nākotni, bailes riskēt, kad rīcības sekas nav paredzamas, bailes zaudēt darbu (galu galā, doma, ka streika dēļ pēdējo klašu skolēni varētu masveidā nebeigt skolu vai laikā neizlabotu darbu dēļ neiestāties kādā Latvijas augstskolā, ir vienkārši amizanta). Turklāt atkal jāatgādina — darbs nav tikai jautājums par noteiktu daudzumu latu, bet statusu un pašcieņu.

Bailēm pazaudēt darbu ekonomiskās krīzes vidū ir liels spēks. Vai tās var izmantot kā pamatu tālākai izglītības sistēmas reformai? Zināmā mērā jā. Princips, ka nauda seko skolēnam, nav realizēts konsekventi, tomēr skolu konkurenci un tātad arī ieinteresētību uzlabot mācību procesa kvalitāti tas noteikti ietekmēs. No šāda skatapunkta raugoties, bezcerīga ir stratēģija praktiski likvidēt skolotājiem piemaksas, jo rezultātā pašlaik skolās kvalitatīvs darbs nekādā veidā netiek stimulēts, atbilstoši konkurence izpaužas tikai tā, ka skolotājam jācenšas izdarīt pietiekami daudz, lai viņu neatlaistu, un pietiekami maz, lai nesāktu ar ieguldīto, bet neapmaksāto darbu sponsorēt skolu un kolēģus: visvairāk nopelna tas, kurš izdara vismazāk, vienlaicīgi saglabājot vietu (teiktais attiecas uz jebkuru darbu, kur ir fiksēta samaksa).

Tomēr ar bailēm vien diez vai var tālu tikt, piemēram, noteiktos apstākļos baiļu rezultāts ir birokrātija un formālisms, un šķiet, ka Latvijā tieši šādi apstākļi ir gadījušies. Izglītības ministrijā, piemēram, blakus kabinetos sēdoši ierēdņi apmainās ar oficiāliem, rakstiskiem pieprasījumiem un atbildēm. Izglītības sistēmas pārraugi lepojas ar to, ka spējuši atklāt kādu neatbilstību prasībām vienā vai otrā dokumentā, lai gan visiem skaidrs, ka starp reālo izglītības procesu un pašu izglītības pārraugu izdomātajām prasībām ir milzu bezdibenis. Izglītības administratori neuzticas un nedaudz pat nicina skolotājus, bet skolotāji viņiem atbild ar to pašu. Vienīgais, kas var dot tev kādu garantu šajā neuzticēšanās pasaulē, ir pareizi noformētas un iegrāmatotas atskaites, tabulas, cirkulāri. Lieki piebilst, ka viss tiek darīts, lai nodrošinātu mūsu skolēniem labas prasmes un iemaņas, radošumu un vienkārši — saulainu bērnību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja