Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Birēna svītras iekaro Pikaso muzeju

Slavenākā franču konceptuālista Daniela Birēna pazīstamākais izteiksmes līdzeklis ir regulāras, savstarpēji kontrastējošas 8.7 centimetru platas svītras, kuru izcelsmes pirmavots ir Francijā masveidā pārdotais svītrainais audums, kuru Birēns 60. gadu beigās izmantoja arī savos darbos. Tieši svītras Birēnu padarīja slavenu 60.

gadu beigās un 70. gados, kad autors savu mākslu integrēja pilsētvidē. 1968. gadā viņš Parīzē izvietoja 200 strīpainus plakātus, divus gadus vēlāk 140 metrostacijās atkal parādījās līdzīgi 140 anonīmi plakāti - šīs akcijas izpelnījās publikas uzmanību un interesi. Vēlāk viņa izteiksmes līdzekļu vidū parādījās arī ģeometriski krāsu laukumi. Izmantoto materiālu vidū ir papīrs, stikls, spoguļi utt.Darbošanās „īstajā dzīvē" Birēnu aizrāvusi visu viņa radošās darbības laiku. Zinot, ka mākslinieka iecīnītā zona ir vēsturiski arhitektūras objekti, nešķiet pārsteidzoši, ka šoreiz par viņa mākslas „virsmu" kļuvis Pikaso muzejs (kādreizējā École des Métiers d'Arts, kur mākslinieks savulaik studēja gleziecības nodaļā) Parīzē, kura vadība publiski deklarējusi vēlmi integrēt laikmetīgo mākslu savas institūcijas dzīvē. Arī šoreiz viens no manipulāciju objektiem ir Birēna tik iemīļotie logi, kuri izdekorēti ar regulāriem kvadrātiem spilgtās krāsās. Gigantiskā alumīnija siena, kas sadala ēku divās daļās, norobežojot ēkas labo spārnu, demonstrē mirāžu, kuru rada „izkrāsotās" fasādes atspulgs. Savukārt ēkas iekšienē interjerus izskaistina no ārienes ieplūstošā krāsainā gaisma.

Raksts tapis sadarbībā ar: ANOTHERTRAVELGUIDE.LV

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

.

Daniel Buren: La Coupure, Musee National Picasso, līdz 2009. gada rudenim, Parīze

5, rue de Thorigny

www.musee-picasso.fr

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja